ΚΡΗΤΗ

«Απαιτούμε ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας»: Το μήνυμα των ξενοδοχοϋπαλλήλων για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

«Αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος και τη διαφάνεια στους όρους εργασίας»

Ξενοδοχείο
Photo Credits: @pexels

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου τιμά την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας και στέκεται με σεβασμό στον καθημερινό αγώνα που δίνει για να μπορέσει να ανταποκριθεί στους δύσκολους ρόλους που έχει επωμισθεί. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του: 

«8 Μαρτίου 1857 ο μεγάλος ξεσηκωμός από τις εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης σηματοδότησε τον αγώνα των γυναικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη για τον εορτασμό της γυναίκας στην προσωπικότητα της στους καθημερινούς αγώνες που δίνει.
Αποτελεί ημέρα μνήμη και τιμής για την προσφορά της στην οικογένεια, στην εργασία αλλά και στη κοινωνία γενικότερα..
Για τη γυναίκα οι οικογενειακές υποχρεώσεις που παραμένουν σταθερά “ευθύνη” και “υποχρέωση” της δεν μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με την απασχόλησης στον Τουρισμό. Η γυναίκα καταλήγει να επιλέγει εργασία που της εξασφαλίζει σταθερότητα ή ελεγχόμενα ωράρια, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις πολλαπλές υποχρεώσεις της και να μπορέσει να ανταποκριθεί στους πολλούς και δύσκολους ρόλους που έχει επωμισθεί ως μητέρα, σύζυγος, γιαγιά, εργαζόμενη, άνεργη, θέτοντας έτσι σε δεύτερη μοίρα τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της σε όρους εργασίας και αμοιβής.
Το μεγαλύτερο ποσοστό της απασχόλησης στον ελληνικό τουριστικό τομέα καλύπτεται από γυναίκες. Πράγματι παρατηρούνται θέσεις απασχόλησης καθαρά γυναικείες (καμαριέρες, καθαρίστριες), ενώ υψηλή πυκνότητα παρατηρείται σε θέσεις όπως της υποδοχής, σερβιτόρας, προσωπικό κουζίνας.
Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη εκμετάλλευση στους εργασιακούς χώρους, χαμηλοί μισθοί, τα εξαντλητικά ωράρια, τα εργατικά ατυχήματα ο ηλικιακός ρατσισμός μετά την ηλικία των 40 – 45 ετών, εργασιακός εκφοβισμός, και ενίοτε η σεξουαλική παρενόχληση και εκμετάλλευση που αντιμετωπίζει η γυναίκα εργαζόμενη στα τουριστικά επαγγέλματα.
Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου τιμά την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας και στέκεται με σεβασμό στον καθημερινό αγώνα που δίνει για να μπορέσει να ανταποκριθεί στους δύσκολους ρόλους που έχει επωμισθεί.
Απαιτούμε ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας. Αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος και τη διαφάνεια στους όρους εργασίας.
Διεκδικούμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς.
Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες!»

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο



 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση