Ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία στα ΑΕΙ της Κρήτης

Newsroom
Newsroom

"Η καταστολή κι ο αυταρχισμός δε θα περάσουν!" το σύνθημα

Ανακοίνωση για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία στα ΑΕΙ της Κρήτης εξέδωσε Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Διδασκόντων Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η ανακοίνωση:

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Με το ξεκίνημα της εξεταστικής περιόδου, η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε πώς εννοεί την κανονικότητα στο Πανεπιστήμιο των «νέων οριζόντων». Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία έκανε την πρώτη της εμφάνιση στις πύλες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ συνοδευόμενη από ισχυρή παρουσία ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και άλλων κατασταλτικών δυνάμεων. Απέναντι τους βρήκαν ανθρώπινα τείχη από φοιτητές κι εργαζόμενους αποφασισμένους να υπερασπιστούν δημοκρατικές κατακτήσεις και να αποσυρθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία εδώ και τώρα.

Μετά από την πρόσφατη συνάντηση της ηγεσίας της ΕΛΑΣ με τους πρυτάνεις των ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΟΠΑ και ΑΠΘ, ανακοινώθηκε Πανεπιστημιακή Αστυνομία στα ΑΕΙ από τις αρχές του Οκτώβρη. Ωστόσο, Κυβέρνηση και Πανεπιστημιακές ηγεσίες, επέλεξαν το στοιχείο του «αιφνιδιασμού» για την εγκατάσταση της. Ας το γνωρίσουν όμως όλοι τους καλά: οι αλλεπάλληλες αναβολές της εγκατάστασης των ΟΠΠΙ στα ΑΕΙ που επέβαλε το Πανεπιστημιακό κίνημα θα συνεχισθούν!

Κι ενώ η αντίδραση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας απέναντι στην αστυνόμευση στα παραπάνω ΑΕΙ συνεχίζεται, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης προχώρησε σε (Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά) στην ορκωμοσία των Ειδικών Φρουρών που θα στελεχώσουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Η κυβερνητική επιμονή για την εγκατάσταση της Αστυνομίας (όπως φαίνεται, ακόμη και σε πανεπιστημιουπόλεις που δεν είχε εξαγγείλει) επιβεβαιώνει τους σχεδιασμούς των κυβερνώντων για το ρόλο και τη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου-Επιχείρησης. Οι σχεδιασμοί αυτοί απέχουν από τις πραγματικές ανάγκες τις δικές μας, των φοιτητών μας, των γονιών τους, της κοινωνίας. Το γνωρίζουμε όλοι μας καλά: τα Πανεπιστήμια έχουν ανάγκες σε προσωπικό, σε διδάσκοντες, σε υποδομές, σε ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας. Εκεί να διοχετευθούν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που δίνει η κυβέρνηση για τη σύσταση αστυνομίας στα Πανεπιστήμια.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Συσπειρωνόμαστε στους Συλλόγους μας, και μαζί με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια, αντιστεκόμαστε στους σχεδιασμούς για είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στις Σχολές μας, όποια μορφή κι αν πάρουν αυτοί, επαγρυπνούμε και καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό και την καταστολή στα Πανεπιστήμια, δε δεχόμαστε να εργαζόμαστε σε καθεστώς αστυνόμευσης και τρομοκρατίας.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη, το Ηράκλειο  και το Ρέθυμνο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ