Vegan μενού στα πανεπιστήμια για την προστασία του περιβάλλοντος

Μαζικό και επίμονο το αίτημα των φοιτητών για μεγαλύτερες επιλογές απαλλαγμένες από κρέας

Όσπρια, καρπούς και σπόρους, αντί για κάριβουρστ και σνίτσελ θα τρώνε από δω και στο εξής οι φοιτητές στα πανεπιστήμια του Βερολίνου, καθώς οι φοιτητικές καντίνες κάνουν σοβαρές περικοπές σε πιάτα με κρέας και θαλασσινά

Τα 34 κέτερινγκ που εξυπηρετούν τον φοιτητικό πληθυσμό στα τέσσερα πανεπιστήμια της γερμανικής πρωτεύουσας θα προσφέρουν, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, μενού κατά 68% βίγκαν, 28% vegetarian και 2% με θαλασσινά. Θα προσφέρεται μία επιλογή πιάτου με κρέας, τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. 

Φαγόπυρο και ντίνκελ με ψητές γλυκοπατάτες, μαριναρισμένα παντζάρια με σουσάμι, ή απλά ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα θα είναι μερικά από τα πιάτα που θα σερβίρονται τους χειμερινούς μήνες. 

«Δημιουργήσαμε ένα νέο διατροφικό κόνσεπτ, κυρίως γιατί οι φοιτητές μάς προσέγγισαν επανειλημμένως με το αίτημα για πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές» αναφέρει η Ντανιέλα Κούμλε της οργάνωσης Studierendenwerk, που προσφέρει οικονομική, κοινωνική, υγειονομική στήριξη στους φοιτητές των ιδρυμάτων του Βερολίνου. 

Οι καντίνες και οι καφετέριες στα πανεπιστήμια της Γερμανίας προσφέρουν αυτή τη στιγμή περίπου 30-50% vegetarian επιλογές στους φοιτητές, ωστόσο, η ζήτηση για εναλλακτικά μενού απαλλαγμένα από κρέας στο Βερολίνο ήταν μαζική. 

Το  Freie Universität του Βερολίνου διαθέτει καντίνα που πουλά μόνο vegetarian είδη από το 2010. Ενώ μια δεύτερη αποκλειστικά βίγκαν καντίνα άνοιξε το 2019. 

«Η μεγάλη επιτυχία των καντίνων βίγκαν και vegetarian είναι πως αποδεικνύουν πωως η καταναλωτική συμπεριφορά των φοιτητών αλλάζει. Υπάρχει μια ξεκάθαρη τάση προς μείωση των προϊόντων με βάση το κρέας» εξηγεί η Κούμλε. 

Κι αυτή είναι η τελευταία πρωτοβουλία των ανώτατων ιδρυμάτων της γερμανικής πρωτεύουσας στο πλαίσιο της κλιματικής προστασίας. Το Humboldt του Βερολίνου σχεδιάζει να γίνει κλιματικά ουδέτερο έως το 20130 και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο έως το 2045. 

Πάνω από 300 άτομα από το προσωπικό των δύο αυτών πανεπιστημίων υπέγραψαν επιστολή, το 2019, δεσμευόμενα να αποφεύγουν επαγγελματικές πτήσεις μικρών αποστάσεων για ταξίδια κάτω των 1.000 χλμ. 

Πηγή: Lifo

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ