6 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες ... αντιμέτωποι με το λουκέτο

Αν αποκλειστούν από τον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης οφειλών

Στον «αέρα» κινδυνεύει να βρεθεί το 60% των ελεύθερων επαγγελματιών στον νομό Ρεθύμνου, αν μείνουν εκτός του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης των οφειλών που θα πλήξει κυρίως δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς τις προηγούμενες ημέρες με την ελληνική πλευρά να υπαναχωρεί στις αρχικές της θέσεις που ήταν η δυνατότητα αξιοποίησης των ρυθμίσεων από όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η εξέλιξη αυτή, εφόσον τελικά ισχύσει, αφήνει εκτός μεγάλο αριθμό ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δεν εμφανίζουν τζίρους άνω των 50 χιλιάδων ευρώ, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να φτάνουν ακόμα και τις 300 χιλιάδες.  Τις σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία σε ενδεχόμενο αποκλεισμού των ελεύθερων επαγγελματιών από τον μηχανισμό, ανέδειξαν με παρέμβασή τους 33 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γ. Κεφαλογιάννης.

ΟΡΑΤΟ ΤΟ «ΛΟΥΚΕΤΟ» ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως αναμένεται να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο Ρέθυμνο, όπως επεσήμανε μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου (ΣΑΟΡ), αφού χωρίς τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους και με τζίρους πολύ χαμηλότερους των 50 χιλιάδων ευρώ τα «λουκέτα» θα είναι πλέον ορατά. Ο κ. Σουχλάκης ανέφερε συγκεκριμένα: «Πάνω από το 60% των ελεύθερων επαγγελματιών στο Ρέθυμνο θα βρεθούν στον αέρα. Οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις θα είναι οι πρώτες που θα χαθούν, καθώς τζίρους άνω των 50 χιλιάδων ευρώ εμφανίζουν συνήθως μεγάλες επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές μονάδες. Πρόκειται για πρακτικές από πλευράς των δανειστών που αποσκοπούν σε ξεκαθάρισμα των εταιρειών που θα επιβιώσουν στην Ελλάδα, ανάλογα το συμφέρον που θα έχουν από αυτές και σε πλήρη έλεγχο της αγοράς και του επιχειρείν».

Ο κλάδος της οικοδομής και τα συναφή επαγγέλματα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης και του εμπορίου αλλά και ο αγροτικός τομέας, κινδυνεύουν να βρεθούν σε ιδιαίτερα δυσχερή κατάσταση, αφού οι τζίροι τους παραμένουν χαμηλοί την ίδια ώρα όμως, που, αρκετοί είναι εκείνοι που εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τις τράπεζες. Ο κ. Σουχλάκης επεσήμανε: «Δυστυχώς, ο κίνδυνος είναι ορατός και μάλιστα άμεσα για το κλείσιμο πρωτίστως των μικρών, μετά των μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ σε ό,τι αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις, εκεί προβλέπεται να γίνει διαλογή. Οδηγούμαστε σταδιακά στο να κυριαρχήσουν στην ελληνική αγορά, τα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ στην Ελλάδα στηριζόμασταν πάντα και στηριζόμαστε ακόμη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».  Ελεύθεροι επαγγελματίες, μέλη του ΣΑΟΡ και όχι μόνο, όπως τόνισε ο κ. Σουχλάκης εμφανίζονται ανήσυχοι από την εξέλιξη αυτή επισημαίνοντας μάλιστα πως οι όροι σε ό,τι αφορά τους εξωδικαστικούς μηχανισμούς ρύθμισης των οφειλών δεν βοηθούν μέχρι σήμερα προς μια θετική κατεύθυνση, κυρίως σε σχέση με τα τραπεζικά ιδρύματα. «Οι όροι που θέτουν οι τράπεζες δεν είναι ευνοϊκοί για τους οφειλέτες. Μέχρι σήμερα όσες ρυθμίσεις έχουν επιτευχθεί παραμένουν για το 10% των οφειλετών περίπου ένα έτος, στη συνέχεια αδυνατούν να ανταπεξέλθουν» ανέφερε ο κ. Σουχλάκης.

Πηγή: goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ