Αυτή είναι η μελέτη για το φράγμα Πλατύ - Με Ν. Ταχιάο η παρουσίασή της

Newsroom
Newsroom

Παντελής Μουρτζανός: «είμαστε σε διαρκή επαφή με το Υπουργείο Υποδομών, τα διευθυντικά στελέχη και τους μελετητές, έχοντας πάντα στο μυαλό μας τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων»

Στο Δήμο Αμαρίου βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για θέματα υποδομών, κ. Νίκος Ταχιάος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών, κ. Αντώνη Κοτσώνη, την Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ19), κ. Γεωργία Καστραντά και τον μελετητή του έργου, κ. Κωνσταντίνο Νικολάου, παρουσιάζοντας αναλυτικά την μελέτη κατασκευής του εμβληματικού έργου κατασκευής του φράγματος του Πλατύ ποταμού. 

Όπως υπογράμμισε ως οικοδεσπότης ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα των κατοίκων της περιοχής, το οποίο ετέθη προς τον κ. Ταχιάο, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Δήμο Αμαρίου τον περασμένο Φεβρουάριο, μαζί με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Το παρών κατά την παρουσίαση της μελέτης έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Μανώλης Χνάρης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, κα. Μαίρη Λιονή, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Κρήτης, κ. Μιχάλης Βάμβουκας, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου, κ. Γεώργιος Κλάδος, ο Δήμαρχος Φαιστού, κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο Δήμαρχος Γόρτυνας, κ. Μιχάλης Κοκολάκης, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΚ Α.Ε. κ. Θοδωρής Νίνος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ Α.Ε., κ. Άρης Παπαδογιάννης, ο Διευθυντής Διαχείρισης Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ Α.Ε., κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι του νόμου, Αντιδήμαρχοι, Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Αμαρίου, Προέδροι και Σύμβουλοι των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Αμαρίου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής, καθώς και πλήθος δημοτών. 

Μελέτη φράγματος πλατύ

Κατά την τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Αμαρίου, κ. Παντελής Μουρτζανός, αναφέρθηκε στη συνεργασία του Δήμου Αμαρίου με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και με τα διευθυντικά στελέχη, η οποία όπως τόνισε, είναι διαχρονική και παραμένει άψογη, γεγονός που αποτυπώνεται σε μια σειρά διορθωτικών παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην υφιστάμενη μελέτη σε συνεννόηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου με τον μελετητή, στο βαθμό πάντοτε που δεν αλλοιώνεται το φυσικό της αντικείμενο. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προσπαθούμε και παλεύουμε να γίνονται διορθωτικές παρεμβάσεις διαρκώς, σύμφωνα με τα δίκαια αιτήματα των συνδημοτών μας. Και έχω τις διαβεβαιώσεις, τόσο από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, όσο και από τα διευθυντικά στελέχη και την Περιφέρεια Κρήτης, ότι αυτές θα υλοποιηθούν. Ήδη με έγγραφο μας προς το Υπουργείο Υποδομών την 21.03.2024 έχουμε υποβάλει 26 παρατηρήσεις οι οποίες έχουν γίνει αποδεκτές. Αυτά δεν είναι αυτονόητα. Είναι αποτέλεσμα αμοιβαίου σεβασμού και τεκμηρίωσης της ορθότητας των αιτημάτων μας». 

Σε ότι αφορά τις διεκδικήσεις του Δήμου Αμαρίου για αντισταθμιστικά οφέλη ο κ. Μουρτζανός ανέφερε τα κάτωθι: «Προφανώς και θα πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικά όχι μόνο για τα πληττόμενα χωριά αλλά για το σύνολο του Δήμου. Ήδη ορισμένα από αυτά, που αναφέρονται στο έγγραφο μας από 21.03.2024, όπως προανέφερα, ήδη έχουν αποτυπωθεί στη μελέτη, όπως για παράδειγμα η κατασκευή του οδικού άξονα που συνδέει το φράγμα Πλατύ με τη Μεσσαρά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μόνο αντισταθμιστικό που είχε ζητηθεί μέχρι να αναλάβει η δική μας δημοτική αρχή ήταν το φράγμα Γερακαρίου. Εμείς είμαστε αυτοί που ήρθαμε σε διαβούλευση με τους δημότες μας και έχουμε θέσει μια σειρά ζητημάτων στο τραπέζι, τα οποία στην πλειοψηφία τους είτε έχουν επιλυθεί, είτε υπάρχουν δεσμεύσεις ότι θα επιλυθούν. Για αυτό άλλωστε άλλαξε και ο αρχικός σχεδιασμός, από φράγμα Γερακαρίου προχωρήσαμε σε μια μικρότερης κλίμακας παρέμβαση, αυτή της κατασκευής των δύο λιμνοδεξαμενών». 

Τέλος, απευθυνόμενος προς τον κ. Ταχιάο για το θέμα των απαλλοτριώσεων, ο Δήμαρχος Αμαρίου τόνισε πως «Επειδή έχει ξεκινήσει η σχετική διαδικασία, πρέπει να ξέρετε ότι η περιοχή που κατακλύζεται είναι η πιο εύφορη περιοχή του Δήμου μας, η οποία ήδη αρδεύεται από τη λιμνοδεξαμενή του ΤΟΕΒ Βυζαρίου και θα πρέπει οι αποζημιώσεις να ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία, και όχι στην αντικειμενική που είναι ευτελής. Καταστρέφονται ολοκληρωτικά οικογένειες καθώς στο σύνολο τους οι ιδιοκτησίες τους βρίσκονται εντός της λεκάνης κατάκλισης. Παράλληλα, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Κρήτης, ίσως η μεγαλύτερη στον τομέα της, τα Αγροκτήματα Κρήτης – Μανωλιτσάκης Α.Ε., καταστρέφεται ολοσχερώς, καθώς το σύνολο των εγκαταστάσεών της κατακλύζεται, χωρίς να έχει προβλεφθεί ακόμα δαπάνη για την αποζημίωσή της». 

Μελέτη φράγματος πλατύ

Περιγραφή του έργου 

Αντικείμενο του έργου είναι

Α. η κατασκευή ενός χωμάτινου φράγματος, με αργιλικό πυρήνα, ύψους 54 μ. από τη θεμελίωση. Ο Ταμιευτήρας θα έχει χωρητικότητα περίπου 21,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Περιλαμβάνεται το ανάχωμα, ο υπερχειλιστής, το έργο εκκένωσης και έργα οδοποιίας.

Β. η κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού μήκους 18,6 χιλιομέτρων, κλειστού τύπου, διαμέτρου σωλήνα Φ1200 mm (διάμετρος αγωγού 1,2 μ.), συμπεριλαμβανομένων 2 σηράγγων από οπλισμένο σκυρόδεμα πλάτους 5 μ. και μήκους 3,4 χιλιομέτρων. Επισημαίνεται ότι ο βαρυτικος αγωγός μεταφοράς νερού προς Μεσσάρα, θα μεταφέρει το πλεονάζον νερό.

Γ. η κατασκευή δεξαμενών άρδευσης και σχετικών δικτύων, τα οποία θα καλύπτουν τις ανάγκες άρδευσης σε πλέον των 40.000 στρεμμάτων γης, εντός των διοικητικών ορίων της Π.Ε. Ρεθύμνης.

Προϋπολογισμός έργου: 170.000.000 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24% + 5.000.000 Προαίρεση

Απαλλοτριώσεις: 12.000.000 €

Όσον αφορά την άρδευση

στο έργο του Φράγματος και σύμφωνα με την οριζοντιογραφία του έργου στο πλαίσιο δημοσίευσης των απαλλοτριώσεων, περιλαμβάνεται η κατασκευή 19 δεξαμενών άρδευσης στο Δήμο Αμαρίου (και 2 στο Δήμο Αγίου Βασιλείου) και των κατάντη αρδευτικών τους δικτύων. Σε συνέχεια σχετικού εγγράφου του Δήμου μας, διεκδικούμε την κατασκευή ακόμα 4 δεξαμενών. Επιπλέον, 

στη μελέτη των λιμνοδεξαμενών, εκτός από τις δύο λιμνοδεξαμενές περιλαμβάνονται ακόμα 7 δεξαμενές άρδευσης. 

Συνολικά επομένως, στο Δήμο μας, όσον αφορά την άρδευση, θα μιλάμε για 19+4+7= 

30 δεξαμενές άρδευσης και 2 λιμνοδεξαμενές.

Όσον αφορά την οδοποιία, στο έργο του Φράγματος θα ενταχθούν 

Α. 2 τμήματα περιμετρικής οδού:

  • τμήμα 1: κάτω από Λαμπιώτες και Πετροχώρι μήκους 1.640 μ.
  • τμήμα 2: από Άγιο Γεώργιο Πετροχωρίου μέχρι κόμβο του δρόμου Πετροχώρι – Άνω Μέρος, μήκους 1.250 μ.

Β. δρόμος προς Μεσσαρά, με τη βελτίωση των χαρακτηριστικών υφιστάμενης οδοποιίας μήκους περίπου 5.300 μ. Επισημαίνεται ότι η όδευση της απαλλοτρίωσης μετά την έξοδο της δεύτερης σήραγγας (στο ύψος της Αγίας Παρασκευής) για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς νερού, θα εξυπηρετεί και ανάγκες συνδετήριας οδού επιπλέον μήκους 9.500 μ. Έτσι, στο σχεδιασμό του έργου περιλαμβάνεται η οδική σύνδεση της Περιφερειακής οδού του Φράγματος με τη Μεσσαρά.

Επομένως η απόσταση Φράγμα – Μεσσαρά (στο ύψος του Κλήματος) θα είναι 14.800 μ.

Επιπρόσθετα, στη μελέτη των λιμνοδεξαμενών, περιλαμβάνεται η βελτίωση των κάτωθι οδών:

  • Επαρχιακή οδός Αγία Φωτεινή – Γερακάρι – Άγιος Ιωάννης
  • Δρόμος προς Σμιλέ
  • Οδός Ελένες – Μεσονήσια
  • Δρόμος προς γέφυρα Μανουρά
  • Δρόμος προς Γουργούθους
  • Δρόμος Βρύσες – Αμάρι – Μέρωνας.

Στοιχεία Φράγματος:

Μελέτη φράγματος πλατύ

 

Μελέτη φράγματος πλατύ
 

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΝΑΠΥΞΗΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ

Περιοχή 1.
Εκτείνεται κατάντη και νότια του Ταμιευτήρα Πλατύ και μέχρι την ακτή και τον οικισμό Αγία Γαλήνη και περιμετρικά (Βόρεια - Ανατολικά - Νότια - Δυτικά ) προσδιορίζεται από τους οικισμούς Κουρήται, Νίθαυρις, Αποδούλου, Ρίζικας, Μάνδρες, Αγ. Γαλήνη, Αγ. Γεώργιος, Μέλαμπες και Ορνέ. Υψομετρικά, η Περιοχή 1 εκτείνεται από την παραλία (+5 μ.) έως τα +500 μ. περίπου. Η ακαθάριστη έκταση της προς άρδευση περιοχής της Περιοχής 1 ανέρχεται σε 38.135 στρ. Εντός της περιοχής υπάρχουν τμήματα που εξαιρούνται της άρδευσης διότι είναι χέρσα ή με μεγάλες κλίσεις.

Περιοχή 2.
Εκτείνεται νότια και δυτικά του Ταμιευτήρα Πλατύ. Στη περίμετρο της περιοχής βρίσκονται οι οικισμοί Χωρδάκιον, Άνω Μέρος, Δρυγιά, Βρύσαι, Καρδάκιον, Γοργούθαι, Γερακάριον, Μεσονήσιο, Ελέναι, Σμιλές. Υψομετρικά, η Περιοχή 2 εκτείνεται από τα +180 μ. έως τα +500 μ. περίπου. Η ακαθάριστη έκταση της προς άρδευση περιοχής ανέρχεται σε 3.300 στρ. περίπου. Εντός της περιοχής υπάρχουν τμήματα που εξαιρούνται της άρδευσης διότι έχουν μεγάλες κλίσεις και βραχώδες υπόβαθρο.

Περιοχή 3.
Εκτείνεται ανατολικά - βορειοανατολικά της Περιοχής 2, εκατέρωθεν και βόρεια του Ταμιευτήρα Πλατύ. Στη περίμετρο της περιοχής βρίσκονται οι οικισμοί Πετροχώριον, Λαμπιώται, Μοναστηράκιον, Οψιγιάς, Αμάριον, Μέρωνας, Γέννα, Απόστολοι, Θρόνος, Καλόγερος, Μονή Ασωμάτων Βισταγή, Πλατάνια, Βιζάριον και Φουρφουράς. Υψομετρικά η Περιοχή 3 εκτείνεται από την επιφάνεια του Ταμιευτήρα Πλατύ (+290 μ.) έως τα +550 μ.
περίπου. Η ακαθάριστη έκταση της προς άρδευση περιοχής είναι 21.045 στρ. περίπου.

Μελέτη φράγματος πλατύ

Μελέτη φράγματος πλατύ

Δείτε τον προϋπολογισμό του έργου ΕΔΩ
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο 

 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ