Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα

Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα

Εντοπίστηκε στα Χανιά - Ήπια τα συμπτώματα του ασθενούς - Τι ανακοίνωσε ο Θ. Πλεύρης και ο Θ. Ζαούτης στην ενημέρωση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στα Χανιά σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης στην έναρξη της ενημέρωσης για την εξειδίκευση των νέων μέτρων του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Πρόκειται για έναν άνδρα νεαρής ηλικίας, μόνιμο κάτοικο Γιοχάνεσμπουργκ όπου και δραστηριοποιείται επαγγελματικά, ο οποίος ταξίδεψε αεροπορικώς από τη Νότια Αφρική στα Χανιά, την πόλη της καταγωγής του.

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θ. Ζαούτης στη συνέχεια, ο ασθενής έφτασε στην Κρήτη στις 26 Νοεμβρίου και στο αεροδρόμιο υποβλήθηκε σε έλεγχο rapid test, το οποίο και ήταν αρνητικό. Στη συνέχεια όμως άρχισε να παρουσιάζει ήπια συμπτώματα με αποτέλεσμα να υποβάλλεται καθημερινά σε έλεγχο rapid test το οποίο προέκυψε τελικά θετικό στις 29 Νοεμβρίου. Ο μοριακός έλεγχος pcr που ακολούθησε έδωσε αποτελέσματα ύποπτα για τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί. 

Ακόμη ο κ. Ζαούτης, τόνισε ότι η ιχνηλάτηση των επαφών του έχει ολοκληρωθεί και όλα τα πρόσωπα που σχετίζονται με τον ασθενή ελέγχονται καθημερινά με τεστ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ασθενής ο οποίος παραμένει σε καραντίνα, εξακολουθεί να παρουσιάζει ήπια συμπτώματα. Όλοι τους παραμένουν υπό στενή παρακολούθηση του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής κλινικής ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, διευκρίνισε ότι ο συγκεκριμένος ασθενής ταξίδεψε από τη Νότια Αφρική στην Αθήνα αεροπορικώς με αρνητικό τεστ. Στη συνέχεια, θορυβημένος από τα ήπια συμπτώματα που άρχισε να παρουσιάζει και ενώ βρισκόταν πλέον στην Κρήτη, άρχισε να υποβάλλεται σε rapid tests. Όταν την περασμένη Δευτέρα το rapid test αποδείχθηκε θετικό ο ασθενής απευθύνθηκε σε διαγνωστικό κέντρο το οποίο ανίχνευσε στην ανάλυση ύποπτα στοιχεία για τη μετάλλαξη Όμικρον ενημερώνοντας άμεσα στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

Στη συνέχεια ο Θανάσης Πλεύρης εξειδίκευσε τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών αρχής γενομένης από τις 16 Ιανουαρίου. Η σχετική τροπολογία υπερψηφίστηκε χθες στη Βουλή, με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών. Σε περίπτωση που ανεμβολίαστοι δεν κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2021, τότε θα τους επιβάλλεται οικονομικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ τον μήνα. Πρόκειται για ένα διοικητικό πρόστιμο το οποίο θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ. Τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Με βάση τις εκτιμήσεις του ΕΟΔΥ, ένας στους δύο από τους 520.000 πολίτες άνω των 60 θα επιλέξει να εμβολιαστεί, κάτι που σημαίνει ότι περίπου 250.000 θα παραμείνουν ανεμβολίαστοι.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας γνωστοποίησε ότι το διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διατεθεί δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Η ίδια ακριβώς διαδικασία θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου «ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα που θα ανοίξουν αυτές τις ημέρες θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και τα ανήλικα παιδιά με self test. Τέλος, για το πιστοποιητικό νόησης δεν θα αρκεί το rapid test αλλά θα χρειάζεται θετικό PCR τεστ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ