Αναγκαιότητα η απομάκρυνση των ετοιμόρροπων καμπαναριών στα χωριά του Δήμου Μινώα

Περισσότερα από 100 κωδωνοστάσια, ναοί, πετρόκτιστα σπίτια και κτίσματα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου, αποτελώντας δημόσιο κίνδυνο

Περισσότερα από 100 κωδωνοστάσια, μεγάλοι και μικροί ιεροί ναοί ,όπως και χιλιάδες παλιά σπίτια και καταστήματα, έχουν υποστεί σοβαρές έως πολύ σοβαρές καταστροφές από τους σεισμούς, στις σεισμόπληκτες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου με έμφαση τον Δήμο Μινώα.

Όπως έγινε γνωστό, η συντριπτική πλειονότητα των ναών αυτών παραμένουν για λόγους ασφαλείας κλειστοί χωρίς να γίνονται λειτουργίες ή άλλες ιερές τελετές, όπως κλειστά είναι και τα χαρακτηρισμένα σπίτια με κίτρινη και κόκκινη σήμανση. Χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας των πετρόκτιστων ναών και σπιτιών είναι οι μεγάλες ρηγματώσεις,και  υποχώρηση ολόκληρων τμημάτων τους αλλά και το γεγονός ότι τα καμπαναριά κρέμονται στην κυριολεξία στον αέρα. Ανάλογο φαινόμενο παρατηρείται σε όλες τις σεισμόπληκτες περιοχές ακόμη και στην πόλη του Ηρακλείου, στον Αγ.Μηνά.

Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις στα χωριά κρίνεται επείγουσα η αποκαθήλωση των καμπαναριών, και εκατοντάδων παλαιών σπιτιών καθώς αυτά κυριολεκτικά “κρέμονται στον αέρα” και οι φορείς για λόγους ασφαλείας έχουν στείλει έγκαιρα κατεπείγοντα αιτήματα στους αντίστοιχους Δήμους, και στην πολιτική προστασία.

Το ξεκίνημα, όπως λέγεται για την αποκαθήλωση των ετοιμόρροπων καμπαναριών έγινε πρόσφατα από την Δημοτικη Αρχή στο χωριό Θραψανό, ενω ανάλογη παρέμβαση περιμένουν και άλλα χωριά.

Η συνεχιζόμενη ωστόσο καθημερινή σεισμική ακολουθία προβληματίζει πολύ έντονα όλους για το τι μέλλει γενέσθαι ενώ οι παρατηρούμενες ρηγματώσεις και τα “τραύματα”στους ναούς και τα παλαιά πετρόκτιστα σπίτια συνεχώς μεγαλώνουν, αυξάνοντας την επικινδυνότητα κατάρρευσης τους.

Την λήψη των αναγκαίων πρόσθετων μέτρων προστασίας των πολιτών απο τα παλαιά ετοιμόρροπα κτίρια ναών και σπιτιών, καταστημάτων, ζητεί ο Μητροπολίτης κκ Ανδρέας ,όπως ιερείς και άλλοι θεσμικοί φορείς των σεισμόπληκτων περιοχών.

Ο Σεβασμιώτατος που συμμετέχει στο συντονιστικό συμβούλιο διαχείρισης των σεισμόπληκτων, γνωρίζει και συναισθάνεται ιδιαίτερα το μέγεθος του προβλήματος στην ευρύτερη περιοχή, καθώς εκτός των άλλων στο φονικό “χτύπημα” του μεγάλου σεισμού, είδε ισοπεδωμένο το εκκλησάκι στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία και νεκρό τον Ιακωβο Τσαγκαράκη,τον άνθρωπο που εργαζόταν για την στερέωση του,ενω στο ίδιο εκκλησάκι λειτούργησε τον περασμένο Ιούλιο,στην εορτή του Προφήτη Ηλία. Ευχή και επιθυμία του Μητροπολίτη είναι,να λήξει το συντομότερο το παρατεταμένο σεισμικό φαινόμενο,ώστε να γίνουν οι αποκαταστάσεις στους ναούς,αλλά και στα σπίτια των χιλιάδων πολιτών και η περιοχή με την αναγκαία στήριξη και κίνητρα στους πληγέντες να επιστρέψει και πάλι στην κανονικότητα,στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.

Αποκαθήλωση του καμπαναριού του Αϊ Γιώργη στο Ίνι 110 χρόνων

Στο σεισμόπληκτο Ινι του Δήμου Μινώα, έγινε χθες η αποκαθήλωση του ετοιμόρροπου καμπαναριού για λόγους ασφαλείας.

Περισσότερους απο 4 τόνους ζύγιζε το καμπαναριό στον “λαβωμένο” Ιερό καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου που αποκαθηλώθηκε με έξοδα ιδιώτη και ύστερα από την έντονη ανησυχία και το ενδιαφέρον του ιερέα της ενορίας αλλά και του προέδρου της κοινότητας.

Η αποκαθήλωση έγινε για λόγους δημόσιας ασφάλειας  με ειδικό μηχάνημα καθώς το καμπαναριό είχε καταστραφεί με άμεσο κίνδυνο να γκρεμιστεί στον προαύλιο χώρο που πολλές φορές παίζουν παιδιά ή να πέσει επάνω στον ήδη “κτυπημενο” από τους σεισμούς ιερό ναό προκαλώντας του επιπλέον σοβαρές  καταστροφές.

Ο ιερέας π.Κωνσταντίνος Καλογιαννάκης,ο Πρόεδρος της κοινότητας Ινίου Νεκτάριος Κοκολάκης, όπως και κάτοικοι του χωριού ευχαρίστησαν θερμά τον συγχωριανό τους επιχειρηματία Νίκο Αλεξάκη για την ευγενική προσφορά του να χρηματοδοτήσει  τις  εργασίες αποκαθήλωσης του ετοιμόρροπου και επικίνδυνου καμπαναριού. Οι εργασίες αποκαθήλωσης του καμπαναριού του ναού έγιναν σε κλίμα συγκίνησης, αλλά και ανακούφισης καθώς οι παριστάμενοι κάτοικοι έλεγαν ότι, αντιμετωπίστηκε ο κίνδυνος πτώσης του καμπαναριού έχοντας παράλληλα  στην μνήμη τους τις χαρούμενες στιγμές, τις χαρμόσυνες γιορτές ,τους γλυκούς ήχους της καμπάνας “το στολίδι του ναου” και τις λειτουργίες στο Αγ.Γεώργιο, κτίριο 110 χρόνων  το οποίο για λόγους ασφαλείας παραμένει κλειστό.

Ο ιερέας της ενορίας, όπως έγινε γνωστό όπως και άλλοι ιερείς, έχουν ζητήσει την παρέμβαση των αντίστοιχων Δήμων  και της Πολιτικής προστασίας στην αντιμετώπιση ανάλογων περιπτώσεων απομάκρυνσης επικίνδυνων-ετοιμόρροπων καμπαναριών και αποκατάστασης  ναών που για λόγους ασφαλείας παραμένουν κλειστοί.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στην κοινότητα Ινίου που αποτελείται από τα χωριά Ινι, Μαχαιρά, Μοναστηράκι πέρα από τον καθεδρικό ναό του Αγ.Γεωργίου έχει απαγορευτεί η είσοδος-λειτουργία σε  άλλους 3 ναούς και του καθεδρικού ναού της Αγ.Τριάδας στην Μαχαιρά, όπου ο ναός έχει σχεδόν καταστραφεί και ορισμένα τμήματα του έχουν καταρρεύσει.

Διαβάστε επίσης:

Ανησυχία από τη νέα δυνατή σεισμική δόνηση!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ