Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση της Μποριάνα Κρίστο

Newsroom
Newsroom

Το νέο υπουργικό συμβούλιο έλαβε την υποστήριξη 23 εκ των 42 βουλευτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Περίπου τρεις μήνες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση της Μποριάνα Κρίστο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή.

Τον Δεκέμβριο η αντιπρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) είχε διαμηνύσει ότι θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης που θα επιδιώξει την επανεκκίνηση της διαδικασίας ένταξης της Βοσνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις 15 Δεκεμβρίου χορηγήθηκε στη χώρα καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο έλαβε την υποστήριξη 23 εκ των 42 βουλευτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η συγκρότηση της Βουλής και ο σχηματισμός κυβέρνησης καθυστέρησε λόγω των περίπλοκων διαδικασιών που απαιτούνται για την εκπροσώπηση των εθνοτικών ομάδων.

Η Βοσνία κυβερνάται με δυσλειτουργικό σύστημα, κληρονομιά της συμφωνίας ειρήνης του Ντέιτον, που έβαλε τέλος στον πολυαίμακτο πόλεμο (100.000 νεκροί) το 1995. Η χώρα είναι μοιρασμένη στη Ρεπούμπλικα Σέρμπσκα (Σερβική Δημοκρατία) και στην κροατομουσουλμανική ομοσπονδία, οντότητες συνδεδεμένες με την αδύναμη συλλογική προεδρία, που όμως είναι συχνά παραλυμένη.

Ο πρόεδρος της HDZ Ντράγκαν Κόβιτς χαιρέτισε την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση υπό την 61χρονη Κρίστο, τονίζοντας πως αποτελεί απόδειξη πως «υπάρχει εποικοδομητικός πολιτικός διάλογος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη».

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ