Τέξας: Περιορισμούς στην πρόσβαση στις κάλπες προωθεί νομοσχέδιο

Τέξας: Περιορισμούς στην πρόσβαση στις κάλπες προωθεί νομοσχέδιο

Ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, ανακοίνωσε χθες ότι θα υπογράψει το νομοσχέδιο.

Το κοινοβούλιο στο Τέξας, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, υιοθέτησε χθες Τρίτη ένα αμφιλεγόμενο εκλογικό νομοσχέδιο, το οποίο σύμφωνα με τους επικριτές του πλήττει δυσανάλογα τις μειονότητες.

Το νομοσχέδιο αυτό, που επισήμως έχει στόχο να εγγυηθεί ότι οι εκλογές θα είναι πιο ασφαλείς μετά τις αβάσιμες καταγγελίες για νοθεία στις προεδρικές εκλογές του 2020, απαγορεύει μεταξύ άλλων τα εκλογικά κέντρα «drive through» και την 24ωρη λειτουργία των εκλογικών κέντρων, ενώ επιβάλλει περιορισμούς στην επιστολική ψήφο.

Σύμφωνα με τους επικριτές του νόμου, οι περιορισμοί αυτοί αφορούν κυρίως διατάξεις που διευκολύνουν τις μειονότητες, και κυρίως τους Αφροαμερικανούς –που συνήθως προτιμούν τους υποψήφιους των Δημοκρατικών --να ψηφίζουν.

«Ανυπομονώ να υπογράψω το νομοσχέδιο που διασφαλίζει την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας στο Τέξας», έγραψε ο Άμποτ, ενώ ισχυρίστηκε ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα καταστήσει «πιο εύκολη την ψηφοφορία και πιο δύσκολη τη νοθεία».

Από τον Ιανουάριο τουλάχιστον 18 πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει 30 εκλογικούς νόμους που περιορίζουν την πρόσβαση στις κάλπες, ενώ δεκάδες άλλοι βρίσκονται υπό εξέταση, σύμφωνα με το think tank Brennan Center for Justice.

Αυτό συμβαίνει κυρίως στις πολιτείες όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι μετά τις αβάσιμες καταγγελίες του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περί μαζικής νοθείας στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Πηγή: Naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ