Αρχιερατικός εσπερινός στον Αΐ Γιάννη τον Ξένο στον Κουφό Κυδωνίας

Newsroom
Newsroom

Χανιά: Αρχιερατικός εσπερινός στον Αΐ Γιάννη τον Ξένο στον Κουφό Κυδωνίας

Την Τρίτη 19/9/2023 και ώρα 19:30 μ.μ.  στον ιστορικό ναό της Ζωοδόχου Πηγής στον  Κουφό Αλικιανού θα πραγματοποιηθεί Αρχιερατικός Εσπερινός στη μνήμη του αγίου Ιωάννη του Ξένου, κτήτορα του ναού, χοροστατούντος του μητροπολίτη Κυδωνίας &  Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού.

Ο ναός αποτελεί ένα από τα εννέα κτίσματα, που ο  «Κυρ  Γιάννης»  ανήγειρε στην Κρήτη κατά τον 11ο αιώνα με αυτοκρατορικό χρυσόβουλο. Αποτελεί σταθμό για  την ιστορία της χριστιανικής ναοδομίας στο νησί  και χαρακτηρίζεται από τον ίδιο τον Όσιο  στη σωζόμενη διαθήκη του ως «Εκκλησίαν ωραιοτάτην».  

Μαθητές του Γυμνασίου Αλικιανού μετά το πέρας της ιεράς  ακολουθίας του Εσπερινού θα πραγματοποιήσουν ξενάγηση στους παρευρισκομένους, αναφερόμενοι στην ιεραποστολή δράση του οσίου,  καθώς και  στην ιστορία,  στην  αρχιτεκτονική και στις τοιχογραφίες του ναού.   

Τέλος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουφού και  ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Γυμνασίου Αλικιανού θα προσφέρουν ένα παραδοσιακό κέρασμα.

  

          Μαθητές του Γυμνασίου Αλικιανού μετά το πέρας της ιεράς ακολουθίας του Εσπερινού θα πραγματοποιήσουν ξενάγηση στους παρευρισκομένους, αναφερόμενοι στην ιεραποστολή δράση του οσίου, καθώς και στην ιστορία, στην αρχιτεκτονική και στις τοιχογραφίες του ναού.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ