Άγγελος Συρίγος από Πανεπιστήμιο Κρήτης: Τα επόμενα δύο χρόνια έρχονται νέα μέλη ΔΕΠ στα Ιδρύματα

Newsroom
Newsroom

Εντυπωσιασμένος ο υφυπουργός Παιδείας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ακολουθεί επίσκεψη στο ΕΛΜΕΠΑ

Γοητευμένος, κυρίως με την… καθαριότητα του Πανεπιστημίου Κρήτης δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας, κ. Άγγελος Συρίγος.

Το μεσημέρι της Τετάρτης βρέθηκε στην  Πανεπιστημιούπολη Βουτών στο Ηράκλειο, όπου τον υποδέχτηκε ο Πρύτανης του Ιδρύματος, καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης.

Είπε πως, παρόλο που δεν είχε βρεθεί ξανά στο Ίδρυμα, είχε την καλύτερη εντύπωση, ιδιαίτερα για την εξωστρέφειά του ενώ αισθάνθηκε πως δεν είναι σε ελληνικό Πανεπιστήμιο, λόγω του πόσο καθαρό είναι το κάμπους του!

Στη σύσκεψη που έγινε παρουσία κοσμητόρων Σχολών και προέδρων Τμημάτων, του τέθηκαν ζητήματα υποδομών, όπως το Ανατομείο στην Ιατρική Σχολή, το κτήριο Δημητρακάκη και το Διοικητήριο στο Ρέθυμνο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Υφυπουργός ενημερώθηκε εκτενώς για το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ιδιαίτερα για «θέματα ζωτικής σημασίας για το Ίδρυμα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Πρύτανης. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το Πανεπιστήμιο Κρήτης , τα νέα δεδομένα στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και το νέο νομικό πλαίσιο.

Συρίγος Κοντάκης Πανεπιστήμιο Κρήτης

Φυσικά, συζητήθηκε το θέμα της στέγασης και είπε πως τα έργα ΣΔΙΤ είναι καίριας σημασίας για τη βιωσιμότητα των περιφερειακών Πανεπιστημίων.

Ο κ. Συρίγος έμεινε τρεις ώρες στο Ίδρυμα και σε πολλά ζητήματα έπαιρνε αμέσως τηλέφωνο στο Υπουργείο για να μιλήσει με τους αρμόδιους.

Ιδιαίτερα, συζητήθηκε το θέμα της έλλειψης προσωπικού, διοικητικού αλλά και μελών ΔΕΠ. Είπε πως τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξουν περισσότερες θέσεις μελών ΔΕΠ ενώ δεν αναφέρθηκε στο θέμα του διοικητικού προσωπικού.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθηγητής Άγγελος Συρίγος, συνοδεία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητή Γεώργιου Μ.  Κοντάκη, του Αντιπρύτανη Οικονομικών και Υποδομών, καθηγητή Κωνσταντίνου Σπανουδάκη και του Αντιπρύτανη Προγραμματισμού, Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητή Δημήτριου Μυλωνάκη, πραγματοποίησε μία σύντομη περιήγηση σε Τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου ξεναγήθηκε από τους Πρόεδρους των Τμημάτων.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε στην Αίθουσα της Συγκλήτου του Ιδρύματος, παρευρέθηκαν, εκτός από τον Πρύτανη του Ιδρύματος, καθηγητή Γεώργιο Μ. Κοντάκη, ο  Αντιπρύτανης Οικονομικών και Υποδομών, καθηγητής Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, ο Αντιπρύτανης Προγραμματισμού, Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητής Δημήτριος Μυλωνάκης,  ο Κοσμήτορας  της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, καθηγητής Εμμανουήλ Στρατάκης, ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Γεώργιος Κοχιαδάκης, ο Πρόεδρος του Τμήματος  Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, καθηγητής Θεόδουλος Γαρεφαλάκης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής, καθηγητής Αλέξανδρος Γεωργακίλας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών, καθηγητής Ιωάννης Τζίτζικας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας, καθηγητής Κρίτωνας Καλαντίδης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας, καθηγητής Δημήτριος Άγγλος, η Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, καθηγήτρια Μαρία Βαμβακάκη και η Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών, κ. Ευδοξία Καψαλάκη.

Συρίγος Κοντάκης Πανεπιστήμιο Κρήτης

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Πρύτανης του Ιδρύματος πρόσφερε στον κ. Υφυπουργό αναμνηστικά δώρα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το απόγευμα μετέβη στο ΕΛΜΕΠΑ, όπου συναντήθηκε με τον πρύτανη, καθηγητή Νίκο Κατσαράκη, τους αντιπρυτάνεις, το συμβούλιο διοίκησης, κοσμήτορες σχολών και προέδρους τμημάτων.
Τέθηκε κυρίως το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απασχολεί τους γεωπόνους και τους μηχανικούς. 
Ακόμα, συζητήθηκε το θέμα της υποστελέχωσης, για το ΕΛΜΕΠΑ έχουν δοθεί μόλις οχτώ θέσεις μελών ΔΕΠ, τη στιγμή που έχει τη χειρότερη αναλογία καθηγητών/φοιτητών. Έλλειψη υπάρχει, ακόμα, σε εργαστηριακό και διοικητικό προσωπικό. 
Τέθηκε το ζήτημα της φοιτητικής στέγης, ο κ. Συρίγος πρότεινε να επιλεγεί η λύση ΣΔΙΤ, όμως, τα έργα που απαιτούνται για το Ίδρυμα είναι χαμηλότερου προϋπολογισμού και ίσως να μην εξυπηρετεί.
«Αγκάθι» αποτελεί η μετάβαση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στο 
εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης που δεν έχει ακόμα ξεκινήσει με αποτέλεσμα να έχουν «παγώσει» σημαντικά έργα.


Συρίγος Κοντάκης Πανεπιστήμιο Κρήτης

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ