Αυγενάκης - Νικολιδάκης υπέγραψαν για αθλητικά έργα στον Δήμο Φαιστού

Αυγενάκης - Νικολιδάκης υπέγραψαν για αθλητικά έργα στον Δήμο Φαιστού

Για τον εκσυγχρονισμό του Σταδίου Μοιρών και την κατασκευή Κλειστού Ξιφασκίας στην Πόμπια

Τις Προγραμματικές Συμβάσεις για τον «Εκσυγχρονισμό Σταδίου Μοιρών Δήμου Φαιστού», προϋπολογισμού 2.000.000€ και για την «Κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου Ξιφασκίας στην Τ.Κ. Πόμπιας Δήμου Φαιστού», προϋπολογισμού 850.000€, υπέγραψαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο Δήμαρχος Φαιστού του νομού Ηρακλείου, Γρηγόρης Νικολιδάκης, στο Δημαρχείο Φαιστού.

Τα δύο έργα έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υφυπουργείου Αθλητισμού και περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες Μελέτες, τα εξής:

Α. Εκσυγχρονισμός Σταδίου Μοιρών Δήμου Φαιστού

 

Πρόκειται να δημιουργηθεί ένα Πρότυπο Αθλητικό Κέντρο με δυνατότητα εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ, προσαρμοσμένο στις αρχές τις προσβασιμότητας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 2.000.000€ και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 33 μηνών, με:

 • Πλήρη αναμόρφωση και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου με τις ανάλογες φυτεύσεις και δημιουργία χώρων στάθμευσης
 • Τοποθέτηση κερκίδων για περίπου 2.000 θεατές
 • Κατασκευή μεταλλικού στεγάστρου κερκίδων
 • Ανακατασκευή στίβου Σταδίου
 • Ανακατασκευή χλοοτάπητα Σταδίου
 • Κατασκευή γηπέδου 5Χ5
 • Κατασκευή αίθουσας οργάνων - αποδυτηρίων.

Β. Κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου Ξιφασκίας στην Τ.Κ. Πόμπιας Δήμου Φαιστού

Ένα σύγχρονο Κλειστό Γυμναστήριο θα δημιουργηθεί για να φιλοξενήσει κυρίως τις ανάγκες του αθλήματος της Ξιφασκίας, το οποίο έχει ευρεία αναγνώριση στην τοπική κοινωνία. Σκοπός, εκτός από την εξυπηρέτηση των αναγκών προπόνησης των αθλητών της περιοχής, είναι και η φιλοξενία εθνικών και διεθνών διοργανώσεων. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 850.000€ και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 33 μηνών, με:

 • Κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου Ξιφασκίας από μια σύμμικτη κατασκευή με θεμελίωση από οπλισμένο σκυρόδεμα με ενδεικτικές διαστάσεις 45μ. Χ 35μ. 
 • Εντός του κελύφους του κλειστού θα αναπτυχθούν 6 ζευγάρια με πίστες αγώνων (12 πίστες), κερκίδες 200 θέσεων, αποδυτήρια αθλητών και βοηθητικοί χώροι.
 • Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου με την κατασκευή ανοικτού γηπέδου μπάσκετ, χωμάτινο γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5 και μικρές υποδομές στίβου, όπως βαλβίδα ρίψεων, σκάμμα άλματος εις μήκος και διάδρομοι δρόμου ταχύτητας 60 μ.
 • Προμήθεια εξοπλισμού ξιφασκίας (αγωνιστικές πίστες, ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμ΄ς διενέργειας αγώνων, όπως μηχανήματα καταγραφής χτυπημάτων, ηλεκτρονικά ταμπλό, ηλεκτρονικός υπολογιστής, λογισμικό).

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Αθλητισμού επισκέφθηκε μαζί με τον Δήμαρχο το ανακαινισμένο Κολυμβητήριο Μοιρών. Η εγκατάσταση, η οποία ήταν κλειστή για οχτώ χρόνια, είναι πλέον έτοιμη να παραδοθεί προς χρήση στην τοπική κοινωνία.

Ο κ. Νικολιδάκης ευχαρίστησε τον κ. Αυγενάκη, καθώς με την καθοριστική συμβολή του, προχωρά και η Κατασκευή Μεταλλικού Κελύφους του Κολυμβητηρίου Μοιρών και η Ενεργειακή του Αναβάθμιση προϋπολογισμού 1.000.000€, έργο που είναι ήδη ενταγμένο στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ».

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού δήλωσε

«Όραμα και στόχος μας είναι να παράσχουμε στην τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα στη νέα γενιά τα αναγκαία έργα για όλα τα αθλήματα, ανεξαρτήτως δημοφιλίας. Να προσφέρουμε περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης, συνδέοντας τον αθλητισμό και με τον τουρισμό, ιδιαίτερα στο άθλημα της ξιφασκίας, στο οποίο η περιοχή μας έχει μεγάλη παράδοση. 

Επιπλέον, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, που επιτέλους, μετά από οχτώ χρόνια, ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας του Δήμου Φαιστού υλοποιείται. Το Κολυμβητήριο Μοιρών, το οποίο ήταν αφημένο στην παρακμή, πλέον επαναλειτουργεί και θα εξυπηρετεί και πάλι τις ανάγκες των αθλουμένων της περιοχής. 

Και δεν μένουμε μόνο εδώ. Μεριμνήσαμε για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του μεταλλικού κελύφους και την ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου, μέσα από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», ώστε η εγκατάσταση να είναι φιλόξενη για την αθλητική οικογένεια της περιοχής και τους χειμερινούς μήνες, ενώ σχεδιάζουμε σύντομα να εντάξουμε και άλλα έργα αναβάθμισης του Κολυμβητηρίου».

ΑΛΛΑ ΤΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Ο κ. Αυγενάκης ανακοίνωσε, παράλληλα, την έγκριση της ένταξης κι άλλων αθλητικών έργων για τον Δήμο Φαιστού στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υφυπουργείου Αθλητισμού. Έργα με θετικό πρόσημο για την ανάπτυξη λιγότερο προβεβλημένων αθλημάτων, αλλά και την κάλυψη αναγκών για όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη της αθλητικής οικογένειας της περιοχής:

Δημιουργία, προσβάσιμων για ΑΜΕΑ, υποδομών αθλητικών δραστηριοτήτων και κέντρου προβολής περιβάλλοντος φράγματος Φανερωμένης, προϋπολογισμού 700.000€. 

Mία ιδανική περιοχή, στην οποία μπορούν να φιλοξενηθούν αθλήματα, όπως η κωπηλασία.

 • Κατασκευή πίστας Motocross στην περιοχή Σκορβούλων – Φανερωμένης, προϋπολογισμού 350.000€
 • Κατασκευή πάρκων αναρρίχησης στον Δήμο Φαιστού, προϋπολογισμού 570.000€
 • Δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων (μίνι γήπεδα ποδοσφαίρου 5x5) στις Τοπικές Κοινότητες Καμαρών, Σίβα, Βοριζίων, Σκουρβούλων και Πιτσιδίων, προϋπολογισμού 125.000€ το καθένα.

«Η προσπάθειά μας για τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, μικρών και μεγάλων, είναι συνεχής. Δουλεύουμε ασταμάτητα στο πλαίσιο της αθλητικής μεταρρύθμισης που έχει χαράξει με απόλυτη συνέπεια εδώ και δύο χρόνια το Υφυπουργείο Αθλητισμού, προς όφελος του κυττάρου του ερασιτεχνικού αθλητισμού, των σωματείων και των αθλητών, προς όφελος της αθλητικής οικογένειας και των τοπικών κοινωνιών», τόνισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο               

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ