Τουλάχιστον 135 νεκροί από τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό - Πέντε Έλληνες τραυματίες

Στους 5 οι Έλληνες τραυματίες, οι δύο σε σοβαρή κατάσταση

Ο απολογισμός των νεκρών από την τεράστια έκρηξη που συγκλόνισε χθες τη Βηρυτό αυξήθηκε σε 135, ενώ περίπου 5000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και δεκάδες άλλοι εξακολουθούν και αγνοούνται, είπε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τη Βηρυτό, οι Έλληνες τραυματίες ανέρχονται σε πέντε συνολικά, εκ των οποίων οι δύο σε σοβαρή κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των τουλάχιστον 115 νεκρών από την τραγωδία υπάρχει και μια γυναίκα ελληνικής καταγωγής (Δείτε ΕΔΩ). Νωρίτερα, είχε γίνει λόγος για δύο Έλληνες τραυματίες που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Ο Παναγιώτης Ανδριώτης, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Λιβάνου, επιβεβαίωσε κι αυτός για τη νεκρή αλλά και για τους τραυματίες Έλληνες.

«Υπάρχει μια νεκρή γυναίκα , σύζυγος Έλληνα πολίτη και μητέρα δύο παιδιών. Όταν έγινε η έκρηξη η γυναίκα ήταν μέσα στο σπίτι της, έσπασαν τα τζάμια , προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο σπίτι της γυναίκας και χτύπησε στο κεφάλι» είπε ο κ. Ανδριώτης.

Ο κ. Ανδριώτης τόνισε ότι σε όλο τον Λίβανο μένουν περίπου 5.000 Έλληνες, εκ των οποίων οι 4.500 ζουν στη Βηρυτό.

Ο σύμβουλος του υπουργού Υγείας του Λιβάνου, Reda Al Moussawi, είπε επίσης ότι η Βηρυτός είχε ήδη λάβει ανθρωπιστική βοήθεια από το Κουβέιτ, το Κατάρ και την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι οι Αρχές περιμένουν βοήθεια και από άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, η Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η Ελλάδα έστειλε ιατρική ομάδα με εξοπλισμό υγείας για να βοηθήσει στη θεραπεία των τραυματιών», πρόσθεσε ο Αλ Μουσάουι, σημειώνοντας ότι οι Αρχές μελετούσαν τώρα την προσφορά της Τυνησίας για θεραπεία ορισμένων θυμάτων στα νοσοκομεία της.

 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Βηρυτός για δύο εβδομάδες
 

 

Η λιβανική κυβέρνηση κήρυξε σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για δύο εβδομάδες, την πόλη της Βηρυτού, την επομένη των πολύνεκρων εκρήξεων στο λιμάνι, που προκάλεσαν άνευ προηγούμενου υλικές ζημιές, ενώ παρέδωσε τον έλεγχο της ασφάλειας της πρωτεύουσας στον στρατό.

 

Η κυβέρνηση κήρυξε «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πόλη της Βηρυτού για δύο εβδομάδες», ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η υπουργός Ενημέρωσης Μανάλ Αμπντέλ Σαμάντ.

 

Επιπλέον, η λιβανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση των τόνων νιτρικού αμμωνίου, το οποίο προκάλεσε την πολύνεκρη έκρηξη μία ημέρα πριν.

 

Απευθυνόμενη στην ανώτατη στρατιωτική εξουσία που θα είναι επιφορτισμένη με τα θέματα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση «ζητά να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση του αμμωνίου», από την άφιξη του φορτίου στη Βηρυτό το 2014 έως τη χθεσινή έκρηξη, επισήμανε η Σαμάντ, χωρίς να κατονομάσει τους υπεύθυνους ούτε τον αριθμό τους.

 

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, μια έκτακτη επιχορήγηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων λιρών Λιβάνου για τη διαχείριση της κρίσης.

 

 

 

Οι πρώτες συλλήψεις και ο Ρώσος που αναζητούν στην Κύπρο

 

 

 

Παράλληλα, οι Αρχές στον Λίβανο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν διατάξει τη σύλληψη αξιωματούχων της Λιμενικής Αρχής.

 

Οπως αναφέρει το sigmalive, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Al Jazeera, τα αποθέματα νιτρικής αμμωνίας έφθασαν στον Λίβανο τον Σεπτέμβριο του 2013, σε ένα φορτηγό πλοίο που ανήκει στη Ρωσία και φέρει σημαία της Μολδαβίας.

 

Το «Rhosus», σύμφωνα με πληροφορίες από τον ιστότοπο παρακολούθησης πλοίων, Fleetmon, κατευθυνόταν από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη. To «Rhosus» αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στη Βηρυτό αφού αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα στη θάλασσα, σύμφωνα με δικηγόρους που εκπροσωπούν το πλήρωμα του σκάφους. Ομως οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι εμπόδισαν το σκάφος να πλεύσει και τελικά εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες και το πλήρωμά του - πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν εν μέρει από τον Fleetmon. Το πλοίο ανήκε και λειτουργούσε από τον κ. Grechushkin Igor, Ρώσο πολίτη που είναι κάτοικος της Κύπρου (τελευταίος γνωστός διευθυντής Teto Shipping, Κύπρος), αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα.

 

Στη συνέχεια, το επικίνδυνο φορτίο του πλοίου εκφορτώθηκε και τοποθετήθηκε στο υπόστεγο 12 του λιμανιού της Βηρυτού, μια μεγάλη γκρίζα κατασκευή που βλέπει στον κύριο αυτοκινητόδρομο Βορρά-Νότου της χώρας, στην κύρια είσοδο της πρωτεύουσας.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ