Άμεσες παρεμβάσεις στο Καλλιτεχνικό για τα κτιριακά προβλήματα - Τι απαντά ο Ζ. Δοξαστάκης

Newsroom
Newsroom

Μετά και τις τραγικές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας

Άμεσες παρεμβάσεις στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου, μετά και τις σοκαριστικές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, προανήγγειλε ο Δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης.

Η ανακοίνωση του Δημάρχου Χερσονήσου έρχεται ως "απάντηση"  στην επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων με την οποία γνωστοποιήθηκαν τα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μονάδα, ζητώντας άμεσα λύσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Δοξαστάκη "το αμέσως επόμενο διάστημα θα επιδιώξουμε συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς, για να υποβάλλουμε σχετικό υπόμνημα" ενώ όπως αναφέρει την ίδια ώρα ο δήμαρχος "μέσα στον επόμενο μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση είκοσι κλιματιστικών, ενώ σύντομα θα υπογραφεί και η σύμβαση για την αλλαγή των κουφωμάτων".

"Με ειλικρινή συνεργασία με την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα θα προχωρήσουμε προσανατολισμένοι στη βιώσιμη εκπαίδευση και θα δημιουργήσουμε τις βάσεις για συνεχείς βελτιώσεις που θα καλύπτουν πλήρως τις μαθησιακές ανάγκες", καταλήγει στην απάντηση του ο κ. Δοξαστάκης.

 

Η απάντηση του Δημάρχου Χερσονήσου:

 

«Προτεραιότητα για την δημοτική αρχή αποτελεί η δημόσια εκπαίδευση, το ζήτημα της σχολικής στέγης και των υποδομών της. Το κτιριακό πρόβλημα των σχολείων είναι θεμελιώδες και δεν έχει προκύψει ξαφνικά. Κατανοούμε απόλυτα την αγωνία των γονιών και σε συνάντηση προ ενός μήνα περίπου διαβεβαιώσαμε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου ότι θα συνδράμουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο, στο πλαίσιο που ο νόμος μας επιτρέπει, για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και ασφαλές σχολικό περιβάλλον, απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική διδασκαλία και μάθηση. Οι αποκαρδιωτικές εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι αποκαλυπτικές, τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα είναι ορατά εδώ και χρόνια.
Δυστυχώς, το ειδικό καθεστώς εντός της πρώην αμερικανικής βάσης δεν δίνει καμία αρμοδιότητα στο Δήμο Χερσονήσου και δεν επιτρέπει την τακτοποίηση των υφιστάμενων κτιρίων. Ως γνωστόν, στο Δήμο Χερσονήσου έχει παραχωρηθεί αποκλειστικά η χρήση επ’ αόριστον από την τότε Κ.Ε.Δ. (Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου) και νυν ΕΤΑΔ Α.Ε. (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.) και όχι η κυριότητα/ιδιοκτησία της έκτασης που καταλαμβάνουν τα σχολικά συγκροτήματα, το δημαρχείο και το κλειστό γυμναστήριο Γουρνών, με αποτέλεσμα να μην έχει αρμοδιότητα και να μην μπορεί να προχωρήσει σε καμία επί της ουσίας παρέμβαση. ΄Αλλωστε, ο Δήμος Χερσονήσου ζητά από το 2017 την σύμφωνη γνώμη της ΕΤΑΔ Α.Ε. για τη σύνταξη Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια σε καθορισμό των όρων δόμησης, να τακτοποιήσει τα υφιστάμενα κτίρια και σε ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, βάσει των ισχυουσών, σύγχρονων προδιαγραφών. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, αφού μετά από αλλεπάλληλα έγγραφα το 2017, 2018, 2019, 2020, δεν υπήρξε καμία απάντηση.
Θα έπρεπε να γίνει ειδική ρύθμιση, να ληφθεί μια γενναία απόφαση από το κεντρικό κράτος για την αντιμετώπιση της αδιέξοδης αυτής κατάστασης, καθώς εδώ και χρόνια τα παραχωρημένα για χρήση εκπαίδευσης Οικοδομικά Τετράγωνα, σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις υφιστάμενες ανάγκες των σχολείων. Μάλιστα, το αμέσως επόμενο διάστημα θα επιδιώξουμε συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς, για να υποβάλλουμε σχετικό υπόμνημα. Σε κάθε περίπτωση, μέσα στον επόμενο μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση είκοσι (20) κλιματιστικών, ενώ σύντομα θα υπογραφεί και η σύμβαση για την αλλαγή των κουφωμάτων.
Με ειλικρινή συνεργασία με την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα θα προχωρήσουμε προσανατολισμένοι στη βιώσιμη εκπαίδευση και θα δημιουργήσουμε τις βάσεις για συνεχείς βελτιώσεις που θα καλύπτουν πλήρως τις μαθησιακές ανάγκες.»

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ