Τσαβούσογλου: Ο Μητσοτάκης ταπείνωσε τον εαυτό του, λέγοντας μη δίνετε F-16 στην Τουρκία

Τσαβούσογλου: Ο Μητσοτάκης ταπείνωσε τον εαυτό του, λέγοντας μη δίνετε F-16 στην Τουρκία
Newsroom
Newsroom

Aναφέρθηκε στο θέμα των σχέσεων με τις ΗΠΑ και τα F-16, κατηγορώντας το ελληνικό λόμπι και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο NTV αναφέρθηκε στο θέμα των σχέσεων με τις ΗΠΑ και τα F-16, κατηγορώντας το ελληνικό λόμπι και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από το αμερικανικό εξοπλιστικό πρόγραμμα αλλά δεν θα τα καταφέρουν.

Παράλληλα, σχολιάζοντας την κριτική της τουρκικής αντιπολίτευσης σχετικά με τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ερντογάν στη Μαδρίτη στο δείπνο μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος υπουργός δικαιολόγησε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της διπλωματικής αβροφροσύνης και ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε στο κάτω κάτω τη δέουσα απάντηση στον Νίκο Αναστασιάδη στην πρόταση για συνάντηση.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο θέμα της αγοράς ή του εκσυγχρονισμού των F-16 είπε ότι γίνονται συνομιλίες προς θετική κατεύθυνση, ωστόσο κατηγόρησε το ελληνικό λόμπι ότι προσπαθεί να βάλει εμπόδια, όπως κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του στο Κογκρέσο.

«Υπάρχει μια σχετικά θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες: υπάρχει μια πιο θετική ατμόσφαιρα. Ο Στρατηγικός Μηχανισμός ήταν πρόταση του Μπάιντεν. Στη Ρώμη έκανε την πρόταση γάμου στον πρόεδρό μας. Και της δώσαμε ζωή. Οι πρώτες 2 συναντήσεις αυτού του μηχανισμού ήταν επιτυχείς. Πρώτα σε επίπεδο υφυπουργών και μετά σε υπουργικό επίπεδο στη Νέα Υόρκη. Σε αυτές τις τελευταίες συνομιλίες, ο Μπάιντεν τόνισε τη σημασία του. Στόχος εδώ είναι η επίλυση των προβλημάτων και η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων σε διάφορους τομείς. Είτε σε οικονομικό, είτε σε περιφερειακό επίπεδο. Ανάπτυξη σχέσεων σε πολλούς τομείς. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των στρατιωτικών για την αγορά νέων F-16 και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων είναι πολύ επιτυχημένες. Από την άλλη πλευρά, όπως είπε ο Μπάιντεν, πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο και η κυβέρνηση το υποστηρίζει.

Υπάρχουν κάποιοι λίγοι γερουσιαστές στο Κογκρέσο, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, που αντιτίθενται. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους αντιτίθενται. Είναι κοντά στο FETO ή επηρεάζονται από διαφορετικά λόμπι... Αλλά δεν αρκεί μόνο η ψήφος των Δημοκρατικών, αλλά και οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να δώσουν την υποστήριξή τους. Οι επαφές μας συνεχίζονται στην πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων. Η δήλωση του Λίντσεϊ Γκράχαμ συγκεκριμένα, ξέρετε, είναι μια σημαντική προσωπικότητα μεταξύ των Δημοκρατικών… Από την άλλη πλευρά, οι δραστηριότητες των φίλων μας, του πρεσβευτή μας.

Ο πρόεδρός μας έστειλε πρόσφατα αντιπροσωπεία βουλευτών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και εκεί οι φίλοι μας είχαν συναντήσεις και με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους. Και από τις δύο πτέρυγες... Και σε αυτές τις συναντήσεις υπήρχε θετικό κλίμα. Έχουμε επαφές με μέλη του Κογκρέσου. Από αυτό βλέπουμε ότι η παράδοση αυτών των F-16 και η προμήθεια υλικού για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων εκλαμβάνεται ως εξής εντός των Ηνωμένων Πολιτειών: Αυτό είναι πολύ σημαντικό για το ΝΑΤΟ και πολύ σημαντικό για αυτούς. Και αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε αρνητική εικόνα. Φυσικά, το ελληνικό λόμπι λέει ‘μην τα δώστε (τα F-16), και άλλα λόμπι μπορεί να πουν μην τα δώσετε. Αλλά το βασικό είναι το ελληνικό λόμπι, ο Μητσοτάκης ικέτευσε λέγοντας ‘μην τα δώσετε’ μιλώντας εναντίον της Τουρκίας, ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας με τρόπο που ταπείνωσε τον ίδιο του τον εαυτό. Υπάρχουν τέτοιες προσπάθειες, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ