«Τρόμος, φόβος. Οι ζωές μας έχουν αλλάξει»

Newsroom
Newsroom

Συγκλονιστική μαρτυρία Έλληνα κατοίκου του Ισραήλ

Οχτώ μέρες έχουν περάσει από τη νύχτα της αιφνιδιαστικής επίθεσης της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς το περασμένο Σάββατο στο Ισραήλ. Άλλη μια νύχτα τρόμου, με απανωτούς βομβαρδισμούς, πέρασαν οι κάτοικοι στη Γάζα, που παραμένει υπό ολοκληρωτική πολιορκία από το Ισραήλ έκτοτε.

Μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Ιωναθάν Ιατρού, κάτοικος Τελ Αβίβ & ραδιοφωνικός παραγωγός, μίλησε για τις στιγμές που έζησε όταν ξεκίνησε ο πόλεμος και μέχρι να επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα.

«Περάσαμε πολύ δύσκολες ώρες. Όλο το Ισραήλ. Ευχαριστώ από την καρδιά μου την ελληνική Πρεσβεία που έκανε τα πάντα για να φέρει τους Έλληνες πίσω στην πατρίδα μας. Αυτό που ζουν οι κάτοικοι του Ισραήλ είναι κάτι πρωτοφανές. Τρόμος, φόβος. Οι ζωές μας έχουν αλλάξει. Τα πάντα έχουν σταματήσει. Εγώ είχα μεγάλη αγωνία για τα παιδιά μου. Ήμουν στο σπίτι μου όταν έγινε ο πόλεμος. Ήταν Σάββατο, η μέρα ξεκούρασης. Δεν περιμέναμε πως θα συμβεί κάτι τέτοιο. Το Σάββατο σχεδόν το 40% των Μονάδων ήταν σε άδεια. Ευτυχώς δεν είχα απώλειες στην οικογένειά μου αλλά μία πολύ καλή μου φίλη έχασε τον φίλο της. Και ακούω πολλές τέτοιες ιστορίες».

Πώς επηρεάζει την Ελλάδα ο πόλεμος

Ο αντιναύαρχος ε.α., Βασίλης Μαρτζούκος, είπε πως με την επίθεση από τη Χαμάς είναι φανερό πως το Ισραήλ εξετέθη.

«Το θέμα έχει πολλές διαστάσεις και είναι νωρίς ακόμα. Ο αποκλεισμός του νερού και τροφίμων στη Γάζα, το Ισραήλ το έχει συνδέσει με την απελευθέρωση των ομήρων. Δηλαδή όσο δεν απελευθερώνονται οι όμηροι θα συνεχίσει ο αποκλεισμός. Η Χαμάς γνώριζε της επιπτώσεις της πράξεώς της, άρα μπορούμε να συμπεράνουμε πως δεν ενδιαφέρεται για του Παλαιστίνιους αλλά για τον σκοπό της. Έχουμε δύο φρεγάτες στο Ισραήλ αλλά η μία είναι μόνιμα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και η άλλη στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Δεν έχει ζητηθεί να κάνει κάτι αυτή η δύναμη, ούτε να είναι συνοδεία του αεροπλανοφόρου».
 

Ο ρόλος του Ερντογάν στον πόλεμο

Ο Ταγίπ Ερντογάν τάχτηκε ξεκάθαρα μαζί με τη Χαμάς με τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Τουρκίας να το επιβεβαιώνουν.

Ενδεικτικά:

Γιενί Σαφάκ: Φυγή από την γενοκτονία – Έχουμε θέμα εμπιστοσύνης με τις ΗΠΑ

Σαμπάχ: Μέρα γενοκτονίας
 

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του πολέμου

Ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, είπε πως τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν σε όλη τη Μέση Ανατολή.

«Υπάρχει ο πόλεμος αλλά υπάρχει και ο ενεργειακός πόλεμος όπου είδαμε ήδη αύξηση. Εάν το Ιράν κλείσει τα στενά του Ορμούζ τότε η ενεργειακή κρίση θα σαρώσει και πάλι την Ευρώπη. Όλο το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν τα υπόλοιπα αραβικά κράτη. Έχω την αίσθηση πως έχουν ξεκινήσει μία χερσαία επίθεση από το Ισραήλ για να απελευθερώσουν ομήρους».

Ο κ. Βασίλης Μαρτζούκος είπε πως βαρόμετρο των εξελίξεων θα είναι οι επιχειρήσεις στη Γάζα ενώ εξήγησε ποιοι θα ήθελαν να εμπλακούν και ποιοι όχι στον πόλεμο.

«Εάν έχουν ως πρώτο μέλημα τους αμάχους τότε ίσως να μην δούμε εμπλοκή τρίτων. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να εμπλακούν. Είναι εκεί για να μην εμπλακούν τρίτοι. Το Ιράν δεν έχει κίνητρο να εμπλακεί ενώ η Τουρκία πιθανών να έχει κίνητρο. Η Ρωσία μπορεί να θέλει δεύτερο μέτωπο ενώ η Ευρώπη δεν θέλει να εμπλακεί. Η Χεζμπολάχ εξαρτάται από το Ιράν αλλά δεν ξέρω πόσο θα αντέξει να μένει απαθής».

Ο κ. Ιωναθάν Ιατρού είπε πως είναι θέμα χρόνου η χερσαία επίθεση καθώς στο Ισραήλ προετοιμάζουν τους κατοίκους για εβδομάδες μέχρι και μήνες πολέμου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ