Αρχές και φορείς στην εκδήλωση για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Αρχές και φορείς στην εκδήλωση για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος ο Σωκράτης Βαρδάκης και ο Χάρης Μαμουλάκης

Με αφορμή την εκδήλωση τιμής και μνήμης για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ν. Ηρακλείου και αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Χάρης Μαμουλάκης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, είναι μια επέτειος τιμής και μνήμης με ιδιαίτερο συμβολισμό και σημασία. Πρόκειται για ένα γεγονός που έχει σημαδέψει τη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες στα χρονικά, που μέσα από τις μαρτυρίες οι οποίες έχουν διασωθεί μεταφέρουν στο σήμερα, αλλά και στο διηνεκές, το αβυσσαλέο μίσος αλλά και την άκρως μεθοδευμένη προσπάθεια των Τούρκων να εξοντώσουν το Ελληνικό στοιχείο της Μικράς Ασίας.

Δεν ξεχνάμε ότι και εδώ στο τόπο μας, στην Κρήτη, στο Ηράκλειο, υποδεχτήκαμε κατατρεγμένους πρόσφυγες που κατάφεραν να ξεφύγουν από το μένος των Τούρκων. Η ιστορία έχει καταγράψει τα γεγονότα. Κι εμείς οι νεότεροι, φροντίζουμε αυτή τη γνώση να τη μεταφέρουμε στα παιδιά μας, όπως έκαναν και οι πατεράδες μας, έτσι ώστε να μην ξεχαστεί ποτέ αυτή η μεγάλη συμφορά του Ελληνισμού. Ποτέ!».

Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Σωκράτης Βαρδάκης: «Η μνήμη είναι ασπίδα μας και οδηγός αγώνα απέναντι σε κάθε μορφή ρατσισμού και μίσους»

Στη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά και στη τελετή στο Μνημείο του Μικρασιατικού Ελληνισμού, για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, παρέστη ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης.

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης ο κ. Βαρδάκης δήλωσε:

«Η ιστορία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας του Ελληνισμού που δεν παραγράφεται και δεν λησμονιέται, καθώς πρόκειται για μία από τις πιο θλιβερές επετείους της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας.

Η μνήμη είναι ασπίδα μας και οδηγός αγώνα απέναντι σε κάθε μορφή ρατσισμού και μίσους. Η ιστορία μας  επιτάσσει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τις αξίες μας και τα ιδανικά μας. Οι μνήμες μένουν μέσα μας άσβεστες.»

Στην εκδήλωση τιμής στο Ηράκλειο για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας ο Νίκος Ηγουμενίδης

Ηγουμενίδης

Στο πλαίσιο της σημερινής λιτής τελετής στο Ηράκλειο, ο βουλευτής Ηρακλείου και μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Νίκος Ηγουμενίδης δήλωσε:

«Μέσα στην ιδιαίτερη συγκυρία της πανδημίας, καταφέρνουμε και τιμούμε σήμερα στο Ηράκλειο την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος.

Η Βουλή πριν λίγες ημέρες τίμησε αυτή τη μέρα με στόχο να σωθεί η μνήμη των αδελφών μας που αποτέλεσαν θύματα της τουρκικής θηριωδίας και με στόχο, όπως έγραφαν οι νομοθέτες για την καθιέρωση αυτής της Ημέρας, «για να προνοούμε για το μέλλον, για να νοιαστούμε γι’ αυτή την τεράστια εθνική και πολιτιστική παρακαταθήκη, που τείνει να χαθεί στο βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Σε μια περίοδο που κανένα κομμάτι της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν μπορεί και δεν θα επιτραπεί να αμφισβητηθεί, η μέρα αυτή αποκτά και μια ιδιαίτερη βαρύτητα.

Και οι πολιτιστικοί σύλλογοι των μικρασιατών στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα έχουν μια σημαντική συμβολή σε αυτή την προσπάθεια ‘πρόνοιας για το μέλλον’ και αντίστασης στη λήθη».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ