Αισιοδοξία για το φράγμα Αποσελέμη ενόψει του καλοκαιριού

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Η κατάσταση στα φράγματα και της πηγές της Κρήτης- Έρχεται «περιβαλλοντικό θαύμα» στο Ρέθυμνο!

Παγκόσμια Ημέρα Νερού σήμερα και στον Οργανικό Ανάπτυξης Κρήτης που διαχειρίζεται μεταξύ άλλων και το φράγμα Αποσελέμη ατενίζουν με αισιοδοξία το καλοκαίρι, αν και περιμένουν τουλάχιστον μία ακόμα κακοκαιρία ώστε να φθάσει η στάθμη στα 10 εκατ. m³ νερού και να αποφύγουμε μια και καλή την αγωνία για τη σεζόν που ξεκινάει οσονούπω.

Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή η χωρητικότητα στο μεγαλύτερο φράγμα του νησιού, τον Αποσελέμη, φθάνει στα 7.400.000 κυβικά μέτρα νερού με την πληρότητα να αγγίζει το 30% (25.300.000 η συνολική χωρητικότητα). Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του φθινοπώρου με την ανομβρία και τις υψηλές θερμοκρασίες η στάθμη του είχε φθάσει στα 2.700.000 και υπήρχε τεράστια ανησυχία για το μέλλον.

«Έχουμε μία διακοπτόμενη εισροή νερού. Αν υπάρξει μία επόμενη μεγάλη κακοκαιρία που θα βοηθούσε να φθάσουμε στα 10 εκατομμύρια που είναι ένα επίπεδο ικανοποιητικό για να μπορέσουμε, σε σχέση πάντα με τα σενάρια που έχουμε εκπονήσει με τις ΔΕΥΑ ανατολικής Κρήτης (Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου), να έχουμε μία καλή εξέλιξη για τη σεζόν που έρχεται ένεκα του τουριστικού ρεύματος που δέχονται αυτές οι περιοχές» εξηγεί στο Cretalive ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ κ. Άρης Παπαδογιάννης.

Μάλιστα την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη μεταξύ στελεχών του ΟΑΚ, των προέδρων και διευθυντών των ΔΕΥΑ της Κρήτης. «Η σύσκεψη είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον διότι έγινε μία συμφωνία ότι με την υφιστάμενη κατάσταση το φράγμα Αποσελέμη θα τροφοδοτηθεί με 3,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το Ηράκλειο για όλο το καλοκαίρι και από 1,1 εκατομμύριο τη Χερσόνησο και τον Άγιο Νικόλαο αντίστοιχα».

Ο ίδιος ωστόσο επιθυμεί να τονίσει ότι εάν υπάρξουν κάποια καιρικά φαινόμενα που θα ενισχύσουν σημαντικά το φράγμα αυτό θα συνεκτιμηθεί, η κατάσταση θα επανεξεταστεί και θα υπάρχουν αυξήσεις στην παραπάνω παροχή εφόσον η διαθεσιμότητα θα είναι μεγαλύτερη.

Σε ότι αφορά τα δεδομένα στη δυτικότερα, στο φράγμα Ποταμών στο Αμάρι η πληρότητα βρίσκεται πάνω από το 95% οπότε δεν αντιμετωπίζεται κανένα πρόβλημα στην άρδευση.

Ωστόσο, όπως έχει επιβεβαιώσει και ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, στο εν λόγω φράγμα ετοιμάζεται διυλιστήριο νερού όπου πρόκειται να δημιουργηθεί κάτι αντίστοιχο με τον Αποσελέμη, το οποίο θα υδροδοτεί το Ρέθυμνο.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 23 εκατομμύρια ευρώ ενώ έχει δημοπρατηθεί, έχει προκύψει ανάδοχος, είχε γίνει προσβολή στο ΣτΕ, η απόφαση ολοκληρώθηκε, έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο «οπότε περιμένουμε να υπογράψουμε τη σύμβαση. Πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό θαύμα! Θα δημιουργηθεί ένα έργο το οποίο θα δώσει για πολλές δεκαετίες με οριζόντιο τρόπο λύση για πόσιμο νερό στο Ρέθυμνο» επισημαίνει ο κ. Παπαδογιάννης.

Στις πηγές της Αργυρούπολης, οι οποίες τροφοδοτούν το Ρέθυμνο με πόσιμο νερό, έχει αυξηθεί η ροή ικανοποιητικά όπως επίσης και η στάθμη της Λίμνης του Κουρνά βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Στα Χανιά οι πηγές των Μεσκλών ρέουν κανονικά. «Η κακοκαιρία που είχαμε το προηγούμενο διάστημα βοήθησε να ξεπεράσουμε τον κόκκινο συναγερμό για τα νερά. Αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε ικανοποιημένοι. Με αφορμή μάλιστα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού τονίζουμε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα χρηστής χρήσης αυτού του υπέρτατου αγαθού για να μη φθάσουμε στο σημείο να έχουμε προβλήματα. Πάντα όμως εμείς με πολύ μεγάλη επιθυμία θα περιμένουμε και άλλα καιρικά φαινόμενα που θα βοηθήσουν περαιτέρω στην πληρότητα των φραγμάτων και των πηγών για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες για το επόμενο καλοκαίρι» καταλήγει ο ίδιος.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

κεντρική φωτογραφία: Ευάγγελος Μπικάκης από το Unspash

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ