Βαρδάκης: «Μόνο τρεις μήνες, η στήριξη της κυβέρνησης σε εργαζόμενους στις επιχειρήσεις των σεισμόπληκτων περιοχών»

Βαρδάκης: «Μόνο τρεις μήνες, η στήριξη της κυβέρνησης σε εργαζόμενους στις επιχειρήσεις των σεισμόπληκτων περιοχών»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την παράταση του μέτρου αναστολής εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις των που επλήγησαν από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, προχώρησαν οι βουλευτές Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων. 

Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2021 και αφού είχαν περάσει 3 μήνες από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, η κυβέρνηση αποφάσισε την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εν λόγω εργαζομένων, ώστε να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού που προβλέπεται. 

Σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ δόθηκε η δυνατότητα οι εργαζόμενοι οι οποίοι είχαν προσληφθεί μέχρι και την 26η.9.2021, να τεθούν σε αναστολή εργασίας από την ημερομηνία εκδήλωσης του σεισμού και κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών.

Οι εργαζόμενοι αυτοί καλούνται να ανταπεξέλθουν σε μία πρωτοφανή οικονομική συγκυρία, με την αλματώδη αύξηση του ενεργειακού κόστους και τις δραματικές ανατιμήσεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης, να προστίθενται στο τεράστιο φορτίο της απώλειας της εργασίας τους, της οικίας τους, της φυσιολογικής καθημερινότητάς τους που τους στέρησε ο φονικός σεισμός.

Προφανώς για την κυβέρνηση η τρίμηνη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, τα χρήματα της οποίας καταβλήθηκαν με καθυστέρηση, είναι αρκετή για να στηρίξει ουσιαστικά τους εργαζόμενους που προσπαθούν υπό αυτές τις συνθήκες να ορθοποδήσουν ξανά.

Να σημειωθεί ότι η αντίστοιχη ΚΥΑ που προέβλεπε την τρίμηνη αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές που σάρωσαν την Εύβοια τον περασμένο Αύγουστο, τροποποιήθηκε, δίνοντας παράταση του μέτρου μέχρι και το τέλος του τρέχοντος μήνα.

«Σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, με την αλματώδη αύξηση του ενεργειακού κόστους και τις δραματικές ανατιμήσεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης, προστίθενται το τεράστιο φορτίο της απώλειας της εργασίας τους, της οικίας τους, της φυσιολογικής καθημερινότητάς τους που τους στέρησε ο φονικός σεισμός. 

Εκ των πραγμάτων κρίνεται αναγκαία η παράταση του μέτρου αναστολής εργασίας των συγκεκριμένων εργαζομένων, παρομοίως με τους πυροπαθείς της Εύβοιας» υπογράμμισε ο Σωκράτης Βαρδάκης. 

Δεδομένων των παραπάνω, οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς να δοθεί παράταση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στην Π.Ε. Ηρακλείου, με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία λήξης της τρίμηνης εφαρμογής του μέτρου που προέβλεπε η ΚΥΑ 108115/2021 και μέχρις ότου αρχίσουν να αποκαθίστανται τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ