"Ανηφορικός" και "δύσβατος" ο δρόμος για την κανονικότητα σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης
 "Ανηφορικός" και "δύσβατος" ο δρόμος για την κανονικότητα σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια

Η βιωσιμότητά των επιχειρήσεων του κλάδου τίθεται καθημερινά εν αμφιβόλω.

Του Αντώνη Παντινάκη

Νευρική και προβληματική εξακολουθεί να είναι μέχρι και σήμερα η διαδικασία επιστροφής στην... κανονικότητα για τον επισιτιστικό κλάδο.

Δεκαεπτά ημέρες μετά τη λήξη του lockdown, οι επιχειρήσεις εμφανίζουν πτώση έως και 50% στους τζίρους τους, με αποτέλεσμα η βιωσιμότητά τους να τίθεται καθημερινά εν αμφιβόλω. Παράλληλα, η μείωση των εσόδων συνεπάγεται και μείωση στο προσωπικό.  Εκεί δηλαδή που κάποιοι δούλευαν με 100 άτομα, τώρα απασχολούν το μισό προσωπικό.

“Υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία και ανασφάλεια. Δεν ξέρω κατά πόσο θα αντέξουν το επόμενο διάστημα οι επιχειρηματίες”, τονίζει η κ. Μαρία Αντωνακάκη, πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Επισιτισμού και διασκέδασης νομού Ηρακλείου.

Κλειστά παραμένουν ακόμα τα μαγαζιά που δεν έχουν εξωτερικούς χώρους, αλλά εσωτερικούς και μάλιστα μικρούς.

“Οι επιχειρηματίες καθημερινά είναι σε μία μόνιμη αναταραχή, είτε για κάποιους ελέγχους που τους γίνονται το τελευταίο διάστημα, είτε για το πώς θα καταφέρουν να γίνουν βιώσιμοι και να λειτουργήσουν. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει” προσθέτει κ. Αντωνακάκη.

Την ίδια στιγμή, οι έλεγχοι για την τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής είναι αυστηροί και σαρωτικοί, με το φάσμα του σφραγίσματος να πλανάται πάνω από διάφορα μαγαζιά.

Το πρόβλημα εντοπίζεται ως επί το πλείστον στα beach bars και clubs, εκεί όπου σύμφωνα με την κ. Αντωνακάκη οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν διαπιστώσει ότι “υπάρχουν κάποιες υπερβάσεις” ως προς το εξυπηρετούμενο κοινό.

Η Πολιτεία είναι κάθετη όσον αφορά τους υγειονομικούς κανόνες. “Και πολύ καλά το κάνει” σχολιάζει η πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Επισιτισμού και διασκέδασης νομού Ηρακλείου, ξεκαθαρίζοντας ότι “εμείς θέλουμε να τηρούμε τη νομιμότητα. Σε ο,τι αφορά όμως τις αποστάσεις, νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει μία ανοχή”.

Συνάντηση και ενημέρωση

Πρόσκληση σε συνάντηση προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης απευθύνει ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου, προς τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηρακλείου Ταξίαρχο κ. Σπυριδάκη, τον διοικητή της Τουριστικής Αστυνομίας κ. Γαργανουράκη, τον Προϊστάμενο τμήματος Υγειονομικού Ελέγχου κ. Χαρτοφύλακα και τον προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Μαρίνο Παττακό.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020 στις 7.00μμ στο Επιμελητήριο Ηρακλείου (αίθουσα ΚΑΡΟΥΖΟΥ)

"Δεν θέλουμε να έχουμε προβλήματα".
“Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι υπάρχει πρόθεση για να παρανομεί κάποιος. Δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Κι εάν κάποιοι πελάτες δεν τηρούν τα μέτρα, δεν φταίμε εμείς. Ούτε φυσικά μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο της αστυνομίας” υποστηρίζει η κ. Αντωνακάκη, και κλείνει λέγοντας ότι “Περιμένουμε ενημέρωση από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να ξέρουμε κι εμείς ως Σύνδεσμος πώς πρέπει να δράσουμε για να υπάρξει τήρηση της νομιμότητας.

Ο,τι μπορούμε για να μην έχουμε προβλήματα, το κάνουμε, Δεν θέλουμε να έχουμε προβλήματα, αλλά καλή συνεργασία”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ