Τι συζήτησαν Πλακιωτάκης με Περιφερειάρχη και Δήμαρχο - Στο επίκεντρο η παραχώρηση του λιμανιού

Τι συζήτησαν Πλακιωτάκης με Περιφερειάρχη και Δήμαρχο - Στο επίκεντρο η παραχώρηση του λιμανιού

Σειρά επαφών με φορείς του Ηρακλείου έχει κατά την επίσκεψη του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Στο Ηράκλειο βρίσκεται από το πρωί ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, με "φόντο" και την παραχώρηση του λιμανιού του Ηρακλείου.

Πρώτος σταθμός για τον Υπουργό Ναυτιλίας αλλά και την Γενική Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χριστίνα Καλογήρου που τον συνοδεύει, ήταν η Περιφέρεια Κρήτης ενώ ακολούθησε συνάντηση στο Δημαρχείο Ηρακλείου.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Περιφερειάρχης Κρήτης αναφέρθηκε στην καλή και αποδοτική συνεργασία της Περιφέρειας με το Υπουργείο για τα αναπτυξιακά θέματα της Κρήτης. Ο Σταύρος Αρναουτάκης έκανε μνεία στο μεταφορικό ισοδύναμο αλλά και τα αναπτυξιακά έργα του νησιού και τόνισε την κοινή, διαχρονική διεκδίκηση για το μεγάλο έργο του ΒΟΑΚ, υπογραμμίζοντας πως κοινός στόχος είναι ο ΒΟΑΚ να φτάσει μέχρι τη Σητεία.    

Αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών της χώρας, δεν σημαίνει ξεπούλημα, δήλωσε από το Ηράκλειο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, που ολοκληρώνοντας τις συναντήσεις που είχε προγραμματίσει στο Ηράκλειο, είχε επαφές με τη διοίκηση και εργαζόμενους του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου. Όπως τόνισε «παραχώρηση σημαίνει ουσιαστικά μακροχρόνια μίσθωση έναντι συγκεκριμένων επενδύσεων, συγκεκριμένου τμήματος και εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό» συμπληρώνοντας ότι: «Δεν μιλάμε ούτε για ξεπούλημα ούτε για πώληση. Μιλάμε για αξιοποίηση του λιμανιού στο Ηράκλειο που γνωρίζουμε όλοι ότι είναι ένας σημαντικός γεωστρατηγικός πόλος για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, ο οποίος εξυπηρετεί ακτοπλοΐα και εμπόριο, ενώ έχει μεγάλη δυνατότητα home-porting και θαλάσσιου τουρισμού». Ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι αυτό που στοχεύουν είναι με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΗ, να ενδυναμωθούν οι δυνατότητές του και μέσα από την συγκεκριμένη στρατηγική επένδυση, να αλλάξει ουσιαστικά η εικόνα της πόλης, προς όφελος της τοπικής οικονομίας.

Μιλώντας στους εργαζομένους, ο κ. Πλακιωτάκης ξεκαθάρισε ότι κανένας δεν θα κινδυνεύσει, προσθέτοντας ότι με την ενδυνάμωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του λιμανιού θα δημιουργηθούν πολλαπλές θέσεις εργασίας και απασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό για τους υποψήφιους επενδυτές, η πρώτη φάση στην ουσία αποτελεί την εκδήλωση ενδιαφέροντος που ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2021 και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών. «Εκτίμησή μου είναι ότι στους πρώτους μήνες του 2022 θα έχουμε τον τελικό ανάδοχο οπότε θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός» συμπλήρωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

Για το έντονο ενδιαφέρον που έχει ήδη υπάρξει στους τρεις διεθνείς διαγωνισμούς, είπε ότι αφορά και εγχώριους και ξένους επενδυτικούς ομίλους, ενώ πιο συγκεκριμένα επανέλαβε ότι εννέα συμμετοχές υπήρξαν για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, πέντε για το λιμάνι της Καβάλας και τέσσερις για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, κάτι που όπως δήλωσε δείχνει ότι παρά τις συνθήκες της πανδημίας και της οικονομικής αβεβαιότητας, «αυτό ακριβώς το ενδιαφέρον εκτός από ψήφος εμπιστοσύνης για τις αναπτυξιακές δυνατότητες των λιμανιών και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί δικαίωση των στρατηγικών επιλογών της Κυβέρνησης, για την ανάπτυξη των περιφερειακών λιμανιών που γίνεται με τρόπο μεθοδικό, αποφασιστικό».

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρθηκε και στην ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος, υπενθυμίζοντας ότι πριν από ένα χρόνο, με νόμο αυξήθηκαν οι οργανικές θέσεις κατά 1.500 άτομα.

«Είναι σε εξέλιξη η ολοκλήρωση από το ΣτΕ του νέου Προεδρικού Διατάγματος κατανομής των οργανικών θέσεων και στο πλαίσιο αυτό θα ενισχυθούν και οι λιμενικές υπηρεσίες. Επίσης ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός πρόσληψης των λιμενοφυλάκων και επιπλέον στελεχών από την συγκεκριμένη προκήρυξη , αφού θα πάρουμε και επιλαχόντες» δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης, που συμπλήρωσε ότι εκτός από ενίσχυση σε καπετάνιους και μηχανικούς, στο πλαίσιο του μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος για το Λ.Σ θα υπάρξει ενίσχυση με νέα σκάφη και χερσαία μέσα, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του Λιμενικού Σώματος θα υπάρξει εξοπλισμός και ιματισμού.

Arnaoutakis-Plakiotakis

Από την πλευρά του ο Υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή δράση του μεταφορικού ισοδυνάμου και τη σημασία της για την Κρήτη, ειδικά για τους επιχειρηματίες και τους αγρότες, ενώ αναφέρθηκε και στο σκοπό της επίσκεψής του στο Ηράκλειο, σχετικά με την αναπτυξιακή προοπτική του λιμανιού του Ηρακλείου, ξεκαθαρίζοντας πως στην παραχώρηση του λιμανιού Ηρακλείου θα εξαιρεθεί το ενετικό λιμάνι. Σε ότι αφορά τη χερσαία ζώνη στο Μαλεβίζι, το λιμένα Λινοπεραμάτων αλλά και τα λιμενικά καταφύγια στην Άρβη, στον Κερατόκαμπο και τα Λουτρά, τόνισε πως το πλέον πιθανό σενάριο είναι να μην συμπεριληφθούν στη διαδικασία παραχώρησης.

Στη συνάντηση στη Περιφέρεια παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, και στελέχη της ΝΟΔΕ Ηρακλείου.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός προχώρησε σε δηλώσεις στις οποίες αναφέρθηκε και για τον διαγωνισμό για το λιμάνι του Ηρακλείου, ξεκαθαρίζοντας ότι η διαδικασία δεν συμπεριλαμβάνει το Ενετικό Λιμάνι, αφού όπως σημείωσε είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος.

 


Την διαχείριση του  Ενετικού Λιμένα από δημοτικό λιμενικό ταμείο  ζήτησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου

Την εξαίρεση του Ενετικού Λιμένα, της Χερσαίας Ζώνης καθώς και του «καφέ Μαρίνα» από την επικείμενη παραχώρηση του λιμανιού Ηρακλείου, ζήτησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός  στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής  Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, νωρίτερα την Παρασκευή στη Λότζια.  

Μάλιστα, ειδικά για τον Ενετικό Λιμένα, ο Δήμαρχος εξήγησε στον Υπουργό ότι πρόθεση του Δήμου είναι να συστήσει το συντομότερο δυνατό ένα δημοτικό λιμενικό ταμείο, το οποίο να αναλάβει την διαχείρισή του.

1

Επιπλέον, στην συζήτηση ο Υπουργός ενημερώθηκε ότι ο Δήμος Ηρακλείου και ο ΟΛΗ έχουν συμφωνήσει στην επαναχάραξη της Χερσαίας Ζώνης και στην παραχώρησή της στον Δήμο, οπότε θα πρέπει η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το λιμάνι να συμπεριλάβει τα νέα δεδομένα.

Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι το Ενετικό Λιμάνι εξαιρείται της παραχωρήσεως ενώ για τα άλλα δυο αιτήματα δεσμεύτηκε να τα εξετάσει και να απαντήσει το συντομότερο δυνατόν.

Ο Δήμαρχος δήλωσε σχετικά: «Είχαμε μια εποικοδομητική  συνάντηση με τον Υπουργό, ο οποίος άκουσε τα αιτήματά μας. Είναι ευχάριστο ότι ο Υπουργός μας διαβεβαίωσε εκ νέου ότι το Ενετικό Λιμάνι εξαιρείται της παραχωρήσεως σε επενδυτές, ωστόσο εμείς θεωρούμε ότι το ίδιο πρέπει να συμβεί και με το “Μαρίνα” και με την Χερσαία Ζώνη, για την οποία έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με τον ΟΛΗ.

Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις και σε αυτά τα θέματα, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου, στην δημιουργία δημοτικού λιμενικού ταμείου που θα διαχειρίζεται το Ενετικό Λιμάνι».  

1

 

Στη συνάντηση  παρευρέθησαν επίσης η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου, ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας του νομού Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, εκπρόσωπος του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη , εκπρόσωπος του Ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ  Ηρακλείου Βαγγέλης Καρκανάκης.

Βάση του προγράμματος του θα ακολουθήσει επίσκεψη στον Οργανισμό Λιμένα Ηρακλείου όπου θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τον Πρόεδρο του Ο.Λ.Η. κ. Γιάννη Βαρδαβά και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του λιμένα κ. Μηνά Παπαδάκη.

Τέλος, ο κ. Πλακιωτάκης θα συναντηθεί και με τον Δήμαρχο Μαλεβιζίου κ. Μενέλαο Μποκέα.

 

Δείτε επίσης:

Σημαντικές επαφές του Γιάννη Πλακιωτάκη στην επίσκεψη του στο Ηράκλειο

Συνάντηση Πλακιωτάκη - Λαμπρινού με φόντο το λιμάνι

 

 
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ