Αντιδρούν στην αναστολή των χειρουργείων καταρράκτη στο ΠΑΓΝΗ, οι συνταξιούχοι

Newsroom
Newsroom

Τι αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους

Αντιδράσεις προκαλεί στο ΠΑΓΝΗ η αναστολή των χειρουργείων καταρράκτη λόγω της μεγάλης λίστας αναμονής.

Ο Σύλλογος συνταξιούχων Ν. Ηρακλείου σε ανακοίνωσή του επισημαίνει:

"H απόφαση του διευθυντή της Οφθαλμολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ για αναστολή του προγραμματισμού χειρουργικών επεμβάσεων καταρράκτη με την αιτιολογία της μεγάλης λίστας αναμονής αποδεικνύει το αδιέξοδο, στο οποίο έχει επέλθει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης, που δεν μπορεί πλέον ούτε απλά περιστατικά να διεκπεραιώσει ούτε τον τριτοβάθμιο ρόλο του να παίξει. Ο μεγάλος αριθμός ασθενών που αναμένουν για χειρουργείο αποδεικνύει και τον κατήφορο των υπολοίπων νοσοκομείων της 7ης ΥΠΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις λίστες χειρουργείου της οφθαλμολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ περιμένουν πάνω από 1500 ασθενείς και ο χρόνος αναμονής για επέμβαση καταρράκτη ξεπερνά του 12 μήνες. Στη λίστα της οφθαλμολογικής του Βενιζελείου περιμένουν περίπου 400 ασθενείς (στην πλειοψηφία τους για επέμβαση καταρράκτη), με χρόνο αναμονής περίπου 4-5 μήνες.

Η διοικήσεις του νοσοκομείου και της 7ης ΥΠΕ αντί να αυξήσουν χειρουργικό χρόνο στα οφθαλμολογικά περιστατικά, προχωράνε στην απόφαση του μη προγραμματισμού νέων χειρουργείων.

Οι απαράδεκτες αυτές αναμονές και η αδυναμία των δημόσιων νοσοκομείων να αντιμετωπίσουν ακόμα και απλά περιστατικά είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν χρηματοδοτήσει επαρκώς και δεν έχουν ενισχύσει ουσιαστικά τις δημόσιες μονάδες υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό. 

Η τεράστια αναμονή για χειρουργεία αναγκάζει ασθενείς να περιπλανιούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και να καθυστερεί σημαντικά η αντιμετώπισή τους, με κίνδυνο να επιδεινωθούν και να εμφανίσουν επιπλοκές. Το αποτέλεσμα είναι η μεγάλη αύξηση χειρουργικών επεμβάσεων στις ιδιωτικές κλινικές, των οποίων τα κέρδη εκτινάσσονται, ενώ οι ασθενείς αναγκάζονται να βάζουν ολοένα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Γίνεται φανερό για άλλη μια φορά ότι ακόμα και μια απλή επέμβαση αποτελεί «ατομική ευθύνη».

Δεν ανεχόμαστε να πληρώνουμε συνεχώς τις συνέπειες της υποστελέχωσης και υποβάθμισης των δημόσιων μονάδων υγείας από όλες τις κυβερνήσεις. Απαιτούμε:

• Αύξηση χειρουργικών κλινών και επαρκή στελέχωσή τους, ώστε να εξασφαλίζεται η πλήρης λειτουργία τους και να μειωθούν οι αναμονές για επεμβάσεις

• Άμεσες προσλήψεις όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης (ιατρικού, νοσηλευτικού, καθαριότητας, μεταφορέων, διοικητικού, τεχνικού), με επείγουσες διαδικασίες, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των κενών θέσεων, για να μειωθούν οι λίστες και να πραγματοποιούνται ξανά τα χειρουργεία). Να αξιοποιηθούν οι καταστάσεις επιλαχόντων της προκήρυξης 7Κ και οι καταστάσεις για επικουρικό προσωπικό. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι.

• Αναβάθμιση του δημοσίου δωρεάν συστήματος με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες".


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ