Άνω Ασίτες: Εικαστικοί από όλο τον κόσμο δίνουν χρώμα στο χωριό!

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Στόχος μία υπαίθρια πινακοθήκη που θα αιχμαλωτίζει το βλέμμα ντόπιων και επισκεπτών!

Της Κατερίνας Μυλωνά

 


Ο γραμματέας του Πολιτιστικού συλλόγου Άνω Ασιτών, κ. Σπύρος Λιαπάκης, περπατώντας στα σοκάκια του χωριού του, παρατήρησε πως κάτω από τον άσπρο ασβέστη στους τοίχους των σπιτιών, υπήρχε χρώμα. Αυτό, όπως αναφέρει στο Cretalive, σημαίνει ότι παλαιότερα οι άνθρωποι έβαφαν τα σπίτια τους και μόνο τα τελευταία χρόνια καθιερώθηκε το άσπρο.

Λιαπάκης
Παλαιότερα χρησιμοποιούσαν λουλακί, όχρα, μινωικό κόκκινο, χρώματα έντονα. Παρόλο που αρχικά ο κόσμος φοβήθηκε την προοπτική το χωριό να αποκτήσει χρώμα, η πρόταση του κ. Λιαπάκη εγκρίθηκε από  τον σύλλογο και ξεκίνησε μια όμορφη προσπάθεια να στηθεί μία υπαίθρια πινακοθήκη στις Άνω Ασίτες.

Άνω Ασίτες
"Αν λάβουμε ως δεδομένο πως οι σκέψεις μας, επηρεάζουν και τον χαρακτήρα μας, τότε θα ισχύει πως και αυτό που βλέπουμε στην καθημερινότητα μας, επηρεάζει την ψυχολογία μας. 
Τα τελευταία χρόνια έχουμε τόσο πολύ ανάγκη να βρούμε ένα αποκούμπι ώστε να ανταπεξέλθουμε στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε.

Άνω Ασίτες
Αυτό το αποκούμπι, δεν είναι άλλο παρά η τέχνη
..." , μας εξηγεί ο κ. Σπύρος Λιαπάκης. 
Συνοδοιπόρος σε αυτό το εγχείρημα στάθηκε ο Αυστραλός καλλιτέχνης, Μάθιου Χάλπιν, ο οποίος έχει μεταμορφώσει την περιοχή του Λάκκου, στο Ηράκλειο. Ενθουσιάστηκε τόσο με την αρχιτεκτονική του χωριού που αποφάσισε να αγοράσει ένα δικό του σπίτι εκεί.

Άνω Ασίτες
Έτσι, με την πολύτιμη βοήθειά του τα τελευταία χρόνια έρχονται στο χωριό εικαστικοί από διάφορα μέρη του πλανήτη και δημιουργούν τοιχογραφίες και ψηφιδωτά, με έμπνευση από όσα τους περιβάλλουν.
Το τελευταίο διάστημα, στο χωριό δημιουργείται μια καινούρια τοιχογραφία από τη  Frances Healy  και τη μητέρα της, Phil Mortimer , οι οποίες κατάγονται από την Ιρλανδία. Αποφάσισαν να αποτυπώσουν τις πολλές καρδερίνες που είδαν στους περιπάτους τους στο χωριό, τις σπάνιες, πανέμορφες και ενδημικές της νοτιοανατολικής Μεσογείου τουλίπες, τις υπέροχες μολόχες και φυσικά τις φραγκοσυκιές, οι οποίες κοσμούν κτήματα και αυλές.

Άνω Ασίτες
Το δικό τους λιθαράκι έχουν βάλει εικαστικοί από την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Αμερική, την Ινδία και χώρες της Ευρώπης, καθώς επίσης οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν και ένα ζωγραφικό έργο του διάσημου Έλληνα εικαστικού και σκηνογράφου Γιάννη Μετζικώφ, ο οποίος έχει φιλοξενηθεί στις Άνω Ασίτες.
Όλα γίνονται με απόλυτο σεβασμό στο τοπίο της περιοχής. 

Άνω Ασίτες
Δύο από τα έργα που κοσμούν τις Άνω Ασίτες έγιναν στο πλαίσιο του φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Τέχνη καθ΄οδόν».

Άνω Ασίτες

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ