«Τρωική Ασπίδα»: Γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση κατά του οργανωμένου εγκλήματος

«Τρωική Ασπίδα»: Γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση κατά του οργανωμένου εγκλήματος

Περισσότερες από 800 οι συλλήψεις, μεταξύ των οποίων και ομογενείς στην Αυστραλία - Κατασχέθηκαν πάνω από 30 τόνοι ναρκωτικών ουσιών, μετρητά και κρυπτονομίσματα αξίας 48 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Σημαντικό πλήγμα στο οργανωμένο έγκλημα διεθνώς από γιγαντιαία επιχείρηση Εuropol και FBI.
Tην επιχείρηση Trojan Shield (Τρωική Ασπίδα) με την συμμετοχή 9.000 αστυνομικών, από 17 χώρες , που περιέλαβε την καταγραφή 27 εκατομμυρίων μηνυμάτων από 12.000 τηλεφωνικές συσκευές σε 100 χώρες για τον εντοπισμό των δραστηριοτήτων περισσότερων των 300 ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος.

Πραγματοποιήθηκαν 700 έρευνες σε κτίρια και χώρους που φέρεται να χρησιμοποιούσαν οι κακοποιοί. Ύποπτοι για συμμετοχή στην παράνομη διακίνηση ναρκωτικών του καρτέλ θεωρούνται και δύο ομογενείς της Αυστραλίας, ο Luke Andreou, και ο Εmmanuel Vamvoukakis, σύμφωνα με όσα αναφέρει το The Daily Telegraph. Η σύλληψη του Vamvoukakis, μάλιστα, έγινε με κινηματογραφικό τρόπο αφού οι αστυνομικοί ανατίναξαν την πόρτα του κρησφύγετού του.

Η επιχείρηση είχε σαν αποτέλεσμα συλλήψειςστην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική και τη Μέση Ανατολή ενώ, μόνο στην Αυστραλία συνελήφθησαν περισσότερα από 220 άτομα με 526 κατηγορίες και κατασχέθηκαν 3,7 τόνοι ναρκωτικών,104 όπλα και 45 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. 

 

Το FBI τόνισε πως η επιχείρηση αυτή επέτρεψε να σωθούν περισσότερες από 100 ζωές.

Σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο - την κατάθεση ενός ειδικού πράκτορα του FBI που πρωτοδημοσιεύθηκε από το Vice News -, «εμπιστευτική πηγή», δηλαδή ο έμπορος ναρκωτικών, είχε δημιουργήσει μία τηλεφωνική συσκευή που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από εγκληματίες σε όλον τον κόσμο χωρίς να εντοπισθεί από την αστυνομία. Περιείχε μία εφαρμογή που ονομάσθηκε ANOM που δημιουργούσε ένα κρυπτογραφημένο δίκτυο επικοινωνιών κινητής τηλεφωνίας.

Για τουλάχιστον μία δεκαετία οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος χρησιμοποιούσαν το δίκτυο για να οργανώνουν την διακίνηση ναρκωτικών, χτυπήματα κατά αντιπάλων, επιχειρήσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος χωρίς να εντοπίζονται. Ενα από τα ατού των τηλεφωνικών συσκευών που εντάσσονταν στο δίκτυο ήταν ότι το περιεχόμενό τους μπορούσε να σβηστεί εξ αποστάσεως σε περίπτωση που έπεφτε σε λάθος χέρια. Το FBI διείσδυσε με τις δικές του συσκευές στο δίκτυο.

Σύντομα η επιχείρηση επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο με την συμμετοχή των αστυνομικών αρχών της Ευρώπης, της Αυστραλίας και των ΗΠΑ για να εξελιχθεί σε μία από τις σημαντικότερες αστυνομικές έρευνες κατά του οργανωμένου εγκλήματος στην ιστορία.

Αστυνομικές υπηρεσίες πολλών χωρών «άκουγαν» και κατέγραφαν τις συνεννοήσεις του ιταλικού οργανωμένου εγκλήματος, των ασιατικών Τριάδων, συμμοριών μοτοσικλετιστών, των διεθνών συνδικάτων των ναρκωτικών, συνεννοήσεις που γίνονταν ανοικτά, χωρίς κώδικες, λόγω της ασφάλειας που τους έδινε το κρυπτογραφημένο δίκτυο. Η παρακολούθηση των μηνυμάτων έδωσε επίσης στοιχεία για υποθέσεις διαφθοράς κυβερνήσεων, αξιωματούχων και των αστυνομικών υπηρεσιών σε πολλές χώρες.


 
Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: greekherald.com.au

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ