ΥΠΕΝ Σουηδίας: Η Ευρώπη δεν μπορεί να εξαρτάται ενεργειακά από μία μόνο χώρα

Newsroom
Newsroom

«Η Ευρώπη πρέπει να πάρει το μάθημα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν μπορεί να είναι τόσο εξαρτημένη από μία μόνο χώρα, όπως ήταν από τη Ρωσία» δήλωσε η Έμπα Μπους

Η Ευρώπη δεν μπορεί να εξαρτάται ενεργειακά από μία μόνο χώρα τόνισε στην ΕΡΤ η Υπουργός Ενέργειας, Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Σουηδίας, Έμπα Μπους.

Ερωτηθείσα για την εξάρτηση από την Ρωσία και το μήνυμα της σουηδικής προεδρίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε ανταποκριτές των Βρυξελλών, στην Κίρουνα της Σουηδίας (με αφορμή την έναρξη της προεδρίας), η κ. Μπους σημείωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να πάρει το μάθημα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι τόσο εξαρτημένη από μία μόνο χώρα, όπως ήταν από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν έχει να κάνει με την πράσινη μετάβαση και την εξάρτηση που έχουμε τώρα από την Κίνα. Το 90% των σπάνιων γαιών που χρειαζόμαστε παράγονται ή διυλίζονται στην Κίνα, το 60% του λιθίου. Αυτό δεν είναι βιώσιμο. Πρέπει να αυξήσουμε την ανεξαρτησία μας στην ΕΕ».

Παράλληλα, όσον αφορά την ανακάλυψη κοιτάσματος σπάνιων γαιών στην Κίρουνα, ανέφερε ότι πρόκειται για σημαντικά νέα γιατί είναι το μεγαλύτερο εύρημα που γνωρίζουμε στην Ευρώπη».

Επίσης, σημείωσε ότι « είναι σημαντικό εάν θέλουμε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην πράσινη μετάβαση. Όλα αυτά τα σπάνια στοιχεία γαιών, είναι σημαντικά για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για τις ανεμογεννήτριες, για την νέα τεχνολογία που ετοιμάζει το έδαφος για το μέλλον της ΕΕ. Γι’αυτό χρειαζόμαστε τέτοιου είδους ευρήματα».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ