Το 2022 το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου

Η πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί με την παράδοση των πέντε πρώτων αιθουσών μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Θετικές είναι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την εξέλιξη για την υλοποίηση της προμήθειας των νέων προθηκών και την οργάνωση της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αγίου Νικολάου. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ η ολοκλήρωση του διαγωνισμού και η υπογραφή της σύμβασης για τη συγκεκριμένη προμήθεια απαίτησε πάνω από ένα χρόνο, χαρακτηριστικό των ρυθμών που εξελίσσεται το συγκεκριμένο έργο, δεδομένου ότι ήδη συμπληρώνεται μια δεκαετία που το Μουσείο παραμένει κλειστό. Εξ άλλου με πρόσφατη δήλωσή της από το Ηράκλειο, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε ότι το 2022 το Μουσείο θα επαναλειτουργήσει…

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι ο ανάδοχος του έργου (η εταιρεία «Museum Evolution IKE») θα ξεκινήσει την τοποθέτηση των προθηκών και η υλοποίηση θα γίνει τμηματικά. Η πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί με την παράδοση των πέντε πρώτων αιθουσών μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Η κ. Σοφιανού εξήγησε ότι προκειμένου να μη χάνεται χρόνος, εξειδικευμένο συνεργείο της Εφορείας θα ξεκινήσει να τοποθετεί τα αρχαία αντικείμενα στις προθήκες αυτές. Παράλληλα η «MuEvo» θα μπορεί να συνεχίζει τις εργασίες στις υπόλοιπες πέντε αίθουσες τοποθετώντας και εκεί τις προθήκες που προβλέπει η Μουσειολογική Μελέτη.

Σύμφωνα με εκτίμηση της κ. Σοφιανού, η τοποθέτηση θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2022.

 

Συμπληρωματική χρηματοδότηση

Μια πολύ θετική εξέλιξη, που εξασφαλίζει ένα ακόμη βήμα ώστε το Αρχαιολογικό Μουσείο να ανταποκριθεί στην επιταγή μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, καθιστώντας το ένα πραγματικά σύγχρονο μουσείο, είναι και η έγκριση χρηματοδότησης 260.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Θα γίνει προκήρυξη για την πρόσληψη ειδικού αρχαιολόγου που θα αναλάβει τη συγκέντρωση του εποπτικού, πληροφοριακού υλικού, το οποίο θα ψηφιοποιηθεί. Η κ. Σοφιανού εξήγησε ότι με την ψηφιακή αυτή εφαρμογή θα δημιουργηθεί διαδικτυακή πύλη για το μουσείο, όπου θα μπορεί κάποιος επισκέπτης να την κατεβάζει στο κινητό του τηλέφωνο και να τη χρησιμοποιεί ως «εικονικό» ξεναγό. Είναι εξελιγμένη τεχνολογία που ο επισκέπτης φτάνοντας μπροστά σε ένα αντικείμενο που είναι τοποθετημένο σε προθήκη, θα έχει αυτόματα και αναλυτική πληροφορία γι’ αυτό, που θα έχει «φορτωθεί» εκ των προτέρων.

Παράλληλα, η διαδικτυακή αυτή πύλη θα λειτουργεί και ως προβολή του μουσείου, άρα και κατά προέκταση τουριστική διαφήμιση για τον τόπο, αφού θα δίνει την πληροφόρηση για τον πλούτο που περιέχει ώστε να προσελκύει κόσμο να επισκεφθεί τον Άγιο Νικόλαο και να δει από κοντά τον αρχαιολογικό θησαυρό που θα εκτίθεται.

Στόχος είναι να καταστεί το Αρχαιολογικό Μουσείο όσο πιο σύγχρονο είναι δυνατόν, τόνισε η κ. Σοφιανού, εξηγώντας ότι η εξασφάλιση ψηφιοποιημένης πληροφορίας προς τον επισκέπτη, όπως προβλέπει η σύγχρονη μουσειολογική αντίληψη, ήταν εξ αρχής στο σχεδιασμό και τις προτάσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, αλλά δεν είχε εγκριθεί η χορήγηση της σχετικής δαπάνης. Κατατέθηκε όμως στις αρχές του έτους,  από την Εφορεία, συμπληρωματικό αίτημα προς τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης και εγκρίθηκε ως υποέργο της οργάνωσης της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου.

Και «ψηφιακό ταξίδι» της Σπιναλόγκας

Χωριστή χρηματοδότηση περίπου 250.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ, εξασφάλισε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου με σκοπό τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας, που θα προσφέρει  εικονική ξενάγηση στο νησί της Σπιναλόγκας. Και για τη συγκέντρωση του απαιτούμενου πληροφοριακού και εποπτικού υλικού έχει προσληφθεί αρχαιολόγος και για την ανάθεση του έργου θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός που ετοιμάζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων, είπε η κ. Σοφιανού.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Πηγή: anatolh.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ