Οι οικοδόμοι των Χανίων για το εργατικό ατύχημα στα Φαλάσσαρνα

Newsroom
Newsroom

Ο άνδρας νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Χανίων

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Χανίων αναφέρει:

"Η Ένωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Χανίων από την πρώτη κι όλας μέρα που ανακοινώθηκε το κύμα καύσωνα προχώρησε σε ανακοίνωση και ενημέρωση των συναδέλφων για το φαινόμενο που είδαμε αλλά και συνεχίζουμε να βλέπουμε. Το Συνδικάτο συνεχίζει την ενημέρωση, στα πρόθυρα του εργατικού ατύχηματος που σημειώθηκε την Τετάρτη 12/6 στην περιοχή των Φαλασσάρνων με τραυματία έναν οικοδόμο, όπου κινητοποιήθηκε ασθενοφόρο και τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων χωρίς να διατρέχει κίνδυνο.

Οι συνθήκες δουλειάς είναι γνωστές σε όλους τους εργαζόμενους και δεν είναι μονάχα δυσμενείς λόγω της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων ενάντια στη θερμική καταπόνηση αλλά και λόγω των πολύωρων ωρών εργασίας (10ωρα και 13ωρα) που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Ο κίνδυνος για τους εργαζόμενους είναι πάρα πολύ μεγάλος.

Η τελευταία εγκύκλιος για μέτρα προστασίας δεν δίνει λύσεις σε ένα πρόβλημα που θα υπάρχει με σχετική σταθερότητα όλο το καλοκαίρι. Δεν υποχρεώνει την εργοδοσία να εκτιμά τον επαγγελματικό κίνδυνο σε κάθε χώρο δουλειάς, επισπεύδοντας μέτρα διακοπής των εργασιών ακόμη και πριν «πιαστούν» οι θερμοκρασίες που αναφέρονται ως σημείο διακοπής των εργασιών (38ΟC και 40οC).

Δεν διασφαλίζει με απόλυτο τρόπο και χωρίς καμία αμφισβήτηση ότι σε περίπτωση διακοπής εργασιών λόγω καύσωνα το μεροκάματο/μισθός καταβάλλεται χωρίς καμία περικοπή.

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για άδειες ειδικού σκοπού σε γονείς τα παιδιά των οποίων βρίσκονται σε σχολεία που παραμένουν κλειστοί λόγω καύσωνα, ρίχνοντας την ευθύνη στον εργαζόμενο για να τα βγάλει πέρα. 

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για να μην προσέρχονται οι εργαζόμενοι στην εργασία τους, χωρίς περικοπή μισθού εφόσον η Μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει θερμοκρασίες άνω των 42Ο C.

Επειδή η κατάσταση στους χώρους δουλειά δεν χωράει «ναι μεν αλλά», αλλά απαιτεί ουσιαστικά και με σαφήνεια μέτρα αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης καθώς και μέτρα προστασίας".


 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ