Την παράταση των κανόνων για την περιαγωγή ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την παράταση των κανόνων για την περιαγωγή ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την παράταση του “roaming like home” και μετά τον Ιούνιο του 2022, οπότε λήγει το ισχύον καθεστώς, ζητούν οι Ευρωβουλευτές

Να παρατείνει τη νομοθεσία για τα τέλη περιαγωγής, που επιτρέπει στους Ευρωπαίους καταναλωτές να πραγματοποιούν κλήσεις και να χρησιμοποιούν τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. χωρίς επιπλέον χρέωση, θέλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι υφιστάμενοι κανόνες για την περιαγωγή, το λεγόμενο “roaming like home” υιοθετήθηκαν τον Ιούνιο 2017 και έχουν ισχύ έως τον Ιούνιο 2022.

 

Η προβλεπόμενη παράταση για μία δεκαετία, υπέρ της οποίας τάσσεται και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σχετική απόφαση του, είναι μέρος της στρατηγικής της Ένωσης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που αποτελεί μια από τις προτεραιότητές της. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 170 εκατ. πολίτες έχουν επωφεληθεί από τους κανόνες περιαγωγής κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας τις ίδιες υπηρεσίες που χρησιμοποιούν και στη χώρα τους, χωρίς όμως επιπλέον κόστος.

 

Το εν λόγω σύστημα ισχύει στις 27 χώρες της Ε.Ε. αλλά και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία. Έχει δε θεωρηθεί απόλυτα επιτυχημένο, καθώς, για παράδειγμα, η χρήση υπηρεσιών περιαγωγής δεδομένων αυξήθηκε κατά 17 φορές το καλοκαίρι του 2019, σε σύγκριση με το καλοκαίρι που προηγήθηκε της κατάργησης των τελών περιαγωγής.

 

Ο νέος Κανονισμός θα παρατείνει τους ισχύοντες κανόνες για ακόμα 10 χρόνια. Θα εξασφαλίσει, επίσης, καλύτερες υπηρεσίες περιαγωγής για όσους ταξιδεύουν.

 

Νέος κανονισμός

Για παράδειγμα, οι καταναλωτές θα απολαμβάνουν την ίδια ποιότητα και ταχύτητα δικτύου κινητής τηλεφωνίας στο εξωτερικό μ’ αυτήν που απολαμβάνουν στη χώρα τους, εφόσον βέβαια υπάρχει διαθέσιμο αντίστοιχο δίκτυο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, το 33% όσων ταξιδεύουν στο εξωτερικό εντός Ε.Ε. δήλωσε ότι είχε χαμηλότερη ταχύτητα στο κινητό διαδίκτυο απ’ ό,τι συνήθως στη χώρα τους. Περίπου ένας στους τρεις (28%) απάντησε ότι το πρότυπο δικτύου ήταν χαμηλότερο απ’ ό,τι στη χώρα τους (π.χ. 3G αντί 4G). 

 

Οι νέοι κανόνες, που προτείνονται, έχουν ως στόχο να εξασφαλίσουν ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις επωφελούνται από την ίδια ποιότητα υπηρεσιών, όπως και στη χώρα τους. Αυτό σημαίνει ότι εάν η συνδρομή τους παρέχει ταχύτητες 4G και όλο και περισσότερο 5G, δεν θα πρέπει να έχουν χαμηλότερες ταχύτητες δικτύου κατά την περιαγωγή, οπουδήποτε κι αν είναι διαθέσιμα τα δίκτυα αυτά. 

 

Οι πάροχοι, από την πλευρά τους, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, θα έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τυχόν αυξημένο κόστος χρήσης υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας σε περιαγωγή, όπως η τεχνική υποστήριξη και οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών από τις αεροπορικές ή τις ασφαλιστικές εταιρείες.

 

“Οι νέοι κανόνες στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι το σύστημα περιαγωγής είναι βιώσιμο για τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και συντηρεί τα κίνητρα για επενδύσεις σε δίκτυα”, αναφέρει το Κοινοβούλιο.

 

Το μέτρο του “roaming like home” τέθηκε σε ισχύ στις 15 Ιουνίου 2017 και από τότε οι πολίτες που ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε. μπορούν να τηλεφωνούν, να στέλνουν μηνύματα και να συνδέονται μέσω των κινητών τηλεφώνων τους με το ίδιο κόστος, όπως στη χώρα τους.

 

Να σημειωθεί ότι το Κοινοβούλιο πρέπει καταλήξει σε συμφωνία με τα κράτη - μέλη στο Συμβούλιο για τους νέους κανόνες προτού αυτοί μπορέσουν να τεθούν σε εφαρμογή.

Πηγή: sepe.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ