Αναβίωσε το έθιμο, έφτιαξαν αροδαρές στο Σκινιά!

Newsroom
Newsroom

Γυναίκες με τα άνθη τους από τις αυλές τους, έκαναν τις αροδαρές τους τιμώντας την παράδοση του τόπου.

Τις αροδαρές της Σταυροπροσκύνησης ετοίμασαν σήμερα γυναίκες στο χωριό Σκινιάς Μονοφατσίου, αναβιώνοντας έτσι ένα ιδιαίτερο έθιμο.

Σύμφωνα με τον Εφημέριο της Ενορίας Αγίου Αντωνίου π. Μιχαήλ Παπαιωάννου, γυναίκες με τα άνθη τους από τους κήπους τους,  έκαναν τις αροδαρές τους τιμώντας την παράδοση του τόπου.

γυναίκες αροδαρές

Όπως ενημερώνει ο π. Μιχαήλ:

"Είναι η Γ' Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, κατά την οποία τιμάται ο Τίμιος Σταυρός, το σύμβολο της χριστιανικής πίστης.
Οι χριστιανοί προσκυνώντας το Σταυρό, θυμούνται το πάθος του Χριστού και παίρνουν δύναμη να συνεχίσουν τη νηστεία και τον πνευματικό τους αγώνα.
Σύμφωνα με το έθιμο, κυρίως γυναίκες συγκεντρώνονται και ετοιμάζουν σε καλάθια τα σταυρολούλουδα ή τις αροδαρές.
Ένα ματσάκι μέντας και στην μέση ένα γαρύφαλλο ή μια βιολέτα, τυλίγονται γερά με την κλωστή. Όταν έρθει η ώρα του Εσπερινού, οι αροδαρές πρέπει να βρίσκονται έτοιμες σε μια λεκάνη με νερό, για να διατηρηθούν δροσερές ως την επόμενη ημέρα, την Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης.
Ο Σταυρός στολίζεται με τις αροδαρές, που είναι ματσάκια από κλαδάκια δενδρολίβανου (αρισμαρί) και λουλούδια (γαρύφαλα, τριαντάφυλα, ζουμπούλια, κρινάκια κ.ά).
Κατά τη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας, ο Σταυρός μεταφέρεται από τον ιερέα με πομπή στο κέντρο του ναού, όπου τελείται, όπως ορίζει το εκκλησιαστικό τυπικό, η ακολουθία της Σταυροπροσκυνήσεως.
Στο τέλος μαζί με το αντίδωρο ο ιερέας μοιράζει και από μια Αγιασμένη αροδαρά στους πιστούς που μετά φυλάσσουν στο εικονοστάσι των σπιτιών τους, όπως τα άνθη του Επιταφίου.
Έτσι και στο Σκινιά Μονοφατσίου, σήμερα γυναίκες με τα άνθη τους από τις αυλές τους και όχι με έτοιμα άνθη του εμπορίου, έκαναν τις αροδαρές τους τιμώντας την παράδοση του τόπου μας. 

Χρόνια πολλά και του χρόνου!"
 
αροδαρες
 
γυναίκες
 
 
Αροδαρές
 
Αροδαρές
 
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο
 
 
 
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ