Οι εταιρείες- τεχνοβλαστοί, το νέο νομοσχέδιο και το ΙΤΕ

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Πώς σχολιάζει το νομοσχέδιο των Υπουργείων Ανάπτυξης και Παιδείας ο πρόεδρος του ΙΤΕ, Νεκτάριος Ταβερναράκης

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

Είναι γνωστό πως ένα σημαντικό ποσοστό των εσόδων των ερευνητικών κέντρων της χώρας προέρχεται από τις εταιρείες που προκύπτουν στα εργαστήριά τους, τις λεγόμενες τεχνοβλαστούς ή spin-off.

Ένα νομοσχέδιο, λοιπόν, των Υπουργείων Ανάπτυξης και Παιδείας που φέρνει νέα δεδομένα στη λειτουργία τους είναι λογικό να συζητείται έντονα στους κόλπους των ερευνητών.

Το νομοσχέδιο θα διαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο και τις διαδικασίες ίδρυσης εταιρειών τεχνοβλαστού (spin-off) και θα καθορίζει με σαφήνεια τις σχέσεις των εταιρειών αυτών με τους ερευνητικούς φορείς και τα πανεπιστήμια, αλλά και τα δικαιώματα από την αξιοποίηση ευρεσιτεχνιών και ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), καθηγητής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναφέρει στο Cretalive πως "το Σχέδιο Νόμου για την Ίδρυση και Λειτουργία Εταιρειών – Τεχνοβλαστών αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το Σχέδιο φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση Εταιρειών – Τεχνοβλαστών στην Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχουν σημεία που χρήζουν εξειδίκευσης ώστε να αποφευχθούν ασάφειες, ενώ θεωρώ σημαντικό να υπάρξει πιο εκτενής αναφορά σε όσα ισχύουν για τους Ερευνητικούς Φορείς. Είμαι αισιόδοξος ότι η τελική μορφή του θα οδηγήσει στη θέσπιση ενός σαφούς θεσμικού πλαισίου που θα ενθαρρύνει τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων και την αξιοποίηση των υψηλής στάθμης ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται στα Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Χώρας."

Τι έχει ανακοινωθεί

Ο υφυπουργός αρμόδιος για την Έρευνα, και την Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, έχει αναφέρει πως ενώ έχουμε σημαντική έρευνα στη χώρα, δεν έχουμε καταφέρει να τη συνδέσουμε αποτελεσματικά με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Γι’ αυτό οι τρεις στόχοι που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση, είναι η πιο αποτελεσματική σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία, η αύξηση των δαπανών και η ενοποίηση του κατακερματισμένου οικοσυστήματος καινοτομίας που έχουμε.   

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος, έχει δηλώσει πως "ο στόχος είναι να διευκολύνουμε το σύνολο των ενεργειών που σχετίζονται με όλες τις εφευρέσεις και ανακαλύψεις που γίνονται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα και να μπορέσουμε να δράσουμε αποτελεσματικά, γρήγορα, προς όφελος των Πανεπιστημίων, αλλά και των εφευρετών».

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ