Το 10ο Γυμνάσιο Ηρακλείου στον ΟΗΕ

Στη Βιέννη μαθητές και εκπαιδευτικοί , συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Erasmus+ “Me & EU” με βασικό θέμα το προσφυγικό

Την Αυστρία και συγκεκριμένα το Gänserndorf, προάστιο της Βιέννης, επισκέφτηκαν πριν λίγες μέρες 4 μαθητές και 2 καθηγητές του 10ου Γυμνασίου, όπου φιλοξενήθηκαν σε σπίτια συνομηλίκων τους συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Erasmus+ “Me & EU” με βασικό θέμα το προσφυγικό και στο οποίο συμμετέχουν σχολεία από Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση από το σχολείο:

"Στόχος της συγκεκριμένης συνάντησης ήταν η παρουσίαση των ταινιών μικρού μήκους κάθε χώρας  με θέμα: «Η ενσωμάτωση των προσφύγων στο σχολείο μας, στην περιοχή μας, στην χώρα μας»

Έτσι πριν από την πραγματοποίηση της επίσκεψης οι μαθητές ετοίμασαν μια ταινία μικρού μήκους καταγραφής της κατάστασης των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση στην χώρα μας και στην Κρήτη πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας συνεντεύξεις της Συντονίστριας Εκπαίδευσης Προσφύγων Κρήτης κυρίας Αρετάκη Μαρίας, του Διευθυντή του Σχολείου κυρίου Φουστανάκη Γεωργίου και παιδιών προσφύγων.

Μαθητές και καθηγητές ξεναγήθηκαν στην περίφημη όπερα της Βιέννης , στο παλάτι των Αψβούργων και στα διάφορα πολιτιστικά αξιοθέατα της πόλης, περπάτησαν στο χριστουγεννιάτικα στολισμένο κέντρο της   καθώς και στο περίφημο  παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο παζάρι. Επίσης είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο μουσείο προϊστορίας στην περιοχή  Stillfried/March και στην περιοχή Weinviertel  γνωστή για την παραγωγή  ποιοτικού κρασιού. . Ενημερώθηκαν για την ιστορία  της ευρύτερης περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Πολύ πιο σημαντική και ενδιαφέρουσα όμως στάθηκε η επίσκεψη στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Το 2018 ο ΟΗΕ γιορτάζει τα 70 χρόνια από την διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μαθητές και καθηγητές ξεναγήθηκαν στα κτίρια του ΟΗΕ και ενημερώθηκαν για το τι ακριβώς  πρεσβεύει, από ποιες οργανώσεις αποτελείται, ποιες από αυτές εδρεύουν στην Βιέννη, πως συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι των χωρών μελών, ποια η προσφορά του οργανισμού στους πρόσφυγες και η στάση του ως προς το προσφυγικό ζήτημα.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται αυτήν τη σχολική χρονιά και συνεχίζεται με το ταξίδι των μαθητών μας στην Ιταλία τον Μάιο του 2019.

Ευχαριστούμε τη Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων Κρήτης για τη συνδρομή της στην επιτυχία της επίσκεψης, τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη για την χορηγία εκδόσεων τοπικού περιεχομένου προς το Αυστριακό Σχολείο που μας φιλοξένησε και το Διευθυντή του σχολείου μας και την Παιδαγωγική Ομάδα του προγράμματος “Me & EU”.

«…Αν μπορούσα να χαρακτηρίσω την Αυστρία με μια λέξη θα την χαρακτήριζα λέγοντας την ”μαγευτική“. Έχει μια ιδιαίτερη παράδοση ποσό μάλλον κτήρια και Μουσεία. Αυτό που μου έκανε εντύπωση και με συγκίνησε ιδιαιτέρως ήταν το παλάτι της Σίσι (Ελίζαμπεθ) δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω το γεγονός ότι πριν κάτι αιώνες σε αυτό το μέρος που περπάτησα και έμαθα, ζούσαν τόσο σημαντικά πρόσωπα…»  Τζωρτζίνα Μ., 14

«…Είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη για να περάσεις τα Χριστούγεννα σου. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι οι βόλτες στο κέντρο της Βιέννη ακόμα και αν έκανε παρά πολύ κρύο..» Φωτεινή Σ., 14

«Αυτό που μου έμεινε από το ταξίδι μου στην Αυστρία είναι η οργάνωση και η συνέπεια των κατοίκων της όσο αναφορά τις καθημερινές τους και υποχρεώσεις και την  ρουτίνα τους…» Εβελίνα Τ., 14

«…Αρκετά διαφορετική κουλτούρα και φανταστικά κτήρια. Ήταν πολύ όμορφα στολισμένη όλη η πόλη για τα Χριστούγεννα…» Τζίνα Λ., 14

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ