Αντίθετος στην επανατοποθέτηση του αγάλματος του Πρίγκιπα Γεωργίου ο Ν.Παπαδάκης

Αντίθετος στην επανατοποθέτηση του αγάλματος του Πρίγκιπα Γεωργίου ο Ν.Παπαδάκης

"Δεν μπορεί στην Κρήτη να αποκαθιστούμε ένα μέλος της βασιλικής δυναστείας, με τόσο αρνητικό ιστορικό φορτίο"

Με αφορμή απόφαση για την επανατοποθέτηση του αγάλματος του Πρίγκιπα Γεωργίου ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νικόλαος Παπαδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση.

Με όλο τον σεβασμό προς τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Σούδας, επιθυμώ να εκφράσω την αντίθεσή μου στην απόφαση επανατοποθέτησης του αγάλματος του Πρίγκιπα Γεωργίου. Προφανώς μια τέτοια ενέργεια δεν θα εκληφθεί ως σεβασμός προς ένα έργο τέχνης, αλλά ως απόδοση τιμής προς ένα πρόσωπο που σημάδεψε αρνητικά την ιστορία της Κρήτης. Δεν είναι δυνατό κάθε χρόνο να γιορτάζουμε την επέτειο της επανάστασης του Θερίσου και από την άλλη να αποκαθιστούμε τον εκφραστή της επιβολής ενός μοναρχικού πολιτεύματος κατά του οποίου εξεγέρθηκαν οι Κρητικοί το 1905. Θέλω να υπενθυμίσω ότι με το δημοψήφισμα του 1974 οι Κρητικοί με συντριπτική πλειοψηφία και μαζί τους όλοι οι Έλληνες έδωσαν οριστικό τέλος στη βασιλική δυναστεία που η παρουσία της συνδέθηκε με τις χειρότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας. Πιστεύω ότι η επανατοποθέτηση του αγάλματος σε δημόσιο χώρο δεν μπορεί να είναι ένα θέμα που αφορά την Τοπική Κοινότητα της Σούδας. Λόγω του συμβολισμού που μοιραία αποκτά εκπέμπει μηνύματα αμφισβήτησης μια κορυφαίας στιγμής της Κρητικής Ιστορίας, της επανάστασης του Θερίσου.

Την ίδια στιγμή που στην Ισπανία γκρεμίζονται και τα τελευταία μνημεία του δικτάτορα στρατηγού Φράνκο, δεν μπορεί στην Κρήτη να αποκαθιστούμε ένα μέλος της βασιλικής δυναστείας, με τόσο αρνητικό ιστορικό φορτίο.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά     

(Φωτογραφία: zarpanews.gr)

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ