Τεστ Covid σε όσους ταξιδεύουν από Κίνα θα ζητήσει η ΕΕ

Newsroom
Newsroom

Η πλειοψηφία των χωρών-μελών τάσσεται υπέρ του μέτρου. Η απόφαση όμως δεν έχει ακόμα ληφθεί.

Χωρίς τη λήψη συγκεκριμένης απόφασης έληξε και η δεύτερη συνάντηση της Κομισιόν για την επιδημία Covid-19 στην Κίνα, αν και η πλειοψηφία των χωρών-μελών τάχθηκε υπέρ των ελέγχων στους ταξιδιώτες.

Οι συνομιλίες της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας, στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποι κυβερνήσεων, του ΠΟΥ και ανεξάρτητοι ειδικοί, θα συνεχιστούν την Τετάρτη στον μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων IPCR, ανέφερε η Κομισιόν. Ο πρώτος γύρος συνομιλιών ολοκληρώθηκε στις 29 Δεκεμβρίου χωρίς ανακοινώσεις.

Όπως ανέφερε μέσω Twitter η εκπρόσωπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, στη συνάντηση της Τρίτης υπήρξε «σύγκλιση» όσον αναφορά τα προαναχωρησιακά τεστ Covid για όσους ταξιδεύουν από Κίνα προς ΕΕ.

 

Συμφωνία υπήρξε επίσης για ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης του κορωνοϊού στην Ευρώπη και αύξηση των ελέγχων στα αστικά λύματα, συμπεριλαμβανομένων των λυμάτων βασικών αεροδρομίων.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι ο έλεγχος των επιβατών δεν θα είχε νόημα σε αυτή τη φάση, καθώς τα στελέχη του κορωνοϊού που κυκλοφορούν στην Κίνα υπάρχουν ήδη και στην Ευρώπη.

Ωστόσο η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία εφαρμόζουν ήδη ταξιδιωτικούς ελέγχους, και καλούν την ΕΕ να εφαρμόσει το μέτρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε επιστολή της προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ στις 29 Δεκεμβρίου, η επίτροπος Κυριακίδου ζήτησε «υψηλή επαγρύπνηση» για τυχόν εισαγωγή νέων στελεχών του ιού, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοινώνει η Κίνα είναι ανεπαρκή.

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Τεράστιος ο αριθμός θανάτων από τον κορωνοϊό - Παγκόσμια ανησυχία

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ