Αντιδράσεις από Σωματεία εν μεσω κορωνοϊού

Αντιδράσεις από Σωματεία εν μεσω κορωνοϊού

Λένε όχι στις απολύσεις και ζητούν οικονομική ενίσχυση

Αντιδράσεις από Σωματεία και στην Κρήτη εν μεσω της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει σχεδόν "νεκρώσει" την χώρα με την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων και όχι μόνο.

 "Όχι" στις απολύσεις εν μεσω κορωνοϊού, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών την ίδια ώρα που η Αγωνιστική Συσπείρωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ν. Ηρακλείου, ζητά μεταξυ άλλων σε δική της ανακοίνωση , οικονομική ενίσχυση καθώς και την άμεση αναστολή των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων για τους επόμενους 4 μήνες.

Οι ανακοινώσεις

 

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών

ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ!

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού βρίσκει τους εργαζόμενους του κλάδου μας να βγαίνουν από μια κρίση που μάτωσαν και συνεχίζουν να ματώνουν για μια ανάπτυξη που ποτέ δε θα δουν στην τσέπη τους. Είναι ανάγκη ο κάθε εργαζόμενος να μην χαρίσει τίποτα στο κράτος και τους εργοδότες που όλα τα προηγούμενα χρόνια του έκοψαν μισθού και εργασιακά δικαιώματα, πετσόκοψαν την κοινωνική ασφάλιση, διέλυσαν την παιδεία, κουτσούρεψαν την υγεία του λαού και τώρα βλέπουμε τις συνέπειες.

Στον κλάδο μας ανάλογα με το είδος της επιχείρησης κυριαρχούν δύο διαφορετικές λογικές όμως οι εργαζόμενοι είναι οι υποψήφιοι χαμένοι σε κάθε περίπτωση. Στις επιχειρήσεις που προμηθεύουν εστιατόρια, καφέ κτλ οι εργαζόμενοι πιέζονται να δεχτούν να πάρουν την κανονική τους άδεια ή άδειες άνευ αποδοχών ή να μείνουν απλήρωτοι γιατί «η εταιρία δεν έχει δουλειά». Αντίθετα στις επιχειρήσεις που προμηθεύουν σούπερ μάρκετ η κίνηση είναι αυξημένη σε σχέση με πριν οπότε οι εργαζόμενοι πιέζονται να δουλέψουν παραπάνω ώρες, αυξάνεται η εντατικοποίηση και οι εργαζόμενοι εξαντλούνται. Στα αρτοποιεία που η κίνηση είναι μειωμένη, έχουμε καταγγελίες για τρομοκρατία από μέρους της εργοδοσίας που πιέζει τους εργαζόμενους σε παραίτηση ή τους προετοιμάζει πως στο τέλος του μήνα δεν θα πληρωθούν. 

Καταγγέλλουμε τη στάση του Υπουργείου Εργασίας που αρνείται πεισματικά ακόμα και την τηλεφωνική επικοινωνία με εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας μας ώστε να συζητηθούν και να διευκρινιστούν σοβαρά εργασιακά ζητήματα που προκύπτουν από την ΠΝΠ της 14ης Μαρτίου 2020 (ΦΕΚ 64).

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε η κυβέρνηση (Τεύχος Α’ 55/11.03.2020) και με την εγκύκλιο που ακολούθησε (αρ.πρ.οικ 12339/404) προβλέπονται τα εξής:

 1. Η αναστολή της υποχρέωσης υποβολή εντύπων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ αφορά τα έντυπα Ε4 (Συμπληρωματικό ωραρίου) και Ε8 (Αναγγελία Υπερεργασίας ή Νόμιμης Υπερωριακής Απασχόλησης). Αφορούν τροποποίηση ωραρίου, αλλαγή ημέρα ανάπαυσης, χρόνο προσέλευσης κτλ. Δεν αναστέλλεται η ισχύς του ΠΔ 88/1999 για 11ωρη ανάπαυση ανάμεσα σε δύο βάρδιες και η εβδομαδιαία 24ωρη ανάπαυση.
 2. Η εξ' αποστάσεως εργασία παρέχεται, όπου αυτό είναι εφικτό.
 3. Άδεια ειδικού σκοπού. Ο εργοδότης υποχρεούται να την αποδεχτεί από τη στιγμή που θα το μάθει (ο καλύτερος τρόπος είναι η έγγραφη ενημέρωση).
 1. Σύμφωνα με την εγκύκλιο (κεφ Α), τη δικαιούνται γονείς που εργάζονται ως μισθωτοί και οι δύο (είτε στο δημόσιο είτε στο ιδιωτικό τομέα). Δεν μπορούν να τη χρησιμοποιούν ταυτόχρονα. Αν εργάζεται ο ένας, τότε δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού εκτός αν ο άλλος νοσηλεύεται ή νοσεί από κορονοϊό ή είναι ΑΜΕΑ και επιδοτείται. Επίσης τη δικαιούται ο μισθωτός γονέας και στην περίπτωση που είναι ελεύθερος επαγγελματίας ο άλλος γονέας.
 2. Σύμφωνα με την εγκύκλιο (κεφ Β), τη δικαιούνται εργαζόμενοι που εμφανίζουν συμπτώματα κορονοϊού οι ίδιοι ή τα οικεία τους πρόσωπα, καθώς αναφέρεται ρητά ότι "Σε κάθε περίπτωση ισχύουν τα μέτρα που προβλέπονται στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 4 της ΠΝΠ 11/3/2020...". Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ πρέπει να παραμείνουν σπίτι.
 3. Σύμφωνα με την εγκύκλιο (κεφ Β), τη δικαιούνται εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (χρόνια προβλήματα υγείας, αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, αυτοάνοσα νοσήματα που απαιτούν ανοσοκαταστολή, σακχαρώδη διαβήτη κτλ) των οποίων η κατάσταση της υγείας ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο λόγω πανδημίας, καθώς αναφέρεται ρητά ότι "εφαρμόζονται αναλογικά τα προβλεπόμενα για τους εργαζόμενους σε κατ’ οίκον παραμονή για προληπτικούς λόγους όπως αναφέρθηκαν στην παράγραφο ένα Ι του παρόντος Κεφαλαίου" δηλαδή ότι "σε κάθε περίπτωση ισχύουν τα μέτρα που προβλέπονται στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 4 της ΠΝΠ 11/3/2020...". Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ πρέπει να παραμείνουν σπίτι.
 4. Επίσης συστήνεται η απομάκρυνση των εγκύων.

Ο εργοδότης δεν μπορεί να αρνηθεί την άδεια ειδικού σκοπού, η οποία μπορεί να χορηγηθεί και τμηματικά με ελάχιστη διάρκεια 3 ημέρες, που τις ακολουθεί η χορήγηση μία ημέρας κανονικής άδειας (σύνολο 4). Αμείβονται και ασφαλίζονται οι δύο πρώτες ημέρες από τον εργοδότη, αμείβεται και ασφαλίζεται η τρίτη ημέρα από τον προϋπολογισμό του κράτους και η τέταρτη από τον εργοδότη αλλά χρεώνεται ως κανονική άδεια. Προβλέπεται ότι μπορεί να συνδυαστεί με την εξ' αποστάσεως εργασία.

Ο εργαζόμενος δεν δικαιούται την άδεια ειδικού σκοπού αν ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησης λόγω εντολής δημόσια αρχής. Σε εκείνη την περίπτωση ο εργοδότης πρέπει να δηλώσει την διακοπή της λειτουργίας στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και ο εργαζόμενος να κάνει αίτηση για τη χορήγηση του προβλεπόμενου επιδόματος.

Καλούμε τους συναδέλφους να κάνουν χρήση αυτών των αδειών, να μη θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπου μπαίνουν εμπόδια από την εργοδοσία να επικοινωνούν με το Συνδικάτο μας.

Ταυτόχρονα χθες Τρίτη 17/3 τα ταξικά συνδικάτα του νομού μας κατέθεσαν υπόμνημα στην Περιφέρεια Κρήτης με επιπλέον μέτρα που διεκδικούμε όπως:

 • Να μην επιτρέπονται οι απολύσεις και κάθε άλλη μορφή επίθεσης στα δικαιώματα.
 • Να εξασφαλιστεί πλήρης μισθοδοσία όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα εάν η επιχείρηση λειτουργεί ή διακόψει τη λειτουργία της.
 • Να συμπεριληφθούν στις ευπαθείς ομάδες οι άνω των 60 ετών, καθώς το 57,5% των κρουσμάτων στην Ιταλία ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών.
 • Κατά τη λήψη άδειας ειδικού σκοπού να μην αφαιρείται από την κανονική άδεια (ετήσια άδεια ανάπαυσης) ούτε να σχετίζεται με αυτήν, γιατί έτσι δημιουργείται πρόβλημα στους νεοπροσληφθέντες.
 • Να αυξηθούν τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ειδικά τις ώρες αιχμής.
 • Ιδιαίτερα μέτρα για τους συναδέλφους μετανάστες, που πολλές φορές ζουν μέσα στους χώρους δουλειάς σε άθλιες συνθήκες και δεν έχουν ούτε ενημέρωση.
 • Να πυκνώσουν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς, να σταματήσει η αυθαιρεσία, να σταματήσουν οι πολλές υπερωρίες που εξασθενούν τον οργανισμό και που σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ πρέπει να αποφεύγονται. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις.
 • Προσλήψεις προσωπικού και προμήθεια υλικών σε όλες τις μονάδες Υγείας, ώστε να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους. Να μονιμοποιηθεί το υπάρχον προσωπικό. Επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας.
 • Να ανασταλούν πλειστηριασμοί, κατασχέσεις και κάθε αναγκαστική είσπραξη όπως και οι πληρωμές των λογαριασμών ρεύματος, νερού, τηλεφώνου κτλ.
 • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Τέλος, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες Υγείας, που με τεράστιες ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό δίνουν αυτήν την τεράστια μάχη.

 

Αγωνιστική Συσπείρωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ν. Ηρακλείου

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε με ανησυχία την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας. Απαιτείται, εδώ και τώρα, με ευθύνη της κυβέρνησης, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της νόσου για όλο τον πληθυσμό, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους και χρόνια πάσχοντες.

Όσο κι αν ο καθένας πρέπει με αίσθημα ευθύνης να εφαρμόσει τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων επιστημονικών επιτροπών, η αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της νόσου εξαρτάται κυρίως από την κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας, που πρέπει να είναι με όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο. Μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα τα περιστατικά, οι έκτακτες και πάγιες ανάγκες για την υγεία του λαού. Η ανησυχία μας ενισχύεται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κρατικό σύστημα υγείας του οποίου οι ελλείψεις είναι τεράστιες, ως αποτέλεσμα των πολιτικών υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης που εφαρμόστηκαν διαχρονικά, με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις και την ΕΕ. Επιβεβαιώνεται αυτό που χρόνια λέμε: Η ανάγκη διαμόρφωσης ενός κρατικού, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας για όλο τον πληθυσμό, πλήρως στελεχωμένου σε προσωπικό και υποδομές, επομένως, επαρκώς χρηματοδοτούμενου από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να μπορεί να καλύψει όλες τις καθημερινές και τις έκτακτες ανάγκες του πληθυσμού. Μόνο έτσι μπορεί να διαμορφωθεί ένα επαρκές σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων όπως η συγκεκριμένη πανδημία. Επιβεβαιώνεται ότι η υγεία δεν μπορεί να είναι ούτε εμπόρευμα ούτε ατομική ευθύνη.

Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβάλλουν τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού: Επιδημιολογική επαγρύπνηση, ενίσχυση πρόληψης, έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση νοσημάτων και πάνω απ’ όλα άμεση στελέχωση όλων των υπηρεσιών υγείας. Με βάση τα παραπάνω απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα:

 • Άμεση πρόσληψη μόνιμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε Βενιζέλειο/ΠΑΓΝΗ, σε ΤΟΜΥ και κέντρα υγείας της υπαίθρου. Να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια κέντρα υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλίνες ΜΕΘ. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Άμεσα να προσληφθούν οι επικουρικοί γιατροί ακόμα και αν δεν έχει παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης. Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών.
 • Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας και τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης να διατεθούν δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό.
 • Να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλες οι υπηρεσίες, τα νοσοκομεία. Να εξοπλιστούν με σύγχρονα μηχανήματα, ιατρικό υλικό και να διαθέτουν όλες τις ειδικότητες γιατρών, αλλά και το απαραίτητο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
 • Να διατεθούν στον πληθυσμό δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αντισηπτικά κλπ.) και ιδιαίτερα στους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Να σταματήσει η αισχροκέρδεια εδώ και τώρα.

Επιπρόσθετα, θέλουμε να σημειώσουμε ότι τα παραπάνω μέτρα χρειάζεται να συνδυαστούν και με επαρκή μέτρα οικονομικής στήριξης και για τους χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που ήδη βιώνουν τις πρώτες συνέπειες και σε οικονομικό επίπεδο. Οι ίδιοι, μπορεί να βρεθούν για πολλές μέρες εκτός εργασίας, είτε λόγω του υποχρεωτικού «κλεισίματος» σε ορισμένους κλάδους (πχ, εστίαση, μεταφορές, τουρισμός), το οποίο θα διευρυνθεί, είτε για λόγους ανάρρωσης. Θα χρειαστεί να μείνουν οι ίδιοι ή και άλλα μέλη της οικογένειάς τους που είναι εργαζόμενοι στο σπίτι, να φροντίσουν τα παιδιά τους, τους ηλικιωμένους, κλπ. Να μη μπορούν να εργαστούν σε μια περίοδο που οι οικονομικές υποχρεώσεις είναι ήδη πολλαπλάσιες των δυνατοτήτων τους. Ορισμένοι μπορεί να αναγκαστούν να κλείσουν την μικροεπιχείρησή τους, ως αποτέλεσμα των έκτακτων μέτρων που σωστά ανακοινώνονται. Επομένως χρειάζεται να στηριχθούν, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Για όλα τα παραπάνω, για τους αυτοαπασχολούμενους με ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ, διεκδικούμε:

 • Την απαλλαγή τους από τις τρέχουσες εισφορές για την προσωπική τους ασφάλιση για τους επόμενους 4 μήνες, χωρίς απώλεια των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
 • Την απαλλαγή από δημοτικά τέλη για το επόμενο 4μηνο.
 • Την άμεση αναστολή των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων για τους επόμενους 4 μήνες. Να μη χαθεί καμία ρύθμιση λόγω μη δυνατότητας αποπληρωμής των τρεχουσών δόσεων σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΗ, άλλους λογαριασμούς.
 • Την άμεση άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, δεσμευμένων λογαριασμών, κατασχέσεων κλπ. εις βάρος τους. Να ανασταλούν πλειστηριασμοί αλλά και κάθε διακοπή ρεύματος, νερού κλπ.
 • Την ενίσχυση με έκτακτο επίδομα, αναλογικό του επιδόματος ανεργίας, για όσες μέρες αναγκάζονται να κλείσουν τις μικροεπιχειρήσεις τους, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις περιπτώσεις εκείνων που το εισόδημά τους είναι το μοναδικό της οικογένειας.
 • Την ενίσχυση με έκτακτο επίδομα για τις νέες μητέρες ώστε να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν άμεσα στην επιχείρησή τους.
 • Την ενίσχυση με έκτακτο επίδομα για όσους κλείνουν αναγκαστικά τις επιχειρήσεις τους λόγω των γενικών μέτρων πρόληψης, όπως ιδιοκτήτες κυλικείων σε σχολεία, δημοτικών αναψυκτηρίων κλπ.
 • Την απόδοση 13ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους ως ενίσχυση.
 • Την άμεση επιβολή αφορολόγητου ορίου, για εισοδήματα ως και 12.000 ευρώ το χρόνο και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ως απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μην εκτιναχθούν για μία ακόμα φορά τα χρέη τους.

Αρκετά έχουν πληρώσει ο επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι! Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα για την προστασία της υγείας και του εισοδήματός μας!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ