Ανοιχτή επιστολή Βρύσαλη για τις άδειες των υγειονομικών

Newsroom
Newsroom

Σε ανοιχτή επιστολή προς τους Υπουργούς Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών και τους Διοικητές της 7ης ΥΠΕ και του ΠΑΓΝΗ, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, Δημήτρης Βρύσαλης, ζητά "να εξασφαλισθεί η χορήγηση καλοκαιρινής κανονικής άδειας δεκαπέντε εργάσιμων ημερών και καταβολή επιδόματος αδείας στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας".

Στην επιστολή αναφέρεται αναλυτικά: 

"Χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας εργαζόμαστε σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί, ακόμη και με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των νοσοκομείων και κέντρων υγείας, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων.

Έχουμε «χορτάσει» χειροκροτήματα, ευχαριστίες, υποσχέσεις από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς όμως καμία ουσιαστική αναγνώριση της προσφοράς μας και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, δεν έχουν εξασφαλισθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις επαρκούς καλοκαιρινής κανονικής άδειας σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ελλείψεων στο ΠΑΓΝΗ  όπου παραμένουν κενές πάνω από 550,που οφείλονται πάνω από 20000 μερες ρεπό και άδειες 

Έχουμε απόλυτη ανάγκη από αυτές τις μέρες ξεκούρασης και δεν ανεχόμαστε να πληρώσουμε εμείς, για άλλη μια φορά, τις συνέπειες της υποστέλεχωσης των δημόσιων μονάδων, από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Πολύ περισσότερο, που, αντί για επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία κατά 23.305 εργαζόμενους (από 93580 τον Ιανουάριο 2013 σε 70275 το Φεβρουάριο 2024) .

Χαρακτηριστικό είναι ότι:

● δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία για την πρόσληψη των νοσηλευτών της προκήρυξης 7Κ που έγινε τον Οκτώβριο 2022

● δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μια από τις 1.000 θέσεις νοσηλευτών και φυσικοθεραπευτών για ΜΕΘ, που συστάθηκαν με το Ν. 4690/2020, τον Μάιο 2020

● τους επόμενους μήνες λήγουν οι συμβάσεις χιλιάδων συναδέλφων, που τυχόν απόλυση τους θα οδηγήσει σε αδυναμία λειτουργίας εκατοντάδων κλινικών και τμημάτων πανελλαδικά.

Ταυτόχρονα, δικαιολογημένα μεγαλώνει η αγανάκτηση μας -  δεομένου ότι για πολλούς από εμάς οι καλοκαιρινές διακοπές είναι «όνειρο θερινής νυκτός» λόγω των περικοπών στους μισθούς μας, της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, της φοροληστείας και των συνεχών ανατιμήσεων στο ρεύμα, τα καύσιμα, και είδη βασικής κατανάλωσης - καθώς παρακολουθούμε να συνεχίζονται οι φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ναυτιλιακούς και ξενοδοχειακούς ομίλους.

Ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε: 

► να εξασφαλισθεί η χορήγηση καλοκαιρινής κανονικής άδειας τριών εβδομάδων στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας

► να ενισχυθούν οι δημόσιες μονάδες υγείας με επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση, με νομοθετική ρύθμιση, των συμβασιούχων συναδέλφων όλων των ειδικοτήτων

► να γίνει αποκατάσταση του 13ου και 14ου μισθού, με άμεση καταβολή του επιδόματος αδείας"

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ