Ανυπόταχτη Κρήτη: "Ανεπιθύμητοι Μητσοτάκης και Πλεύρης"

Newsroom
Newsroom

Απευθύνουν κάλεσμα για την αυριανή κινητοποίηση στο Ηράκλειο

Η Ανυπόταχτη Κρήτη, σε ανακοίνωσή της, χαιρετίζει τις μαζικές κινητοποιήσεις σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Όπως αναφέρει:

"Είναι μία περίοδος που ο λαός της Κρήτης κινητοποιείται, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μαζί με τον υπουργό υγείας -των χιλιάδων νεκρών εκτός ΜΕΘ- Θ. Πλεύρη έχουν το θράσος να διοργανώσουν εκδήλωση (προεκλογική φιέστα) στο Επιμελητήριο Ηρακλείου την Πέμπτη 26/1. Για μας είναι ξεκάθαρο πως τόσο αυτοί όσο και κάθε εφαρμοστής της αντιλαϊκής πολιτικής είναι ανεπιθύμητος στο νησί!

Η κατάσταση που υφίστανται οι υγειονομικοί και ο λαός της Κρήτης λόγω της συστηματικής διάλυσης των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του νησιού. Τα τελευταία χρόνια τα νοσοκομεία της Κρήτης, αλλά και όλης της χώρας, βουλιάζουν κάτω από το βάρος των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Η αναμονή για ένα χειρουργείο, ένα απλό ραντεβού σε ιατρείο ή μία απλή διαγνωστική φτάνει ολόκληρους μήνες ή και χρόνια, αναγκάζοντας τους ασθενείς να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα.

Την ίδια στιγμή, το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου δουλεύει εξοντωτικές υπερωρίες, στερείται διαρκώς άδειες και ρεπό, υποχρεώνεται να αναλάβει καθήκοντα εκτός του τομέα ειδίκευσής του και βρίσκεται αντιμέτωπο με τις αυταρχικές διοικήσεις που έχει διορίσει η κυβέρνηση.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) που αντιμετωπίζουν την δημόσια υγεία όχι ως κοινωνικό αγαθό αλλά ως εμπόρευμα ή πολυτέλεια για λίγους. Ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχουν βέβαια και οι φορείς του τοπικού κράτους (Δήμοι και Περιφέρεια Κρήτης) που με την ανοχή -και συμμετοχή τους- συμβάλλουν στην εδραίωση της κατάστασης αυτής. Πρόκειται για κλιμάκωση της ίδιας μνημονιακής, αντιλαϊκής πολιτικής που βιώνουμε τα 12 τελευταία χρόνια. Μιας πολιτικής υποταγμένης στις εντολές της ΕΕ και των ιδιωτών μεγαλοκλινικαρχών. Που έχει ξεκάθαρα ταξική στόχευση: λυσσάει να καταργήσει τελείως το στοιχειώδες δικαίωμα της μεγάλης πλειοψηφίας σε δημόσια, δωρεάν, πλήρη, σύγχρονη και ισότιμη περίθαλψη.

Πλέον θεωρείται κανονικότητα να ρημάζει η δημόσια υγεία ενώ δίνονται αμύθητα ποσά για πολεμικούς εξοπλισμούς, ενίσχυση της ΕΛΑΣ ή σαν «δώρα» στις επιχειρήσεις. Η κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα υγείας αποτελεί ιερή αγελάδα που η κυβέρνηση και η δήθεν αντιπολίτευση δεν ήθελαν να θίξουν ούτε καν την περίοδο της πανδημίας. Αποκορύφωμα αυτής της λογικής είναι τα σχέδια Πλεύρη-Γκάγκα για το «νέο ΕΣΥ», τα οποία περιλαμβάνουν την εκχώρηση κάθε δυνητικά κερδοφόρας πλευράς της λειτουργίας της δημόσιας υγείας σε ιδιώτες, με απογευματινά ιατρεία-χειρουργεία, διεύρυνση της ελαστικής εργασίας καθώς και την κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του δημοσίου. Σα να μην έφταναν αυτά, θα αυξηθεί και το κόστος των φαρμάκων γιατί είναι «κοστολογικά ασύμφορο» για τις φαρμακευτικές εταιρίες να παράγονται! 

Πέρα από τα ζητήματα της υγείας, η επίσκεψη Μητσοτάκη συνιστά πρόκληση για όλη την τοπική κοινωνία συνολικά, καθώς από την αρχή της διακυβέρνησής της η ΝΔ έχει εξαπολύσει μια τρομακτική επίθεση υλοποιώντας αναδιαρθρώσεις στρατηγικού βάθους σε όλα τα επίπεδα, από την εργασία και την εκπαίδευση μέχρι το περιβάλλον και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Εμπλέκει τη χώρα βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ -ΕΕ στην Ουκρανία αλλά και ρίχνει λάδι στη φωτιά του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, με επικίνδυνη πρόσφατη εξέλιξη στο Αιγαίο τις έρευνες πετρελαϊκών εταιρειών για κοιτάσματα νότια της Κρήτης.

Όλοι και όλες μαζί στο πλάι των υγειονομικών να μπούμε στην μάχη, για να διεκδικήσουμε την υγεία που μπορούμε και πρέπει να έχουμε τον 21ο αιώνα, μέσω ενός δημοσίου και δωρεάν συστήματος Υγείας. Διεκδικούμε:

-Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγεία, ΕΚΑΒ.

Κατάργηση των πληρωμών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Καμιά σκέψη για έναρξη επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ.

Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Λεφτά για την Υγεία και όχι για τους πολεμικούς εξοπλισμούς, την Αστυνομία, το Κεφάλαιο.

Μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άρση των αναστολών εργασίας. Να δοθούν όλες οι άδειες και τα ρεπό. Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.

Κάτω ο νόμος Πλεύρη-Γκάγκα. Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Επίταξη χωρίς αποζημίωση του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Στηρίζουμε το κάλεσμα του συντονιστικού Ενώσεων Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης.

Καλούμε σε Παγκρήτια συγκέντρωση την Πέμπτη 26/1, 9.30 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο".


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ