Ζελένσκι: «Σημαντικό βήμα στην πορεία προς τη νίκη» η παράδοση των αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams

Newsroom
Newsroom

Από τις ΗΠΑ θα αποσταλλούν 31 Abrams και από τη Γερμανία 14 Leopard

 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την ανακοίνωση του Aμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν για την παράδοση 31 αρμάτων μάχης Abrams στο Κίεβο, χαρακτηρίζοντάς την «σημαντικό βήμα στην πορεία προς τη νίκη».

Σε ανάρτησή του στο Twitter, o Oυκρανός πρόεδρος τόνισε τα εξής: «Σήμερα ο ελεύθερος κόσμος είναι ενωμένος όσο ποτέ άλλοτε σε έναν κοινό στόχο», τον οποίο περιέγραψε ως «απελευθέρωση» της Ουκρανίας.


Ενισχύσεις στην Ουκρανία - Μετά τα Leopard του Βερολίνου, ο Μπάιντεν στέλνει 31 άρματα Abrams

Μετά την απόφαση του Βερολίνου να στείλει Leopard στην Ουκρανία, απόφαση που χαρακτηρίζεται ιστορικής σημασίας, χαρίζοντας ανακούφιση στους συμμάχους, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την αποστολή 31 αρμάτων μάχης τύπου Abrams, αξίας 400 εκατ. δολαρίων, προς το Κίεβο. Με δηλώσεις τους, Μπάιντεν και Σολτς, επιβεβαιώσαν το κλίμα συστράτευσης, σε μια περίοδο που το Κρεμλίνο ετοιμάζεται να κλιμακώσει τις επιθετικές ενέργειες.

Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, με την ομιλία του, εστίασε στην ενίσχυση της Ουκρανίας, η Μόσχα - δια του πρεσβευτή της στις ΗΠΑ - εξαπέλυσε απειλές, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη πρόκληση» κατά του Κρεμλίνου.

«Εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να στείλουν άρματα μάχης, δικαιολογώντας τη συγκεριμένη κίνηση με ισχυρισμούς περί ενίσχυσης άμυνας, κάτι τέτοιο δεν θα δουλέψει» τόνισε ειδικότερα ο πρεσβευτής.

Όσον αφορά στα άρματα μάχης που θα αποσταλλούν στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν σημείωσε τα εξής: «Πρόκειται για άρματα μάχης με τις μεγαλύτερες δυνατότητες στον κόσμο».

«Οι ΗΠΑ θα παράσχουν στην Ουκρανία τεχνογνωσία και εκπαίδευση ώστε να διασφαλίσουν ότι τα άρματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν στη μάχη» πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Μπάιντεν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη γερμανική στάση, τονίζοντας ότι το Βερολίνο προχώρησε ένα βήμα μπροστά.

«Η δέσμευση για βοήθεια στην Ουκρανία αποτελεί παγκόσμια δέσμευση» σημείωσε, δε, ο Μπάιντεν κι ευχαρίστησε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ για τη συνεισφορά τους.

 

Για τις ρωσικές απειλές

«Δεν απειλούμε τη Ρωσία» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και συνέχισε λέγοντας πως αν τα στρατεύματα της Μόσχας επιστρέψουν στη Ρωσία τότε θα λήξει ο πόλεμος.

Κατέστησε, δε, σαφές ότι καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να κλέβει εδάφη από τη γείτονά της.

Απευθυνόμενος στον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπογράμμισε ότι σήμερα είναι τα γενέθλιά του ενώ πρόσθεσε: «θα είμαστε μαζί σας για όσο χρειαστεί».

«Είμαστε ενωμένοι. Η Αμερική είναι ενωμένη κι έτσι είναι και ο κόσμος. Η απόφασή  μας για αποστολή τανκς αποτελεί απόδειξη της διαρκούς και ακλόνητης στήριξής μας στην Ουκρανία»  υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

«Η Ρωσία νόμιζε ότι θα σταματούσε κάποια στιγμή η στήριξή μας στην Ουκρανία, έσφαλε όμως» συμπλήρωσε.

Σημειώνεται, πάντως, ότι θα χρειαστούν μήνες για να φθάσουν τα Abrams από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ