"Αναντρανιστά" στα μέτρα κατά του κορωνοϊού, ο Βασίλης Λαμπρινός

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Μάσκες, αποστάσεις και συχνό πλύσιμο των χεριών, μέχρι να "σπάσουν" τα δεσμά του κορωνοϊού, προτάσσει ο δήμαρχος Ηρακλείου

Του Αντώνη Παντινάκη

"Αναντρανιστά, με ψηλά το κεφάλι!". Χρησιμοποιώντας μια φράση που φέρεται να είπε ο κλινήρης Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός κάλεσε τους πολίτες "να έχουν υψηλό ηθικό", τηρώντας ευλαβικά την Αγία...Τριάδα των μέτρων (αυτο)προστασίας: Μάσκες, αποστάσεις και συχνό πλύσιμο των χεριών, μέχρι να (δούμε πότε) θα σπάσουν -με οριστικά (με υγειονομική-επιστημονικη ασφάλεια) τα δεσμά του κορωνοϊού.

Ο κ. Λαμπρινός, στο περιθώριο των σημερινών εγκαινίων της μονάδας αφαλάτωσης στις Μαλάδες, έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες από όσα διεμείφθησαν κατά την πρόσφατη επικοινωνία που είχε ο ίδιος με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Ιδού τι μάς μετέφερε ο δήμαρχος Ηρακλείου: "Θεώρησα ότι ο κόσμος έπρεπε να έχει περισσότερες πληροφορίες. Είναι προφανές ότι εδώ στο Ηράκλειο τα μέτρα τηρούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό.Το φορτίο της πόλης απ' ο,τι πληροφορήθηκα είναι σχετικά χαμηλό και αποδεκτό. Δεν γίνεται να εξαφανίσουμε εντελώς την ύπαρξη κρουσμάτων, αλλά και τα κρούσματα τα οποία ανακοινώνονταν, ήταν λίγα.

Βεβαίως, άλλη καταγραφή γίνεται στις πύλες εισόδου.

Ο κ. Χαρδαλιάς μού είπε ότι έχουμε κρούσματα, δηλαδή προσβεβλημένους από τον ιό ανθρώπους που βρίσκονται σε καραντίνα - με αυτούς τους ανθρώπους έχουν έρθει σε επαφή άλλοι συμπολίτες μας, πάνω από 200.

Τα ενεργά κρούσματα είναι λιγότερα από 100".

Ο κ. Λαμπρινός έδειξε να απορεί "για ποιό λόγο δεν ανακοινώθηκε από την αρχή, από τον ΕΟΔΥ ο πλήρης αριθμός των κρουσμάτων που δε νοσηλεύονται".

Εξ ου κι επεδίωξε να λάβει μια πλήρη εικόνα, που θα έδινε μια εξήγηση για την πορτοκαλί... απόχρωση τής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Πιθανώς, στα κρούσματα περιλαμβάνονται και όσοι τουρίστες βρίσκονται στα ξενοδοχεία Covid. 

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, ο κ. Χαρδαλιάς δεν απέκλεισε το Ηράκλειο να πάει στην κατηγορία "2".

"Υπάρχουν τυπικά στοιχεία από την εξέλιξη της πανδημίας.Το επόμενο πενθήμερο θα γίνουν νέοι έλεγχοι και ενδεχομένως να υπάρξουν καλύτερα νέα".

Το κρατάμε και το ευχόμαστε αυτό. 

Ο κ. Λαμπρινός απέδωσε τη διασπορά του ιού σε δύο παράγοντες. "Τα κρούσματα προέρχονται από συναθροίσεις και συγχρωτισμό. Εκεί πρέπει να προσέξουμε λίγο περισσότερο. Και κυρίως να τηρούμε τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί: να φοράμε τη μάσκα, να κρατάμε τις αποστάσεις, να πλένουμε τα χέρια μας ψηλά. Και να έχουμε υψηλό ηθικό, οπως είπε και ο Αρχιεπίσκοπος προχθές: Αναντρανιστα, με ψηλά το κεφάλι για περάσουμε αυτή την κρίση που θα διαρκέσει ένα διάστημα -δεν θα φύγει αύριο. Κι αυτό πρέπει να το πάρουμε απόφαση, να παίρνουμε αυτά τα μέτρα όσο καιρό το ζητούν οι ειδικοί.  Και ειδικός είναι ο ΕΟΔΥ".

Μια προσέγγιση που άπτεται της επιστημονικής του ιδιότητας (καθότι γιατρός) έκανε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης: "Ο καθορισμός μιας περιοχής στο επίπεδο 1, 2, 3 ή 4 δεν εξαρτάται μόνο από τον αριθμό των κρουσμάτων. Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψιν: η διασπορά των θετικών δειγμάτων (αλλο να έχεις δέκα κρούσματα σε μια κλειστή μονάδα κι άλλο δέκα κρούσματα, από ένα σε κάθε χωριό). 

Υπάρχουν κάποιες μετρήσεις από τα λύματα, που δείχνουν το ιικό φορτίο μιας περιοχής.

Υπάρχουν διεθνείς αλγόριθμοι, επιστημονικά αποδεκτοί, που κρίνεται η βαρύτητα και η ταξινόμηση μιας περιοχής. Οι αρμόδιοι ισχυρίζονται ότι αυτό έχει γίνει".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ