ΚΡΗΤΗ
Αγρότες - Χανιά: Τέλος το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια, όμως “ο αγώνας συνεχίζεται!”
Συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης
Μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια τέρμα μετά από 47 ημέρες αλλά «ο αγώνας συνεχίζεται» δήλωσαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που το απόγευμα της Πέμπτης συγκεντρώθηκαν με τα οχήματα τους στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στο κέντρο της πόλης των Χανίων.
«Όποιες πληρωμές δόθηκαν από την κυβέρνηση, έγιναν υπό το βάρος των κινητοποιήσεων. Θυμάστε πολύ καλά πως οι αγρότες και ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι δεν είχαν εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τις ενισχύσεις που είχαν να λάβουν» δήλωσε το μέλος της “Ενωτικής Ομοσπονδίας” κ. Γιώργος Βενετάκης.
Παράλληλα επεσήμανε πως όσα έδωσε η κυβέρνηση για ρεύμα και πετρέλαιο «τα θεωρούμαι ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες που έχει η κτηνοτροφία. Αυτό που βγήκε και είναι η ουσία από αυτές τις κινητοποιήσεις είναι η ενότητα του αγροτικού κόσμου, η συμπαράσταση από τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες και τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως που βρέθηκαν δίπλα μας όλο αυτόν τον καιρό».
Σε ερώτηση των “Χ.ν.” για το αν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πηγαίνουν σπίτια τους αφού «τα μπλόκα τελειώνουν» ο κ. Βενετάκης απάντησε πως «δεν τέλειωσαν οι κινητοποιήσεις, ούτε τα μπλόκα τελειώνουν, απλά συνεχίζουμε και οργανώνουμε καλύτερα τον αγώνα μας. Δεν πάμε στα σπίτια μας. Δεν έχουμε μάθει να είμαστε στον καναπέ, έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε για να εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε και για να αποτρέψουμε ότι μπορούμε να αποτρέψουμε».
Αναφορικά με τις δηλώσεις των προέδρων κτηνοτρόφων Χανίων και Ηρακλείου την περασμένη εβδομάδα ότι κατάφεραν και πήραν ότι πέρυσι και πρόπερσι ο κ. Βενετάκης σχολίασε πως «οι πληρωμές που έγιναν, ήταν υπό το βάρος των κινητοποιήσεων. Και δεν είναι κυρίαρχοι οι επιδοτήσεις. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι τα προϊόντα και οι ζωονόσοι. Κάποια στιγμή πρέπει να επικεντρωθούμε και στο κομμάτι της ευλογιάς. Πρέπει να παρθούν μέτρα που δεν έχουν ιδιαίτερο κόστος, μόνο πολιτική βούληση χρειάζεται για να προστατευτεί η κτηνοτροφία».
Μέλη εργατικών σωματείων έδωσαν το παρών στη συγκέντρωση δηλώνοντας τη στήριξη τους στους αγρότες, όπως ο κ. Γιώργος Εμμανουηλίδης από το “Σωματείο Διανομέων” που ανέφερε πως «είμαστε δίπλα στον αγώνα τον αγροτών που δεν τελειώνει σήμερα, κόντρα σε μια πολιτική που λέει πως δεν υπάρχουν χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες των αγροτών όπως δεν υπάρχουν χρήματα για τις συλλογικές ανάγκες των εργαζομένων. Βλέπουμε που πηγαίνουν τα χρήματα, 21 δις δόθηκαν για να στέλνουμε φρεγάτες στον Ειρηνικό Ωκεανό».
