Τροπικό δάσος παραδόθηκε στους φυσικούς ιδιοκτήτες του, τους Αβορίγινες

Το τροπικό δάσος Daintree είναι το παλιότερο στον πλανήτη.

Το Daintree της Αυστραλίας - το παλαιότερο τροπικό δάσος στον κόσμο - επέστρεψε στην ιδιοκτησία των Αβορίγινων σε μια ιστορική συμφωνία.

Το εθνικό πάρκο του Daintree, μέρος μιας γης συνολικής έκτασης σχεδόν 400.000 στρεμμάτων, που είναι επίσημα κατοχυρωμένο από την UNESCO ως τόπος παγκόσμιας κληρονομιάς, είναι ηλικίας άνω των 180 εκατομμυρίων ετών και ”σπίτι” αμέτρητων γενεών Αβορίγινων. 

Βάσει της συμφωνίας, το εθνικά πάρκο  Daintree, όπως και αυτά των Ngalba Bulal, Kalkajaka και Hope Islands θα παραδοθούν στους αυτόχθονες κατοίκους του Ανατολικού Κούκου Γιαλαντζί οι οποίοι θα τα διαχειρίζονται σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Κουίνσλαντ.

Το Daintree συνορεύει με τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο και είναι ένα από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Αυστραλίας.

KAT CLAY VIA GETTY IMAGES

Είναι φημισμένο για το αρχαίο οικοσύστημά του και την άγρια, φυσική ομορφιά που περιλαμβάνει δασικές εκτάσεις, άγρια ποτάμια, καταρράκτες, φαράγγια και λευκές αμμουδιές.

ANDREW MERRY VIA GETTY IMAGES

Η κυβέρνηση του Κουίνσλαντ αναγνώρισε την Τετάρτη την απόλυτη κυριότητα στους κατοίκους του Ανατολικού Κούκου Γιαλαντζί, αναγνωρίζοντας μ΄αυτό τον τρόπο «έναν από τους παλαιότερους ζωντανούς πολιτισμούς στον κόσμο».

″Αυτή η συμφωνία αναγνωρίζει το δικαίωμά τους να κατέχουν και να διαχειρίζονται τη χώρα τους, να προστατεύουν τον πολιτισμό τους και να τον μοιράζονται με τους επισκέπτες καθώς γίνονται ηγέτες στον τουριστικό κλάδο”, δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Meaghan Scanlon σε δήλωσή της.

KAT CLAY VIA GETTY IMAGES

Το δάσος εντάχθηκε στην παγκόσμια λίστα της Unesco το 1988 μετά από μια εκστρατεία στην Καμπέρα για την καταπολέμηση της υλοτομίας και της γεωργικής εκκαθάρισης που εγκρίθηκε από την τότε κρατική κυβέρνηση.

Η Unesco το αναγνωρίζει ως «εξαιρετικά σημαντική» τοποθεσία πλούσιας και μοναδικής βιοποικιλότητας, με πάνω από 3.000 είδη φυτών, 107 θηλαστικά, 368 πουλιά και 113 είδη ερπετών.

Πηγή: BBC / huffingtonpost.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ