Ανεφοδιαστής αεροσκαφών: Ένα άγνωστο απαιτητικό επάγγελμα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης!

Newsroom
Newsroom

Η εργασία του συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια των πτήσεων

Το ταξίδι με το αεροπλάνο είναι από μόνο του μια εμπειρία που οι περισσότεροι απολαμβάνουν ιδιαίτερα. Το ζητούμενο ασφαλώς σε μία πτήση, που αποτελεί κατάκτηση της ανθρώπινης διανόησης και της εξέλιξης του σύγχρονου πολιτισμού, είναι η ασφάλεια. Τη στιγμή που καθόμαστε αναπαυτικά στη θέση μας και περιμένουμε την απογείωση του αεροσκάφους που θα μας μεταφέρει στον προορισμό μας, οι περισσότεροι από μας δεν μπορούμε να διανοηθούμε πόσοι άνθρωποι σε εξειδικευμένες ειδικότητες εργάζονται για να έχουμε εμείς ένα ασφαλές ταξίδι.

Ανεφοδιασμός αεροσκάφους

Μια από τις ειδικότητες αυτές, ιδιαίτερα απαιτητική είναι και αυτή του ανεφοδιαστή αεροσκαφών. Πρόκειται, στην ουσία, για ένα επάγγελμα ελάχιστα γνωστό στους περισσότερους, που απαιτεί ψυχραιμία, αυστηρότατη τήρηση ενός πολύ συγκεκριμένου πρωτοκόλλου ενεργειών και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Άλλωστε, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Ανεφοδιαστών Αεροσκαφών Πετρελαϊκών Επιχειρήσεων Κρήτης (ΣΟΑΑΠΕΚ) ο κ. Μανώλης Μαυρογιαννάκης «το περιθώριο λάθους είναι ανύπαρκτο!».

Ποιος είναι, όμως, ο ρόλος του ανεφοδιαστή αεροσκαφών; Όπως μαρτυρά και ο τίτλος της ειδικότητας, είναι ο εργαζόμενος εκείνος που ασχολείται με όλα τα στάδια του ανεφοδιασμού του αεροπλάνου με αεροπορικά καύσιμα. Από την παραλαβή του καυσίμου, την μεταφορά και αποθήκευσή του, τον έλεγχο των απαιτούμενων προδιαγραφών και εν τέλει τη φόρτωσή του στο αεροσκάφος.

Ανεφοδιασμός αεροσκάφους

Η εργασία αυτή είναι ιδιαίτερα απαιτητική, κυρίως επειδή ο κάθε εργαζόμενος στην «αλυσίδα» ανεφοδιασμού του αεροπλάνου οφείλει να φροντίζει για την ασφάλεια τη δική του, των συναδέλφων του και φυσικά την ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος της πτήσης. Γι’ αυτό οι ανεφοδιαστές αεροσκαφών – όπως εξηγεί ο κ. Μαυρογιαννάκης – λαμβάνουν ετήσια εκπαίδευση εξειδίκευσης από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των αεροπορικών καυσίμων.

Για τη διαδικασία του ανεφοδιασμού των αεροπλάνων έχουν προβλεφθεί συγκεκριμένα πρωτόκολλα και αυστηρές οδηγίες που παρατίθενται αναλυτικά σε έναν κανονισμό ο οποίος δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τηρείται απαρέγκλιτα.

Τα στάδια του ανεφοδιασμού

Πώς ανεφοδιάζεται ένα αεροπλάνο; Ο εξειδικευμένος ανεφοδιαστής είναι υπεύθυνος για την παραλαβή του αεροπορικού καυσίμου, την αποθήκευσή του σε ειδικού τύπου δεξαμενές και τον καθημερινό έλεγχο της ποιότητας και των προδιαγραφών που θα πρέπει να έχει. Παράλληλα, στα καθημερινά του καθήκοντα εντάσσεται επίσης ο έλεγχος και η συντήρηση των ειδικά διαμορφωμένων ανεφοδιαστικών οχημάτων, στα οποία φορτώνεται το αεροπορικό καύσιμο και μέσω αυτών παραδίδεται στο αεροσκάφος.

Ανεφοδιασμός αεροσκάφους

Ο ανεφοδιασμός πλέον, γίνεται με τρεις διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με τον τύπο του αεροπλάνου, οπότε και απαιτείται διαφορετικό ανεφοδιαστικό όχημα. Είναι προφανές ότι ο εξειδικευμένος επαγγελματίας θα πρέπει να επιδεικνύει τεταμένη προσοχή και συγκέντρωση στην εκτέλεση του καθήκοντός του γιατί η αποφυγή του παραμικρού λάθους είναι καίριας σημασίας.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΟΑΑΠΕΚ, οι τρεις διαφορετικοί τρόποι ανεφοδιασμού είναι:

  • Ο υποπτερύγιος, κατάλληλος για αεροσκάφη μεγάλου ύψους, όπου το ανεφοδιαστικό όχημα εισέρχεται κάτω από το φτερό του αεροπλάνου.
  • Ο εξωπτερύγιος για μικρότερα αεροσκάφη, όπου το ανεφοδιαστικό όχημα τοποθετείται παράλληλα με το αεροπλάνο και έξω από το φτερό του, και
  • Ο εμπρόσθιος ανεφοδιασμός για τα πολύ μικρά αεροσκάφη, όπου το ανεφοδιαστικό τοποθετείται μπροστά και κάθετα από το σκάφος.

Είναι ευνόητο, πως η συγκεκριμένη επαγγελματική ειδικότητα συμβάλλει από το δικό της μετερίζι στην ασφάλεια των αεροπορικών μετακινήσεων, μολονότι οι περισσότεροι επιβάτες αγνοούν ότι ο ανεφοδιασμός του αεροσκάφους γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο και αποκλειστικά από εξειδικευμένους εργαζόμενους.

Φωτογραφίες via soaapek.gr

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ