Αποζημιώσεις ζητούν οι αγρότες για τα προβλήματα στην καρπόδεση της ελιάς

Αποζημιώσεις ζητούν οι αγρότες για τα προβλήματα στην καρπόδεση της ελιάς

Ανακοίνωση του Συλλόγου

Αποζημιώσεις για τη ζημιά στην παραγωγή κατά την καρπόδεση της ελιάς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και λόγω της καθυστέρησης του προγράμματος της δακοκτονίας, ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει: 

Στα μεγάλα προβλήματα για τους βιοπαλαιστές αγρότες, που γιγαντώθηκαν την περίοδο της πανδημίας, από την κυβερνητική πολιτική, με πυξίδα την ΚΑΠ της ΕΕ και τις αξιώσεις των επιχειρηματικών συμφερόντων, τη μη ύπαρξη κατώτατων εγγυημένων τιμών και το υπέρογκο κόστος παραγωγής, έρχονται να προστεθούν τα προβλήματα στην καρπόδεση της ελιάς καθώς και στην καταπολέμηση του δάκου.

Είναι μεγάλη η ανησυχία μας για ακόμα μια καταστροφική χρονιά για την παραγωγή του λαδιού! Οι ελιές, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών κατά την άνθηση, που έφτασαν τους 35-38 °C, δεν «έδεσαν» σωστά, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο της σχινοκαρπίας. Σε συνδυασμό με το ότι οι όψιμες βροχές ήταν λιγοστές, τα δέντρα δεν είναι σε ικανοποιητική κατάσταση. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι παραγωγοί παρατηρούν υψηλούς πληθυσμούς δάκου στα λιόφυτά λόγω των ευνοϊκών συνθηκών για την αναπαραγωγή τους που επικράτησαν τον Μάη, ενώ για άλλη μία χρονιά υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα της δακοκτονίας μιας και οι παγίδες τοποθετούνται τώρα σταδιακά από τους εργολάβους, χωρίς την επίβλεψη εποπτών, οι οποίοι θα αναλάβουν από τέλος του μήνα!

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων στέλνει μήνυμα προς τους βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής, ότι η κατάσταση έχει χτυπήσει «κόκκινο». Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, βρισκόμαστε στο έλεος ενός ΕΛΓΑ που ιδιωτικοποιείται, που δεν έχει επαρκή στελέχωση σε προσωπικό, με ένα κανονισμό μακριά από τις ανάγκες μας, που τον καθιστά τον εισπράκτορα εσόδων από τον μικροπαραγωγό!

Απαιτούμε, με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

  • Ουσιαστικές αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς από τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο της άνθησης. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις φυσικές αιτίες και νόσους.
  • Άμεση καταγραφή των ζημιών στην καρπόδεση των ελαιόδεντρων.
  • Εξασφάλιση ενιαίας πανελλαδικά, ολοκληρωμένης επιστημονικά άρτιας και ασφαλούς εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας με πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες του απαραίτητου επιστημονικού τεχνικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Να σταματήσει να ανατίθεται σε εργολάβους. Κατάργηση της εισφοράς του 2%. Εξασφάλιση τώρα των αναγκαίων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Κατοχύρωση κατώτατης εγγυημένης τιμής στο λάδι και σε κάθε αγροτικό προϊόν, που θα καλύπτει το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζει αξιοπρεπές εισόδημα διαβίωσης και προσιτές τιμές για τον λαό.

Δε συμβιβαζόμαστε, δε σκύβουμε το κεφάλι! Διεκδικούμε το δικαίωμα να μείνουμε στα χωριά μας, καλλιεργώντας τα χωράφια μας έχοντας ένα αξιοπρεπές εισόδημα για να ζήσουμε τις οικογένειές μας, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που σκοπό έχει να μας ξεκληρίσει.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ