Αντίστροφη μέτρηση για το δήμο Ηρακλείου για την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή
Καθολική η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στους Δήμους όλης της χώρας - Θα είναι έτοιμος ο δήμος Ηρακλείου τη σχολική χρονιά 2020-2021;
Με την έκδοση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης της Υπουργικής Απόφασης για την ένταξη και των τελευταίων 27 Δήμων στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την καθολική εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στο σύνολο των Δήμων όλης της χώρας.
Μέσα στους 27 δήμους του σχετικού πίνακα περιλαμβάνεται και ο δήμος Ηρακλείου, που είχε ζητήσει και λάβει εξαίρεση για δύο έτη προκειμένου να προετοιμαστεί και να ανταποκριθεί. Το ζήτημα της σχολικής στέγης στο δήμο Ηρακλείου πάντως, παραμένει, οξύ πρόβλημα, τη στιγμή μάλιστα που και δημόσια νηπιαγωγεία που ήδη λειτουργούν, στεγάζονται σε χώρους που δεν προορίζονταν για τη φιλοξενία παιδιών και δεν πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Ο δήμος Ηρακλείου έχει στη διάθεσή του, καθαρό χρόνο, μόλις 14 μηνών και αμφίβολο κρίνεται το αν θα καταφέρει να δημιουργήσει υποδομές για να καλυφθούν οι ανάγκες και των 4χρονων παιδιών που από το 2020 θα πρέπει υποχρεωτικά να εγγράφονται στα προνήοια.
Οι 27 Δήμοι προστίθενται στους 298 Δήμους στους οποίους πέρυσι και φέτος εφαρμόζεται η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Το μέτρο συνοδεύεται από τους απαραίτητους πόρους προς του Δήμους για τυχόν προβλήματα κτηριακών υποδομών. Παράλληλα, ελευθερώνονται θέσεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς για να δεχθούν μικρότερα σε ηλικία παιδιά.
Πέραν της μεγάλης βοήθειας που προσφέρει το μέτρο στους εργαζόμενους γονείς, τα οφέλη είναι και παιδαγωγικά καθώς τα παιδιά εντάσσονται ομαλά στο σχολικό περιβάλλον. Σημειώνεται ότι η εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης ήταν απαίτηση της εκπαιδευτικής κοινότητας εδώ και 60 χρόνια.
- Νέο τμήμα στο Σεμινάριο Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας
- Μ. Αλιφιεράκης «Η διασύνδεση της επιστήμης με την επιχειρηματικότητα πρέπει να συνεχιστεί με γρηγορότερους ρυθμούς»
- Περιοδείες κι επαφές από τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ