Το τουρκικό βέτο μπλοκάρει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Newsroom
Newsroom

Νέες τριμερείς συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας άρχισαν χθες και αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο τις αντιρρήσεις της Aγκυρας για την ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία.

Νέες τριμερείς συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας άρχισαν χθες και αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο τις αντιρρήσεις της Aγκυρας για την ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία. Πρόκειται για συνέχεια ανάλογων συνομιλιών που έγιναν στα τέλη του περασμένου μήνα στην Αγκυρα, χωρίς να υπάρξει χειροπιαστό αποτέλεσμα.

Την τουρκική πλευρά εκπροσωπούν ο Ιμπραήμ Καλίν, κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ. Μετά το πέρας των χθεσινών συνομιλιών, ο Καλίν δήλωσε ότι η τριμερής διαβούλευση θα συνεχιστεί, χωρίς ωστόσο να θεωρεί κανείς ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη το διήμερο 29-30 Ιουνίου, αποτελεί κάποιου είδους προθεσμία. Μάλιστα, έφερε το παράδειγμα της Ελλάδας που καθυστέρησε την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ για 11 χρόνια, μέχρις ότου βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος. Προσέθεσε δε ότι η χώρα του περιμένει, ιδιαίτερα από τη Σουηδία, συγκεκριμένα μέτρα έναντι των κουρδικών οργανώσεων και ότι θα αξιολογήσει το νομοσχέδιο εναντίον της τρομοκρατίας που αναμένεται να ψηφιστεί την 1η Ιουλίου.

Παραμένουν ισχυρές διαφωνίες για «προωθημένη άμυνα» και Κίνα.

Διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι –πλην της διεύρυνσης με Σουηδία και Φινλανδία– και άλλα σοβαρά ζητήματα στην ημερήσια διάταξη της συνόδου βρίσκονται στον «αέρα» λόγω ισχυρών διαφωνιών. Οι Πολωνοί και οι βαλτικές χώρες ζητούν να δεσμευθεί ο μέγιστος δυνατός αριθμός στρατευμάτων στο πλαίσιο της «προωθημένης άμυνας» κατά της Ρωσίας, ενώ άλλοι προτιμούν πιο ευέλικτα σχήματα. Επιπλέον, αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα επιθυμούσαν ηπιότερες διατυπώσεις για την Κίνα στο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας, αλλά οι ΗΠΑ πιέζουν για πολύ σκληρή γραμμή.

Δείτε επίσης:

ΝΑΤΟ: Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας με Φινλανδία και Σουηδία
 

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ