ΚΡΗΤΗ
Β. Σπανάκης από Ηράκλειο: Η Αυτοδιοίκηση πρωταγωνίστρια στην αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας
Κατά τον Υφυπουργό Εσωτερικών απαιτούνται δράσεις τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και στη διαχείριση των περιστατικών.
Την έναρξη λειτουργίας των Συμβουλίων Νέων από τον προσεχή Οκτώβριο ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας.
Ο υπουργός δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκεται «στην πατρίδα του, την Κρήτη», ενώ σημείωσε ότι η ημερίδα από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ, πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παρουσίαση σχετικής μελέτης και πρωτοβουλία της αρμόδιας Επιτροπής Εγκληματικότητας και Παραβατικότητας Νέων, υπό τον πρόεδρό της Μιχάλη Καραμαλάκη, πρώην αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. Όπως τόνισε, η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας απαιτεί δράσεις σε δύο επίπεδα: στην πρόληψη αλλά και στη διαχείριση των περιστατικών.
Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία των Συμβουλίων Νέων σε τοπικό επίπεδο, τα οποία θα αποτελέσουν έναν θεσμό συμμετοχής της νεολαίας στη δημόσια ζωή. Η διαδικασία συγκρότησής τους θα οριστικοποιηθεί μετά την ψήφιση του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης.
Σκοπός των συμβουλίων θα είναι η καταγραφή προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι, η ανάδειξη ζητημάτων που απασχολούν τη νεολαία και η κατάθεση προτάσεων προς την τοπική αυτοδιοίκηση.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο υπουργός, ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης θα δίνει τη δυνατότητα και θα ενθαρρύνει τους δημοτικούς συνδυασμούς στις επόμενες δημοτικές εκλογές να ενσωματώνουν νέους ανθρώπους, ώστε να μεταφέρονται στα δημοτικά συμβούλια τα ζητήματα που απασχολούν τη νεολαία κάθε περιοχής. «Δεν θέλουμε δημοτικά συμβούλια χωρίς θεματολογία που να αφορά τους νέους και τα προβλήματά τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή θα έχουν και τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, την εκπαιδευτική κοινότητα, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και τους φορείς κάθε περιοχής.
«Θέλουμε να ενώσουμε όλες αυτές τις δυνάμεις, με την αυτοδιοίκηση να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας», τόνισε.
Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η προσέγγιση δεν πρέπει να περιορίζεται στη στείρα καταστολή, αλλά να βασίζεται στην κατανόηση, τη συμμετοχή και τις προτάσεις που προκύπτουν από τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε τοπικής κοινωνίας.
Αναφέρθηκε ακόμη στα ζητήματα που σχετίζονται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων και του διαδικτύου από τους νέους, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες πολιτικές και δεσμεύσεις για την προστασία των παιδιών.
453 έργα στην Κρήτη από το Υπουργείο Εσωτερικών
Ο κ. Σπανάκης αναφέρθηκε στο έργο της Κυβέρνησης για τους Δήμους της Κρήτης τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, μίλησε για τις χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών που ξεπερνούν τα 338 εκ.ευρώ για 453 έργα. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο ποσοστό αύξησης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά 63,11% από το 2019 μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι οι Δήμοι της Κρήτης εισέπρατταν 76 εκ. και σήμερα, οι τακτικές χρηματοδοτήσεις ξεπερνούν τα 124 εκ. ευρώ.
Ο υπουργός ανέφερε ότι έχουν ικανοποιηθεί στο σύνολό τους τα αιτήματα των δήμων που αφορούν ανταποδοτικά τέλη, ενώ έχουν ληφθεί και νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση διαδικασιών μέσω του ΑΣΕΠ. Όπως πρόσθεσε, υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης για θέματα που αφορούν το νησί.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο
