Τουρκία: Συνελήφθησαν οχτώ δήμαρχοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση

Τουρκία: Συνελήφθησαν οχτώ δήμαρχοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση

Οι αρχές τους απέπεμψαν και τους αντικατέστησαν σε νέα μέτρα καταστολής κατά του HDP

Οι τουρκικές αρχές απέπεμψαν τους δημάρχους οχτώ πόλεων στην ανατολική Τουρκία, οι οποίοι τελούν υπό έρευνα για φερόμενες σχέσεις τους με τρομοκρατία και τους αντικατέστησαν με κρατικούς αξιωματούχους, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών, συνεχίζοντας την καταστολή ενάντια στο φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Ο συμπρόεδρος του HDP Μιτάτ Σανκάρ δήλωσε νωρίτερα ότι οι αρχές συνέλαβαν δημάρχους πέντε δήμων σε περιοχές με κυρίως κουρδικό πληθυσμό στο πλαίσιο της επαναφοράς των κατασταλτικών μέτρων που πήρε η Άγκυρα μετά τις δημοτικές εκλογές του 2019.

Το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του τόνισε πως τέσσερις δήμαρχοι συνελήφθησαν και υπάρχει ένταλμα σύλληψης για έναν πέμπτο, ενώ οι τρεις άλλοι τελούν υπό έρευνα. Και οι οχτώ δήμαρχοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι δήμαρχοι είναι της πόλης Μπατμάν, περιοχών της επαρχίας του Ντιγιάρμπακιρ Εργκάνι, Εγίλ, Λίτζε και Σιλβάν, και Μπιτλίς, Ιγντιρ και Σίιρτ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του κατηγορούν το HDP για σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το HDP αρνείται πως έχει τέτοιες σχέσεις.

Το PKK άρχισε τον ένοπλο αγώνα κατά του τουρκικού κράτους το 1984. Πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε αυτόν τον συνεχιζόμενο πόλεμο χαμηλής έντασης.

Ο Σανκάρ δήλωσε πως δυνάμεις ασφαλείας σήμερα το πρωί πολιόρκησαν κτίρια της τοπικής αυτοδιοίκησης στις εν λόγω περιοχές.

«Απορρίπτουμε με μίσος αυτή την άθλια απόπειρα που δεν διστάζει να δείξει εχθρότητα κατά των Κούρδων ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες μέρες που όλος ο πλανήτης πολεμά μια επιδημία», δήλωσε.

Η Άγκυρα είχε προηγουμένως διορίσει εντολοδόχους σε 31 δήμους που κέρδισε το HDP στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου 2019, τόνισε μια πηγή του φιλοκουρδικού κόμματος, προσθέτοντας πως 21 συνδήμαρχοι έχουν επισήμως συλληφθεί μέχρι στιγμής, εκτός όσων συνελήφθησαν σήμερα.

Οι πρώην συμπρόεδροι του HDP κρατούνται στη φυλακή από το 2016 με κατηγορίες τρομοκρατίας, ενώ αρκετά άλλα εξέχοντα μέλη του κόμματος κατηγορούνται για στήριξη της τρομοκρατίας και συνδέσεις με το PKK, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση.

Πηγή: newsbeast.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ