Απόγονοι του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη μαθητές του Ηρακλείου!

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Διακρίθηκαν στον 10ο Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου.

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

Κλήθηκαν να… φιλοσοφήσουν πάνω στο θέμα «Η βίωση του Οριακού: Κρίση – Ανάγκη – Μεταστροφή» και κατάφεραν να ξεχωρίσουν στον 10ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου (2020-21). Συνολικά, τρεις μαθητές του Ηρακλείου ξεχώρισαν στην προκριματική φάση και θα λάβουν μέρος στον τελικό που θα γίνει το Σάββατο 17 Απριλίου εξ αποστάσεως.

Έφηβοι φιλόσοφοι

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Αλέξανδρος Αλεξανδρόπουλος από το 11ο Λύκειο Ηρακλείου, ο οποίος ευχαριστεί την καθηγήτριά του στο μάθημα της Φιλοσοφίας, κ. Μαρία Γαλανάκη, αλλά και όλους τους δασκάλους και καθηγητές του από τα πρώτα του πατήματα με το μολύβι.

Για την συμμετοχή του στον διαγωνισμό, αναφέρει πως «στην ζωή μας θεωρώ πως αξίζει να δράττουμε κάθε ευκαιρία ή ερέθισμα που μας δίνεται για αυτοβελτίωση και εξέλιξη, διότι η πρόοδος σίγουρα δεν έρχεται με την προσκόλληση στα πεπατημένα. Μια τέτοια ευκαιρία ήταν και ο διαγωνισμός της Φιλοσοφίας. Δεν πιστεύω πως πρέπει να είμαστε συλλήβδην μονοσήμαντοι.»

Θέλει να γίνει γιατρός,  «ο στόχος για σπουδές στην ιατρική, ωστόσο, δεν συνεπάγεται την απόρριψη των υπολοίπων επιστημών και ενδιαφερόντων. Ήδη από την αρχαία Ελλάδα και αργότερα την εποχή του Διαφωτισμού, υποστήριζαν πως η προσωπικότητα του ατόμου οφείλει να είναι πολυδιάστατη και η παιδεία του σφαιρική. Δεν νοείτο επιστήμονας που να μην ήταν φιλόσοφος!», αναφέρει.

Αλεξανδρόπουλος
ο Αλέξανδρος Αλεξανδρόπουλος

Στην έβδομη θέση είναι η Ηλιάνα Αναγνωστοπούλου, από το 8ο Λύκειο Ηρακλείου. Όπως λέει, της αρέσει πολύ να διαβάζει εξωσχολικά βιβλία, αγαπημένοι της συγγραφείς είναι ο Τζωρτζ Όργουελ και ο Μ. Καραγάτσης ενώ ξεχωρίζει έργα του Όσκαρ Ουάιλντ, όπως το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι. Ο διαγωνισμός για εκείνη ήταν μια ευκαιρία για να μάθει επιπλέον πράγματα, ήταν κάτι που διασκέδασε. Για την Ηλιάνα, η όλη διαδικασία και η προετοιμασία ήταν μία διέξοδος από τα όσα συμβαίνουν στις μέρες μας, την καραντίνα, τη βοήθησε αρκετά να ξεφύγει και να γεμίσει δημιουργικά τον χρόνο της.

Το όνειρό της είναι να γίνει γιατρός, όμως, δεν θα χάσει ποτέ την επαφή της με τη φιλοσοφία, της αρέσει να διαβάζει και να προβληματίζεται πάνω σε σημαντικά ζητήματα.

Πρώτη επιλαχούσα είναι η Κωνσταντίνα Δεμέτζου, από το 11ο Λύκειο Ηρακλείου. Της αρέσει το μάθημα της Φιλοσοφίας, ο τρόπος που συνδυάζεις τις σκέψεις και οδηγείσαι σε κάποιο τελικό συμπέρασμα.

Η συμμετοχή της στον διαγωνισμό ήταν για εκείνη μία διέξοδος από όσα γίνονται τον τελευταίο καιρό, την βοήθησε να ξεφύγει από μία δύσκολη κατάσταση. Εξάλλου και το ίδιο το θέμα του διαγωνισμού αφορούσε στις οριακές καταστάσεις και πώς τις βιώνουμε.

Η Κωνσταντίνα θέλει να σπουδάσει Ιατρική ή Φαρμακολογία ενώ το χόμπι της είναι η μουσική, παίζει πιάνο και τραγουδάει.

Δεμέτζου
η Κωνσταντίνα Δεμέτζου

Περήφανες καθηγήτριες

Η φιλόλογος του 11ου Λυκείου Ηρακλείου, κ. Μαρία Γαλανάκη, αναφέρει πως τα παιδιά συμμετείχαν με όρεξη και έντονο ζήλο ενώ η όλη διαδικασία τα βοήθησε να αντιμετωπίσουν την δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε σήμερα.

Προετοιμάστηκαν με βιβλιογραφία εκτός  σχολικής ύλης και η προσπάθειά τους είναι αξιέπαινη.

Η ίδια η καθηγήτρια, όπως εξομολογείται, αισθάνθηκε σα να κάνει ψυχοθεραπεία μαζί με τους μαθητές.

Γαλανάκη Μαρία
η Μαρία Γαλανάκη

Η φιλόλογος του 8ου Λυκείου Ηρακλείου, κ. Βικτωρία Κανάκη, αναφέρει χάρηκε για την διάκριση της Ηλιάνας καθώς έχει ξεχωριστές δεξιότητες, βαθύ προβληματισμό και δυνατή σκέψη.

Τονίζει πως η φιλοσοφία αποτελεί ένα αντίβαρο στον τεχνοκρατικό μας πολιτισμό και τα παιδιά βρίσκουν έναν χώρο έκφρασης. Σημειώνει πως ο διαγωνισμός είναι ανώτερος των πανελληνίων ενώ η ύλη δε διδάσκεται στο σχολείο.

Βικτωρία Κανάκη
η Βικτωρία Κανάκη

Δείτε επίσης:

Οι μαθητές της Κρήτης … το έχουν με την Στατιστική!
 

Το ποίημα της Ευαγγελίας έφερε διάκριση στο 11ο Γυμνάσιο
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ