Αρνητικά τα πρώτα δείγματα των επαφών του "ασθενούς 0" - "Είναι νωρίς ακόμα", λένε οι επιστήμονες

Αρνητικά τα πρώτα δείγματα των επαφών του "ασθενούς 0" - "Είναι νωρίς ακόμα", λένε οι επιστήμονες

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ξέρουμε περισσότερα, είπε ο Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος

Με ήπια συμπτώματα, στο σπίτι του στα Χανιά, παραμένει ο άντρας που αποτελεί τον "ασθενή Ο" της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα. Όπως έγραψε ήδη το Cretalive, ο άντρας που διαμένει και δραστηριοποιείται στο Γιοχάνεσμπουργκ έφτασε στα Χανιά - μέσω Αθήνας - προκειμένου να επισκεφτεί τους γονείς του. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής κλινικής ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, επιβεβαίωσε όσα ειπώθηκαν από τον Υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, ότι δηλαδή έως τώρα όλα τα δείγματα από επαφές του άντρα είναι αρνητικά ωστόσο όπως έσπευσε να προσθέσει: 

"Τα στοιχεία για τις επαφές του άντρα τα έχει ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία. Έχουν ελεγχθεί οι στενές επαφές και είναι αρνητικά τα δείγματα αλλά δεν θα περίμενα και κάτι άλλο. Είναι νωρίς ακόμα γιατί είμαστε στις πρώτες ημέρες της λοίμωξης. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ξέρουμε οπότε και θα ξαναγίνει έλεγχος με συνεργεία του ΕΟΔΥ". 

Όπως έγραψε ήδη το Cretalive o ασθενής έφτασε στην Κρήτη στις 26 Νοεμβρίου και στο αεροδρόμιο υποβλήθηκε σε έλεγχο rapid test, το οποίο και ήταν αρνητικό. Στη συνέχεια όμως άρχισε να παρουσιάζει ήπια συμπτώματα με αποτέλεσμα να υποβάλλεται καθημερινά σε έλεγχο rapid test το οποίο προέκυψε τελικά θετικό στις 29 Νοεμβρίου. Ο μοριακός έλεγχος pcr που ακολούθησε έδωσε αποτελέσματα ύποπτα για τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί. 

"Στην Κρήτη είμαστε τυχεροί με άσχημο τρόπο"

Ο κ. Ζαφειρόπουλος εξήρε τα γρήγορα αντανακλαστικά τόσο του εργαστηρίου στο οποίο έσπευσε ο ασθενής προκειμένου να κάνει ένα ακόμα rapid test αλλά και τη δουλειά που γίνεται στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας, καθώς σε πολύ σύντομο χρόνο ταυτοποιήθηκε ότι πρόκειται για τη νέα μετάλλαξη.

"Είμαστε τυχεροί με άσχημο τρόπο στην Κρήτη" είπε συμπληρώνοντας "μόλις θετικοποποιήθηκε το rapid test, ήρθε σε εμάς το δείγμα και κατευθείαν είχαμε αποτέλεσμα. Είναι εκπληκτικά γρήγορο, να είμαστε ευχαριστημένοι που λειτουργεί τόσο γρήγορα το σύστημα". 

 

 

 

Δείτε επίσης:

Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ