"Ανύπαρκτοι οι έλεγχοι στα αεροδρόμια" - Τι λέει Κρητικός που επαναπατρίστηκε από το Λονδίνο

"Ανύπαρκτοι οι έλεγχοι στα αεροδρόμια" - Τι λέει Κρητικός που επαναπατρίστηκε από το Λονδίνο

Πως κατάφερε να γυρίσει, τι μέτρα τήρησε και τι είδε να μην γίνεται σε Αγγλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Ελλάδα!

 

Κυριολεκτικά σε “οδύσσεια” εξελίχθηκε η επιστροφή ενός νεαρού Κρητικού στο νησί, εν μέσω πανδημίας, από την Αγγλία, όπου κανείς δεν ξέρει τι να κάνει και πως να συμπεριφερθεί, με τα κρούσματα και τους νεκρούς να αυξάνονται καθημερινά.

Μιλώντας στο Parakritika.gr, ο κ. Α.Β. (τα στοιχεία του είναι γνωστά στο parakritika.gr) εξιστορεί όλα όσα έζησε μέσα σε δύο ημέρες ταξιδιού, όλα όσα είδε και… δεν είδε, τους ανύπαρκτους ελέγχους σε χώρες της Ευρώπης, το τι αντιμετώπισε φτάνοντας στην Ελλάδα, πως πέταξε τελικά για την Κρήτη, πως αυτοτέθηκε σε καραντίνα και τα μέτρα που πήρε από μόνος του!

Τι έγινε στην Αγγλία
 

“Δεν σας κρύβως ότι αρχικά είχα να αντιμετωπίσω όλους εκείνους που μου έλεγαν για ποιο λόγο να γυρίσω στην Ελλάδα. Είχα πλάνο να επιστρέψω μόνιμα το Πάσχα. Βλέποντας ότι ακυρώνονται τα πάντα το επίσπευσα. Είχα χρόνια εκεί και δεν ήταν εύκολο να αφήσω την Αγγλία, αλλά δεν γινόταν αλλιώς. Πίστευα ότι θα βρεθεί κάποια λύση από την Πρεσβεία μας. Δεν πίεσα κανέναν, ούτε εκβίασα καταστάσεις για να επιστρέψω”, μας λέει…

Και συνεχίζει… “Είχα κλείσει εισιτήριο να φύγω την περασμένη Τετάρτη από Λονδίνο απευθείας για Κρήτη. Την Δευτέρα η Aegean ανακοίνωσε τις ακυρώσεις των πτήσεών της. Επικοινώνησα άμεσα με την εταιρία και τους είπα να με έχουν στο stand by για κάποια πτήση επιστροφής. Η πτήση Λονδίνο – Αθήνα κόστιζε 400 ευρώ!!! Ενήργησα όμως μόνος μου. Βρήκα πτήση Λονδίνο – Αθήνα – Φραγκφούρτη με 100 ευρώ! Το αντιλαμβάνεστε; Φθηνότερη μία διπλή πτήση μέχρι Φραγκφούρτη από μία μονή για Αθήνα. Ευτυχώς, από την Aegean δεν μου χρέωσαν την πτήση προς Κρήτη για την Πέμπτη. Θα πετούσα λοιπόν με αυτά τα δεδομένα. Ολα όμως ήρθαν ανάποδα την Δευτέρα όταν και έφυγε κόσμος για Ελλάδα με την British Airways. Από την Τρίτη σταμάτησαν όλα. Αυτή ήταν η αιτία του εγκλωβισμού του των Ελλήνων στο Λονδίνο. Φαινόταν ενεργές οι πτήσεις και ακυρώθηκαν τελευταία στιγμή”.

Στις Βρυξέλλες
 

Και κάπου εκεί ξεκινά ουσιαστικά η “οδύσσεια” του κ. Α.Β…. “Έμαθα ότι ο μοναδικός προορισμός που εξυπηρετούνταν λόγω Ευρωκοινοβουλίου, ήταν οι Βρυξέλλες. Ψάχτηκα να βρω εισιτήριο από εκεί. Βρήκα λοιπόν μία θέση, ξανά με την Aegean. Συνέχιζαν πολλοί να μου έλεγαν να μην γυρίσω στην Ελλάδα και να κάτσω σπίτι μου, αλλά δεν γινόταν κάτι τέτοιο. Τα πράγματα στη Μεγάλη Βρετανία είναι ακόμη ανεξέλεγκτα και όλα γίνονται διά τηλεφώνου. Φίλη μου έχει πνευμονία και της είπαν να το περάσει σπίτι χωρίς να την ελέγξουν… Βρήκα λοιπόν μία θέση με τρένο να πάω από Λονδίνο στις Βρυξέλλες μέσω Άμστερνταμ. Η Aegean -και πάλι εξυπηρετική- μου άλλαξε το ειστήριο, γιατί ακυρώθηκε η πτήση μου από το Λονδίνο και έτσι πργραμμάτισα να φύγω από Βρυξέλλες”.

“Με άφησαν να φύγω από Λονδίνο χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο. Το τρένο ήταν άδειο και δεν επιτρεπόταν σε κανέναν Άγγλο να φύγει. Έφτασα Βρυξέλλες και ούτε εκεί μου έκαναν κάποιο έλεγχο. Τηρούνταν βέβαια οι αποστάσεις, υπήρχαν σημάνσεις παντού, αλλά τεστ… τίποτα. Ταξίδευα χωρίς να ξέρω αν είμαι φορέας, αν και έπαιρνα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και φορούσα διαρκώς μάσκα και γάντια… Τελευταία στιγμή που ήταν να μπούμε στο αεροσκάφος, ζητούσαν βεβαιώσεις μόνιμου κατοίκου τελικού προορισμού, αλλιώς δεν πετούσε κανείς. Ευτυχώς είχα μαζί μου. Στο αεροπλάνο έδιναν γάντια και μάσκες, σε μία πτήση σχεδόν γεμάτη!”, συνεχίζει.

Φτάνοντας στην Ελλάδα… η ανυπαρξία ελέγχου και η πτήση επαναπατρισμού


“Φτάνοντας στην Ελλάδα, ο πιλότος ανακοίνωσε ότι στην αποβίβαση θα μας γινόταν από ειδικό κλιμάκιο έλεγχος για κορωναϊό. Νομίζαμε ότι θα γίνει αυτό και θα μας πήγαιναν σε κάποιο ξενοδοχείο σε καραντίνα. Σηκώθηκαν όλοι να πάρουν τα πράγματά τους… οι Ελληναράδες… και για 10 λεπτά ήμασταν σαν σαρδέλες. Το ίδιο έγινε και στο λεωφορείο για να φτάσουμε στο χώρο αποβίβασης, σαν μία φυσιολογική πτήση δηλαδή. Βγήκαμε έξω μόνοι μας, προχωρούσαμε στο αεροδρόμιο… κανένας έλεγχος μέχρι τις βαλίτσες. Μόνο κάτι πυροσβέστες μοίραζαν ένα ενημερωτικό έντυπο και ένα αυτοκόλλητο “Μένουμε Σπίτι”, προσθέτει.


“Υπέθεσα ότι ο έλεγχος θα γινόταν παρακάτω ή θα έβγαινε μία ανακοίνωση. Βγήκα έξω και δεν υπήρχε απολύτως τίποτα. Προσωπικά ήθελα να εξεταστώ για να ξέρω! Πήγα στον α’ όροφο, πάντα φορώντας μάσκα και γάντια, και ρώτησα στις πληροφορίες για το κλιμάκιο ελέγχου. “Ποιος σας το είπε αυτό; Δεν ξέρω κάτι! Πηγαίνετε στην Aegean να ρωτήσετε”, ήταν η απάντηση της κοπέλας στις πληροφορίες. Το γραφείο της Aegean ήταν κλειστό! Ρώτησα ξανά στο αεροδρόμιο και δεν ήξερε κανείς κάτι να μας πει! Οι άλλοι επιβάτες της πτήσης είχαν φύγει, χωρίς να γίνει κανένας έλεγχος. Προσωπικά, είχα αναμονή για την πτήση μου για την Κρήτη, αλλά θα έμενα κι ας μην πετούσα! Ήθελα να μου γίνει ο έλεγχος. Κανείς δεν ήξερε τίποτα! Κάποια στιγμή μου είπαν ότι ο έλεγχος θα γινόταν σε πτήση επαναπατρισμού που ερχόταν λίγο αργότερα από Λονδίνο!”, αναφέρει ο νεαρός Κρητικός.

“Με το που άκουσα ότι υπήρχε πτήση, τρελάθηκα! Έκανα όλη τη διαδικασία μόνος μου και μου είπαν ότι υπήρχε πτήση επαναπατρισμού! Αυτό δεν είχε διαρρεύσει πάντως στην Αγγλία, δεν υπήρχε γενικότερα ενημέρωση από την Πρεσβεία μας. Δεν απαντούσε κανείς στα τηλέφωνα. Ποιοι ήταν λοιπόν αυτοί που μπήκαν στην πτήση επαναπατρισμού;

Μου συνέστησαν να πάω στο ιατρείο του αεροδρομίου! Μίλησα στο τηλέφωνο με κάποιον, δεν ξέρω αν ήταν γιατρός, και του είπα τι μας ανακοίνωσε ο πιλότος. Η ίδια απάντηση… “Ποιος σας το είπε αυτό; Δεν υπάρχει κάτι!”. Το μόνο που με ρώτησε ήταν αν συμπλήρωσα την αίτηση για την καραντίνα στο αεροσκάφος, γιατί για εμάς δεν υπήρχε κάτι στο πρόγραμμα.

Επέμεινα και αντί να μου πουν να περιμένω να ελεγχθώ με την πτήση από Λονδίνο, μου συνέστησαν να πάω σπίτι και να μπω σε καραντίνα. Κι όλα αυτά τη στιγμή που τους εξήγησα την “οδύσσειά μου από το Λονδίνο. Το όνομα του υπεύθυνου το κράτησα, γιατί μου είπε… “αφού δεν έχεις κάτι, γιατί επέστρεψες στην Ελλάδα”! Τρελάθηκα, γιατί πίστεψα ότι στην πτήση αυτή ήταν κάποιοι που είχαν… άκρες!

Περίμενα μόνος μου στις αφίξεις να έρθει η πτήση επαναπατρισμού! Όταν ήρθαν δεν έγινε κανένας απολύτως έλεγχος!!! Βγήκαν, δεν ελέγχθηκε κανείς, και όσοι έμεναν στην Αθήνα φύγανε μόνοι τους! Δεν υπήρχε καμία ενημέρωση σε κανέναν! “, αναφέρει, φανερά αγανακτισμένος από τα όσα έζησε στο “Ελ. Βενιζέλος”.

Και η συνέχεια μέχρι την Κρήτη

“Μέχρι το πρωί ήμασταν με άλλους επιβάτες στο αεροδρόμιο, που περίμεναν να επιβιβαστούν σε πτήσεις για τους προορισμούς τους σε όλη την Ελλάδα και κανείς μα κανείς δεν ήρθε να μας πει οτιδήποτε για έλεγχο για να ξέρουμε αν είμαστε φορείς του ιού ή όχι!!!“, προσθέτει ο κ. Α.Β.

Όπως είπε, στην πτήση για Κρήτη ήταν μόλις τέσσερα άτομα το πρωί του Σαββάτου.

”Είχα μαζί μου το χαρτί μόνιμης κατοικίας, αλλιώς δεν θα πετούσα. Κανένας έλεγχος δεν έγινε ούτε στην επιβίβασή μας στο “Ελ. Βενιζέλος”! Το πρωί που φτάσαμε μας πήρε μία κοπέλα με τα πόδια να πάμε στην αίθουσα αφίξεων. Κανένας έλεγχος! Βγήκα έξω, φορώντας πάντα μάσκα και γάντια, πήρα ταξί και γύρισα σπίτι μου, όπου έχω θέσει μόνος μου τον εαυτό μου σε καραντίνα, γιατί έχω κάποιο ελαφρύ βήχα, αλλά δεν ξέρω ουσιαστικά αν και τι έχω!!!”, καταλήγει ο νεαρός Κρητικός, ο οποίος τονίζει πως από Αγγλία έχουν έρθει στην Κρήτη και άλλοι γνωστοί του και έχουν τεθεί σε καραντίνα στα σπίτια τους.

Μάλιστα, μετά από όσα πέρασε, του έχει προκαλέσει καλή εντύπωση το γεγονός ότι η αστυνομία στην Κρήτη ελέγχει τα άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα σπίτι τους. Λογικό… μετά από όσα είδε και έζησε…

 Με πλήρη υπευθυνότητα και γνώση των μέτρων, έχει θέσει τον εαυτό του σε περιορισμό στο σπίτι για τις επόμενες δύο εβδομάδες, όπως προβλέπεται, χωρίς να βλέπει καν τα συγγενικά του πρόσωπα.

Πηγή: parakritika.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ