Αναφορά Βελόπουλου για την ενίσχυση του κλάδου των μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων

Αναφορά Βελόπουλου για την ενίσχυση του κλάδου των μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων

Στη Βουλή το αίτημα της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Αν. Κρήτης “ΚΝΩΣΣΟΣ”

 

Αναφορά για το θέμα της ενίσχυσης του κλάδου των μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, μετά από σχετικό αίτημα της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Αν. Κρήτης “ΚΝΩΣΣΟΣ”, κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος:

Όπως αναφέρει: 

Παρακαλούμε για την τοποθέτησή σας επί της επισυναπτόμενης επιστολής, που μας προώθησε η Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Αν. Κρήτης “ΚΝΩΣΣΟΣ”, εντός της οποίας, αφού περιγράφεται η μη συμπερίληψη του εν λόγω κλάδου στους δικαιούχους των εκάστοτε ενισχύσεων ένεκα της μη λειτουργίας των επιχειρήσεών του, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και αφού επισημαίνεται η ιδιαιτερότητα του κλάδου, παράλληλα με την ζοφερότητα των οικονομικών συνθηκών επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες-μέλη του με την πτώση του τουρισμού, εξ’ αιτίας της άνω πανδημίας, διατυπώνεται αίτημα για δρομολόγηση στοχευμένης χρηματοδότησης, κατόπιν πρωτοβουλίας της αρμόδιας προς τούτο πολιτικής ηγεσίας, που να απευθύνεται στους επιχειρηματίες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται μη κύρια τουριστικά καταλύματα.

Το αίτημα της Ομοσπονδίας:

Θέμα : Οικονομική ενίσχυση του κλάδου των μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων
 

Η Ομοσπονδία μας επικοινωνεί μαζί σας, για να σας εκθέσει θέματα που ήδη έχουν κοινοποιηθεί στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών και αφορούν τομείς με ιδιαίτερη οικονομική βαρύτητα, για τις επιχειρήσεις του Κλάδου μας πού μαζί με την εστίαση έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο της αγοράς. Θεωρούμε ότι με την πολύτιμη παρέμβασή σας, θα βοηθήσετε να ακουστεί η φωνή χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων που αιμορραγούν καθημερινά στο βωμό της πανδημίας.

1. Ξεκινώντας με το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ '' ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ των Περιφερειών της χώρας, είναι γνωστό ότι κάθε Περιφέρεια δημιουργεί τις προϋποθέσεις και τους όρους συμμετοχής ,αλλά παράλληλα αναλαμβάνει και την αξιολόγηση των αιτούντων επιχειρήσεων. Στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου είναι η περιοχή δραστηριοποίησης της Ομοσπονδίας μας, δεν έγινε ως έπρεπε ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων σε ομάδες αναλόγως του μεγέθους τους και του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούν. Ούτε μειώθηκε το ύψος της επιχορήγησης, όπως εγγράφως πρότεινε η Ομοσπονδία μας στην Περιφέρεια Κρήτης, από 40.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ, με το σκεπτικό να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, αφού ο αριθμός των αιτήσεων ήταν ανέλπιστα μεγάλος. Έτσι όλες σχεδόν οι μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν 0-6 εργαζόμενους, ρίχτηκαν σε ένα αγώνα άνισο, ανταγωνιζόμενες τις επιχειρήσεις που απασχολούν 20,30...50 εργαζόμενους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μικρότερες επιχειρήσεις να μην συμπληρώσουν τα μόρια και να μείνουν εκτός χρηματοδότησης. Για άλλη μια φορά συντελέστηκε μια μεγάλη αδικία κατά των επιχειρήσεων του κλάδου μας, αποκλείοντας τες, όπως έχει γίνει στο παρελθόν από όλα τα ανάλογα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Κύριε Βουλευτά, οι επιχειρήσεις που εκπροσωπούμε είναι πολύ μικρές, χωρίς προσωπικό, χωρίς ταμειακή μηχανή στο μεγαλύτερο ποσοστό τους και κατά κύριο λόγο οικογενειακά αυτοεξυπηρετούμενες. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν την βαθμολογία που απαιτήθηκε (68,13%) για να συμπεριληφθούν στις επιλέξιμες προς επιχορήγηση επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις του Φορέα μας συγκέντρωσαν βαθμολογία από 50% έως 65% με την μεγάλη πλειοψηφία να κυμαίνεται γύρω στο 60%. Όμως δυστυχώς έμειναν εκτός προγράμματος . Και για να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, θα ήταν σωστό από μέρους μας να σας ενημερώσουμε ότι στην Χώρα μας υπάρχουν και λειτουργούν 40.000 επιχειρήσεις μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων. Οι 5.000 από αυτές βρίσκονται στην Κρήτη. Κύριε Βουλευτά, με απόλυτη επίγνωση της θέσης ισχύος σας, σας ζητάμε να αναλάβετε την οποιαδήποτε πρωτοβουλία θα χρειαστεί για την επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος, με επιπλέον χρηματοδότηση, ικανή να καλύψει την επιχορήγηση των επιχειρήσεων με βαθμολογία από 50% και άνω, εκμεταλλευόμενοι την ήδη υπάρχουσα αξιολόγηση

2. Μεγάλο ζήτημα των ημερών είναι και η ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Στο σημείο αυτό, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε, ότι οι παραπάνω επιχειρήσεις είχαν αποκλειστεί παντελώς από τούς τρεις (3) πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ενώ από την επιστρεπτέα 4 και 5 εισέπραξαν το "αστρονομικό” ποσόν των 1000 ευρώ. Αλλά και από την επιστρεπτέα 6 αποκλείστηκαν εκ νέου, με το κριτήριο που θέλει να συγκρίνει τα έσοδα του Ιανουάριου του 2020 με αυτά του Ιανουάριου 2021. Όπως προβλέπεται θα αποκλειστούμε και από την επιστρεπτέα 7 διότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σύγκριση των εσόδων του Α’ τριμήνου του 2020 με τα αντίστοιχα του 2021. Αξιότιμε κύριε Βουλευτά, το 90% των επιχειρήσεων που εκπροσωπούμε είναι εποχικές και λειτουργούν από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Ως εκ τούτου την περίοδο αυτή, βρίσκονται σε αδράνεια και δεν έχουν έσοδα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ανάγκες και δεν χρειάζονται την στήριξη της Πολιτείας!!! Η πλειοψηφία των μικρών αυτών επιχειρήσεων είναι αυτοδημιούργητοι και τη τουριστική σεζόν 2020 ένα πολύ μεγάλο ποσοστό περίπου 65% από αυτές δεν λειτούργησε καθόλου . Βρίσκονται όπως καταλαβαίνετε σε ΔΕΙΝΗ οικονομική κατάσταση, αφού είναι χωρίς έσοδα 18 μήνες τώρα!!! Ως εκ τούτου η χρηματοδότηση τους, κρίνεται παραπάνω από ΑΝΑΓΚΑΙΑ.

Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στο κατώφλι της χρεοκοπίας, αφού τίθεται ακόμα και θέμα επιβίωσης. Έχετε λοιπόν χρέος να πράξετε ότι χρειάζεται και να στηρίξετε αυτές τις επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να αγωνίζονται προς όφελος των οικογενειών τους, τού Τουρισμού αλλά και της Εθνικής Οικονομίας .Εδόθησαν πλουσιοπάροχες οικονομικές ενισχύσεις από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές 1,2,3 σε επιχειρήσεις που ίσως και να μην τις είχαν ανάγκη, αλλά όπως φαίνεται και η μη Επιστρεπτέα Επιχορήγηση ενίσχυσε πάλι τις ίδιες . Έτσι φτάσαμε κάθε μήνα να φουσκώνουν κάποιων οι Τραπεζικοί Λογαριασμοί, ενώ οι επιχειρήσεις του Κλάδου μας να βρίσκονται στο στάδιο της οικονομικής κατάρρευσης.

Κύριε Βουλευτά, δεν ζητάμε ελεημοσύνη, απαιτούμε μια ξεκάθαρη χρηματοδότηση που να απευθύνεται στα μη κύρια τουριστικά καταλύματα, γνωρίζοντας ότι το δικαιούνται επιτέλους. Μετά από τον πακτωλό των δισεκατομμυρίων που έχουν διατεθεί στην αγορά για την ενίσχυση της ρευστότητας πιστεύουμε ότι ήρθε κι η σειρά μας.
Αναμένοντας την απάντηση σας, αλλά και τις ανάλογες ενέργειες σας, ευελπιστούμε ότι θα ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα της οικονομικής ενίσχυσης του κλάδου μας, και ως Κράτος Δικαίου να πράξετε τα δέοντα και γι’ αυτό σας ευχαριστούμε προκαταβολικά

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ